自由講場

跳至

首頁
12345...93

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

片中個男人好似小朋友甘、什麽也問老婆、十問九不知、嫁比佢真係死得~

另一個從小沒有父母、帶埋2隻貓過去要28萬、相信佢英文都係唔得。

英國政府為了吸立大批低層工人、吸引一班無天真持BON的港人過去做勞工、包餅工廠請到了、區議員、牙醫、醫科生.......

佢哋從小被洗腦、以及周邊的朋友感染得好厲害、成日話香港無自由、我真係諗極都諗唔明。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

karenkatte 發表於 22-3-29 02:08
睇哂part l & 2, 都幾好睇!

https://youtu.be/qMaKLwqU3vI

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

片裏面話佢哋申請居留要資金證明?乜唔係唔使㗎咩?
有好多人話帶幾萬蚊過去㗎咋喎

侯爵府

daycare1 發表於 22-3-29 07:31
搵d垃圾黎影當然死得啦,
又唔見中產家庭或佢地仔女去到英國搵唔到食?
搵個極離譜黎對比達到吸引人眼球視 ...

咁佢講例子就一家鎖定一個個案,奇怪你憑乜話佢係最差?我聽過更差,兩個仔女都未返到學,大人無工做。

公爵府

多謝你哋分享
我啱啱睇咗part 1

珍珠宮

tutik 發表於 22-3-29 08:09
咁佢講例子就一家鎖定一個個案,奇怪你憑乜話佢係最差?我聽過更差,兩個仔女都未返到學,大人無工做。
...

唔係攞住一百幾十萬就過去果啲嘛!

男爵府

熊熊老婆 發表於 22-3-29 07:10
你令我諗起最近有朋友移民咗美國之後,先好驚訝咁話原來週街都係露宿者!
亦都有朋友嘅囡囡喺澳洲畀人歧視, ...

你講嘅情況係外國亦都唔係度度有同日日都會發生啦!外國生活好唔好係好睇個人際遇嘅, 個個唔同感受唔能夠以偏概全, 就好似我係元朗行街都試過無端端俾個儍佬係咁講粗口鬧, 唔通我又要話元朗人個個都痴線同俾人歧視咩!

伯爵府

回覆樓主:

黃屍會話小粉紅又唔抵得,玻璃心

yeung_ma    發表於 22-3-29 09:29
hungng    發表於 22-3-29 09:18

子爵府

回覆 Onlok 的帖子

一般人過到去都馬死落地行,唔通仲同你講呢度生活好慘咩!有苦自己知啦!

公爵府

牛年勳章

bettylovingbb 發表於 22-3-29 08:29
你講嘅情況係外國亦都唔係度度有同日日都會發生啦!外國生活好唔好係好睇個人際遇嘅, 個個唔同感受唔能夠 ...

但係都唔好講到外國生活好似天堂咁呀!
我有個同事黃老師同學生講喺美國就算最窮嘅人要攞食物救濟,都揸私家車去,仲可以住大屋㗎!搞到啲學生成日以為外國係天堂

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

真係諷刺、初時訪問佢兩夫婦、點解要去移民英國?

女 :可以瞓覺、睇電視。

男:可以住間大D屋、可以兩邊落床。

他們冇親戚朋友在英國、又從未去過英國、現實同幻想、完全是兩回事。

珍珠宮

好媽媽勳章

funseller 發表於 22-3-29 06:45
你快D同CNN嗰D歐美傳媒反映下,做中國發展嘅新聞節目要中肯,唔好一面倒搵D冇人樣嘅人採訪喺中國有幾慘, ...

侯爵府

回覆樓主:

公平d講,一個人係有腦既去到邊度都掂,唔一定好富貴,肯工作會理財,冇話生存唔到。
在香港一樣要捱,一樣做到隻狗咁。
呢d節目,可以參考下,唔代表全部移民英國既人都好差。
香港唔係唔好,但每個人都有自己想過既生活,無論佢係乜屍,藍既番大陸我會祝福,黃既去英國我唔會叫佢好行夾唔送,千其唔好番黎之類。
鬧政府既,唔只y人啦。
我冇諗住去英國,我自己覺得,要去英國點都要有過千萬揸手,有屋有車,做下小生意,打下風流工,有舊錢唔洗憂先會去,不過我都好多親友係得幾百萬就過去,有d得幾十萬但人地後生冇仔女,過去闖下有何不可,攪唔掂要黎香港我又覺得無問題喎

yeung_ma    發表於 22-3-29 09:31

男爵府

KenChung_FB 發表於 22-3-29 06:26
呢個係揭露社會悲哀一面,例如香港劏房,露宿者一樣。
如果講移民就一定要擺2個案例,一個成功,一個失敗, ...

而家對媒體都會保留一線,每每都係剪接、煽情、訪問引導呢啲套路嚟製造出來

子爵府

熊熊老婆 發表於 22-3-29 08:41
但係都唔好講到外國生活好似天堂咁呀!
我有個同事黃老師同學生講喺美國就算最窮嘅人要攞食物救濟,都揸私家 ...

呢個黃老師其實自己有無去過外國架?咁天真既?還是專登洗學生腦?

珍珠宮

大力大力 發表於 22-3-29 08:44

好多人係英國讀完大學,不少返而寧願返香港。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

個老婆做教師有四萬幾收入、男人揸巴士。

租間屋萬零蚊、仲有4萬幾洗及儲蓄.......如果唔走、兩夫婦加埋生活都可以過得去。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

回覆樓主:

對夫婦80後啩?女人捱到殘成咁

見兩個朋友過咗去,FB影啲郊區相,冇咩特別,可能有香港人好響往,佢兩個係英國唔使做,但我眼中好悶,對住草與羊,人會癲。

下面條片,亞洲人在新冠期間在英國被種族歧視,網上現實欺凌,呢個早知啦!冇大流行都歧視有色人種㗎啦,白人至上吖嘛!

侯爵府

2024年龍年勳章

daycare1 發表於 22-3-29 07:31
搵d垃圾黎影當然死得啦,
又唔見中產家庭或佢地仔女去到英國搵唔到食?
搵個極離譜黎對比達到吸引人眼球視 ...
垃圾? 女主角Fiona已經好成功例子, 英文又掂, 又有腦又積極...
唔評論佢立場, 在外地生存係叻女...
bno走的, 更垃圾都有

珍珠宮

2024年龍年勳章

大力大力 發表於 22-3-29 08:44

我估佢哋不久將來會離婚

首頁
12345...93

尾頁

跳至