自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

屋企有位置放到床
我一定會接
工可以再揾
親人得一個
得到家人明白即刻做
吾好比自己後悔
辛苦小小但係值得

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

俾我我會接
正常做仔女的做法
我唔會問佢哋好唔好,係希望C6同阿女尊重,嗰個係我老豆丶女外公丶c6外父,大家一家人都有責任
希望佢哋盡量配合

已經無飯開,無沖涼,我同樓主爸爸三唔識七都戥佢陰公

象牙宮

照顧老人的方法。
照顧老人的技巧。

「長者社區照顧服務券」
https://www.youtube.com/watch?v=eQK4qAV1sc8

家居護理及復康:護理照顧、痛症治療及運動、企立/ 步行訓練、肌張力感官訓練、吞嚥治療、認知訓練、自理技巧訓練
家居環境評估及改善:評估長者身體機能、生活習慣及模式,提供相關的專業建議、提供選購傢俱及生活輔助工具資料及建議、提供家居環境改裝及設計的建議

照顧者培訓:協助照顧者掌握不同需要長者的照顧技巧、針對照顧者遇到的困難,提供培訓及支援

家居支援:提供送膳、護送、家居清潔等服務

如果有長者初部確診,照顧者在家中應如何處理?
https://www.youtube.com/watch?v=Z2Cq4Cs8Uew

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

chocolatebean 發表於 22-3-15 20:22
我會接, 真係刻不容緩

一定接返屋企!
以前我父母一早講過唔入老人院,我哋一直請工人係屋企照顧直至佢哋離世,雖然人走左好傷心,但起碼對得住自己良心唔會有遺憾。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

水草 發表於 22-3-15 20:16
爸爸不良於行 住老人院,covid終於發生係佢鄰床,院舍只用窗簾圍住當隔離,鄰床10個鐘後情況轉差入左醫院, ...

接,雖然妳會好辛苦,但至少不會後悔,盡孝要及時,加油

伯爵府

回覆樓主:

接喇!

琥珀宮

接佢回家,你女一個WFH唔掂,不如你暫時請假,在家照顧啦。
過一排,院舍要爆都爆完,而家又有口服藥,相信唔洗一個月,疫情會較為穩定,就可以送回去

伯爵府

回覆樓主:

接,自己父母點都要盡孝,如果系我C6一定會支持我,仲會身體力行,所以家人支持好重要。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

一定接出來,雖然一定會辛苦,但唔會令自己有後悔嘅機會,加油
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

公爵府

爸爸不良於行 住老人院,covid終於發生係佢鄰床,院舍只用窗簾圍住當隔離,鄰床10個鐘後情況轉差入左醫院, ...

你好孝順,如果能力做到就接世伯返屋企吧!唔好比自己後悔,加油、祝福

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

有心做冇話唔得嘅,係辛苦一陣,但好過眼白白睇住至親受苦甚至有後悔嘅一日

伯爵府

lovelybaby2015 發表於 22-3-15 20:47
俾我我會接
正常做仔女的做法
我唔會問佢哋好唔好,係希望C6同阿女尊重,嗰個係我老豆丶女外公丶c6外父,大 ...

講得啱! 依家親人有危險有需要, 老公阿女應該理解先係

其實樓主真係唔應該再諗,即刻接爸爸爸返屋企照顧

水晶宮

爸爸得一個,咁危急嘅情況仲要諗? 樹欲靜而風不息,子欲養而親不待。

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

妳同老公傾一傾,睇下佢同意否,工作方面,可唔可以轉wfh,或者放晒啲年假先呢?

我接咗我媽返屋企,本身第5波wfh,不過現在連要返office嗰幾日都轉了wfh(減人工,因為接咗返嚟,可以工作嘅時間減少了)。

接返嚟前,院舍每日都有快測每個老人家。接返嚟後頭5日,我幫我媽戴口罩(露鼻),餵佢食嘢時我戴口罩,每日快測,過5日無事就無戴口罩。跟住安排打疫苗。

妳要問吓院舍,接咗之後,係咪隨時可回去,我嗰間話要呢波過後先返得去,我諗住打埋第二針後再問。

侯爵府

香港熊貓 發表於 22-3-15 20:26
可以請 part time 一對一 醫護,我有很多朋友已經在這段時間請了

yes

侯爵府

lilysun123 發表於 22-3-15 20:46

你真有能力照顧先好接啦,如果返到屋企又係無人得閒又要 ...

你看得通透, 真係力有不逮,我一人之力最多只能換片,上床放輪椅等情況 一定要兩個人,所以我才拿不到主意啊!

男爵府

回覆 水草 的帖子

一定接,盡快接。留在院舍等如見死不救。一家人,分工合作,一定可以解決。

公爵府

2024年龍年勳章

有條件就一定接

男爵府

chocolatebean 發表於 22-3-15 20:22
我會接, 真係刻不容緩

係,一定會接

男爵府

如果快測陰性,建議搵個地方先隔離三幾日,確定冇病接返屋企,爸爸只有一個幾辛苦都要照顧

首頁
12345...7

尾頁

跳至