自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

misssheep 發表於 22-3-29 16:56
係架,五湖四海

曾幾何時我都認真睇,但認真就輸了。入完靜咗/拎到料就走/CD rom。

對!這正正是WhatsApp fb興起原因,而家興即食,趙完鬆。無人肯花心機去幫人搵料或認真回答
大家都唔想思考,做cd rom ,攞完料就走,無回饋,forward/share話咁易(理得佢堅唔堅)
EK一樣有呢個情況,EK仲煩,share又唔方便。既然都係唔想用腦,去fb/WhatsApp算了

大宅

不過當你真心分享完,知道其他人都只係真心攞料,唔會分享,就會有惡性循環,然後個谷會開始靜,然後荒廢。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

BK EK 都有逛,但覺得EK早一兩年,有啲人好惡意批評人哋學校,所以有一段時間都無入去,好唔鍾意果種氣氛,現在EK氣氛返回理性,都多咗入翻去

男爵府

我仔女小學叩門時,我都有入EK睇前人分享,最後亦都成功入讀心儀小學。所以我認為EK在升學方面係好有用的。不過,d料真係一年少過一年,三四年前嘅資料比較詳盡。

但係我響EK留唔到言/登入唔到,所以有時想講兩句都唔可以。

大宅

csc1016 發表於 22-3-29 15:08
見親子王國好旺,但另一邊教育王國雖然分得好細,但就冇乜人討論。其實點解唔將教育版移返過嚟?
...

我都好少過去,有時覺得佢太多打手,雖然呢到都有,但係呢到有時問下野,係會有人真心分享

禁止訪問

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

fishballbaby 發表於 22-3-29 17:17
BK EK 都有逛,但覺得EK早一兩年,有啲人好惡意批評人哋學校,所以有一段時間都無入去,好唔鍾意果種氣氛, ...

同一道理,鐵粉一樣咁難頂!

王國長老

chitchit0520 發表於 22-3-29 17:21
其實我鐘意去BK, EK呢類公開論壇多過私人whatsapp group, 起碼如果有人分享既野有問題,都會有其他人出來 ...

好明顯你在ek年資唔短,至有呢番感受
我都有俾人串,當訓練EQ

男爵府

chitchit0520 發表於 22-3-29 17:21
其實我鐘意去BK, EK呢類公開論壇多過私人whatsapp group, 起碼如果有人分享既野有問題,都會有其他人出來 ...

同意而家無乜人回應,來來去去都係那幾個,名字差不多也記得了。你也是其中一個呢!

水晶宮

EK幫到我好多,尤其是我小朋友升小,選中學時

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

自己小朋友讀嘅學校,好難咁公開講,又唔係絕對持平,對學校有咩影響都唔好。

男爵府

wcandtt 發表於 22-3-29 17:37
EK幫到我好多,尤其是我小朋友升小,選中學時

EK真係好似個archived嘅database。唔好講資料係咪update,到我小朋友升中嗰陣都唔知仲喺咪度。
不過幾年前我都喺EK遇過真心分享嘅家長,佢係雙職,但也有自己一套心得培育小朋友,又教我揀教材,真係好人。

禁止訪問

公爵府

2024勳章

回覆樓主:

我有成日keep住入去睇冇留言, 當年有人開鋪由呈一開始傾到呈三, 好羨慕有一大班同路人有傾有講, 到我上年呈一時已經好靜冇人開呢d鋪

公爵府

2024勳章

csc1016 發表於 22-3-29 17:43

EK真係好似個archived嘅database。唔好講資料係咪update, ...

同意, 當年就係好彩睇到有高人教路由細培養睇書興趣, 英文科真係慳返唔小力

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

chitchit0520 發表於 22-3-29 17:44
以前大家都好公開自己小朋友學校咁討論架!
持平我又覺得無所謂,都係分享用家意見,呢啲真係唔容易,始終 ...

大家理性就係嘅~ 我個仔喺嗰個可以理性講嘅年代,我地都算幸福。

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

EK間中都仲有入去睇,有d分享都係幾好嘅,不過多咗WhatsApp FB group之後真係好低人氣

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至