1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

Nbs 發表於 22-4-8 03:58

haha 我女都係咁,雖然佢都好鍾意遊樂場(佢手腳好敏捷),但佢 ...

哈哈,捉空氣嘅塵好得意呀!! 我個仔都好姓鍾意同人鬥,你同佢鬥比賽咁樣,佢就會覺得好過癮好開心,贏咗你 佢就會沾沾自喜。所以我都好樂意做輸家哈哈。你真係講得好啱,呢啲細路會比人標籤係好曳,唔聽教聽話,所以我而家盡量教佢要有規矩有禮貌,專師重道,培養佢個人自信同埋存在感,肯定咗自己,就唔會咁易人影響。可以有自信但係唔可以自大。

大宅

Nbs 發表於 22-4-8 03:58

haha 我女都係咁,雖然佢都好鍾意遊樂場(佢手腳好敏捷),但佢 ...

佢而家已經開始 大脾氣同燥底,好似今日zoom上堂就狂叫狂喊咗一粒鐘, 因為佢要玩佢自己個套,你一話教佢嘢,佢唔肯覺得你唔認同佢, 就發癲。同佢講返媽咪知道你好想玩呢個,自己識玩自己想去試係咪?媽咪比你去試好冇,不過講嘢要細聲溫柔要有禮貌知唔知道?佢即刻轉曬態度話可以知道。呢啲小朋友真係受軟唔受硬,但大前題係你真係要同佢好講道理,講到佢明,講到佢服,如果唔係佢有扭樓都似

大宅

sakurawings85 發表於 22-4-8 08:32
2歲8個月仲好細je; 時間到左,如果真係聰明一講就上手。我差唔多三歲先開始教字母,兩個月已經識哂同識讀拼 ...

你都沒有好聰明呀 。佢唔識專注唔到咁簡單,係教佢一個英文字叫佢望一眼都唔會,教佢數有幾多蘋果又唔理你,幾快嘅砌圖擺喺面前點教都唔肯切一塊 ,有陣時會覺得你唔認字唔緊要,我教你其他嘢都可以,但係佢就係完全唔理你。如果教咗佢好多次都唔識真係冇嘢好講,但係佢係當你透明,除咗佢自己有興趣嘅嘢,你教佢嘅一分鐘都專注唔到…真係好嘔血

大宅

Sharonto1020 發表於 22-4-8 09:49
其實我仔和你仔一樣大,情況也是一樣,不過拒有時好聽話,食飯肯食,不過要人喂,我覺得再大D自己會食,問 ...

多謝你鼓勵。可能我見佢咁樣我自己都 有啲忟憎同無奈,比咗壓力佢自己都唔知。每一日都去搏鬥 ,其實自己都覺得好攰, 所以我想試下放手睇下佢想點 ,最少大家都可以暫時放鬆一下先,如果唔係大家都會發癲。

大宅

Ohhaha 發表於 22-4-8 16:58
係,鍾意嘅嘢一樣,玩花草樹木多過公園設施,我唔覺得佢資優,但性格就真係偏向自己explore,我哋大人做一 ...

真係唔知點形容,其實有好多地方都想帶佢去, 但係又怕佢周圍搞破壞 。佢試過喺茶餐廳,企係張櫈到,摸側邊啲缸瓦擺設落隔離枱,好彩啱啱人哋走咗,真係嚇到我鼻哥窿都冇肉。嗰陣時係婆婆同佢坐, 我叫佢唔好比佢企起身,佢就係話唔怕,比佢周圍望野之麻, 結果就出事… 規矩係一定要教,唔係佢想點就點。不過我而家都會諗,就算係咁都一定要帶佢出去多啲見識下, 唔可以抹殺咗佢得到知識嘅權利,做父母嘅唯有諗多啲方法去改善問題。始終我都認為小朋友唔會係專登同你作對 ,佢哋其實真係好簡單,性格係咁諗到乜就做乜

大宅

Cindy曾 發表於 22-4-8 00:58
一樣……好慘!感覺好失敗,已經唔敢帶去街覺得佢係另類!每天自娛自樂、老師和我教嘅好似完全冇記住
...

我就係覺得自己好失敗, 少少嘢都教佢唔到,用咗好多方法都唔得…

大宅

1999 發表於 22-4-9 16:18
相信你小朋友不是自閉,但有很多高智商行為的小朋友,是很有性格難教的,也需要從細更正他的行為,適應社 ...

其實佢好細個性格就係咁, 我嗰陣時都好驚佢會唔會係自閉或者過度活躍症 。覆診就不停問醫生姑娘,返n班就不停問老師,又係咁上網睇資料。 唔想去比較 ,但眼見身邊朋友嘅仔女, 同埋n班啲同學 ,大部分都唔係咁樣, 佢哋係點都可以有部分時間聽教聽講去學習, 冇咁大脾氣 ,出街唔拖住都唔會周圍走咗去衝出馬路呢啲。 我個仔真係好似馬騮咁樣, 四圍亂衝亂撞,見到新奇嘅嘢一定要去睇。

大宅

相信你小朋友不是自閉,但有很多高智商行為的小朋友,是很有性格難教的,也需要從細更正他的行為,適應社 ...

拖住佢用隻手鏈住佢咁拖實, 佢都唔會跟你走。 而家大個咗已經比以前好咗啲 ,但都係行十步,見到啲有興趣嘅嘢,就會停低,不停同你傾計問你嘢。 見到雀仔 又話媽咪呢隻大大係媽媽雀,細細係bb雀。佢好鍾意車,見到挖泥車又會不停講,車著咗閃燈係執行任務呀, 佢而家做緊咩呀, 佢挖啲泥出嚟係咪唔要㗎 ?好犀利呀大大架車, 英文叫咩呀 ,不停問。十分鐘大人行嘅路程佢要行三十分鐘。其實我真係唔知佢係咪屬於智商高嘅小朋友,一直以為係大脾氣又求知慾強 。但係佢真係好有自己嘅性格,睇得出同其他小朋友係唔同 。係好難教,唔怕比人吵鬧,唔會驚你。

大宅

好似今日我想打開少少個窗簾 ,佢就話媽咪你做乜,唔好閂窗呀,我話我開多少少窗簾咋, 佢就話咪開咗囉 ,仲使乜開呀,皺曬眉頭咁同我講, 好似係覺得我唔識嘢咁, 真係唔知好嬲定好笑

水晶宮

合桃酥 發表於 22-4-10 05:52
哈哈,捉空氣嘅塵好得意呀!! 我個仔都好姓鍾意同人鬥,你同佢鬥比賽咁樣,佢就會覺得好過癮好開心,贏咗 ...

試過幾個小朋友上台一齊表演朗誦
個個企定定,我女就喺度行嚟行去捉塵 聽到台下 d 家長喺到笑佢。。。

其實你都好清楚你小朋友嘅性格我諗你可以多啲同佢講嘢,乜都講,好似大人咁傾計,rather than 坐定定一定要教呢樣教嗰樣。
大個d 應該會越好嘅,我女會定過細個嗰陣。不過係難教,係要 d 心機,唔係其他乜都聽晒你話嗰隻小朋友。

大宅

合桃酥 發表於 22-4-10 06:13
我就係覺得自己好失敗, 少少嘢都教佢唔到,用咗好多方法都唔得…

我家姐仔今年底12歲,而家讀小五都係孩子氣,佢好有自己思想主見喔,外人覺得曳啲……但係讀書考試都係90幾分以上帶佢去補習興趣班都學得好好!可能性格脾氣冇得強暴教育!都係唔好瘦嘅

大宅

Nbs 發表於 22-4-10 08:41

試過幾個小朋友上台一齊表演朗誦

你嘅形容有畫面,好好笑呀!! 我自己都想因材施教,所以無時無刻都好留意小朋友嘅舉動,但係有樣唔好嘅係自己都會搞到好緊張… 佢而家講嘢叻咗少少, 開始有對答, 我唔理佢明唔明都好,我照同佢好似大人咁溝通 ,佢聽唔明嘅會問點解呀?即係咩呀?咁我當順勢教下佢嘢。 我決定呢排對佢放鬆少少 ,如果佢有陣時真係唔願意去做勞作或者學習, 我都會暫時放手唔想逼得佢太緊 。真係好難教呀, 所以都忍唔住上嚟呻下…唯有不斷去摸索同佢一齊學習, 再困難嘅父母都要陪住佢解決一齊成長

大宅

Cindy曾 發表於 22-4-10 12:02
我家姐仔今年底12歲,而家讀小五都係孩子氣,佢好有自己思想主見喔,外人覺得曳啲……但係讀書考試都係90 ...

咁你家姐仔仔都係好聰明嘅小朋友㇑呀。 既然係難教嘅唯有真係同佢溝通多啲,朋友咁相處,等大家冇隔膜佢自動乜都同父母講。自己都做咗咁多年人,明白有陣時性格真係好難去改變 ,可能轉個相處模式大家都會舒服啲,最緊要小朋友開心成長,冇壓力

別墅

少少建議,
小朋友專注力其實係玩之後會提高,
即係點解佢地返學會專心D,
可能就係佢地玩完放電一輪之後再上堂,
佢地就可以坐定定,
所以可能係屋企放唔夠電,
長期諗住點玩點玩,
對佢嚟講真係好會影響到注意力。
同教嘅內容真係佢要有興趣,
你仔仔情況,可以試下角色扮演,
叫佢做老師,教返你轉頭,
你可以問佢問題,就知道佢程度其實係咪已經識😁

大宅

回覆 合桃酥 的帖子

聽你咁講 佢識咁回應己經係幾成熟WOR係你駕御佢不來
佢要D 更有趣更高LEVEL GE野....

大宅

yubasho 發表於 22-4-13 06:59
少少建議,
小朋友專注力其實係玩之後會提高,
即係點解佢地返學會專心D,

好多謝你嘅意見。 等我都試下先,係咪即係等於醒覺時間? 佢專注力真係好差,係冇一刻可以定落嚟, 除非係玩佢最鍾意嘅車仔玩具。 佢真係無時停,搞呢樣搞嗰樣,搵啲嘢出嚟玩 角。色扮演都係呢排佢先開始有興趣玩,之前教極都唔理我。 等我試下喺屋企同佢玩啲刺激少少嘅活動, 跟住再安排靜態活動,睇下好唔好啲先

大宅

18babycome 發表於 22-4-13 21:22
回覆 合桃酥 的帖子

聽你咁講 佢識咁回應己經係幾成熟WOR係你駕御佢不來

我都覺得有時好老積 ,冇教過佢,但係佢都好似同大人講嘢咁嘅內容…好多嘢同佢玩又冇興趣, 有好多學校畀嘅 益智遊戲玩具好好玩㗎 但係佢都完全冇興趣不特止,仲掃曬落地下 。佢係會專登搞破壞嗰啲人 ,所以有時都好勞氣, 乜做唔到嘢又抹餐死

大宅

合桃酥 發表於 22-4-10 06:13

其實教這些小朋友,家長最好學一些教學方法教佢地,你打電話去協康會,他們会幫到你

大宅

1999 發表於 22-4-14 23:07
其實教這些小朋友,家長最好學一些教學方法教佢地,你打電話去協康會,他們会幫到你
...

你意思係去做評估?

大宅

回覆樓主:

以我所知協康會是要評估左是有自症,過度活躍等,才可收錄的。其實自閉症只是一個學名,不一定是有自閉症等於低智能,是包括有高智能也有低智能的。我之前識有個小朋友他是IQ超高,是亞氏保加症,行為不合群,十分自我,也是屬自閉症。

首頁

尾頁

跳至