自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

YolandaTam 發表於 22-4-28 18:56
我女仲有明日,下星期一二三
大家頂住呀!
Same here
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 22-4-28 19:22
我仔話今日考卷一都仲ok,考卷二時隻手已經攰到冇乜感覺
我嗰個都話依幾日考試寫到手軟

洋蔥頭媽咪    發表於 22-4-28 19:31
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

kikiboy 發表於 22-4-28 18:25
高中三年只有中四上學期(2019年)正常上課,其間因為社會事件好多學生都受影響,仲停過課大約一星期,之 ...

日日睇住新聞睇吓有咩宣布,我停工1.5個月,日日喺屋企煮足三餐,個仔都係1.5個月冇出過家門,大家都好怕染疫,尤其考期迫近才染,影響考試。當公布咗可以喺竹高灣考才舒了口氣。由農曆新年開始,個壓力有增無減,對著兒子又要強裝冇嘢,叫佢加油盡做。而家希望快快考完,見到佢已盡力,就等放榜再打算吧!

侯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 22-4-28 19:22
我仔話今日考卷一都仲ok,考卷二時隻手已經攰到冇乜感覺

我女還好,可能女仔寫慣千字文

子爵府

我放工返到屋企阿女經已瞓左,喺房門貼張紙話:「吾食飯,吾好叫醒我」

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

YolandaTam 發表於 22-4-28 19:39
我女還好,可能女仔寫慣千字文

應該係你女平時寫字唔大力,用開幼筆都唔會太用力。
我仔寫字係勁大力要用粗筆,所以日日咁寫法係好傷

大宅

我仔上年考,真系超大壓力

子爵府

2024年龍年勳章

TAKTAKB 發表於 22-4-28 17:59
咁多年dse,以今年嘅考生最艱難。
希望疫症情快消失。

聽聞份卷仲無淺到,深過past paper, 難為啲考生!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Charlotte_mom 發表於 22-4-28 17:38
今年特別癲,主科連考星期561234,人都癲

呢個真.
不過又咁睇, 疫情期間雖然無得面授, 但如果真係讀書果班, 正常無時無刻都溫書, 反而仲多左時間, 叻果班應該乜都熟晒, 幾時考都無問題.

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章

我個仔都係明天考M2,下星期二至三仲有兩科,成個考試時間表壓縮哂,戥佢辛苦!

男爵府

回覆樓主:

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 clyl03 的帖子

同你一樣,新年後都唔等出街,驚疫情影響到阿仔。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

kcpak 發表於 22-4-28 19:11
雖然唔係我考,但我覺得連續考都幾好
之前困係屋企已經溫好習,仲拖咁長,有人會緊張,有人會愈拖愈無moon ...

要咁密寫咁多字好辛苦,可能我一向大力揸筆,換轉係我攰死。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

esmehouse 發表於 22-4-28 19:29
我嗰個都話依幾日考試寫到手軟

估唔到要考埋肌力

公爵府

YMoonWu 發表於 22-4-28 16:20
囝囝今年考DSE,學又好似冇翻過,上堂又只係對住部電腦去到考場又特別多規矩,唔單只係囝囝壓力 ...

其實人人一樣,你有壓力,其他人都有,都係選萬五人出哩。今年選小對手了

子爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 22-4-28 18:40
我仔13日考足十日考曬8科,寫到手都斷,頭2日已經要搽藥膏真係從未試過,對隻手係一大挑戰 ...

我囡都系咁話,對手唔係佢咁又抽筋。嗰班高官只系方便佢哋自己,全無諗過連續5天nonstop2-3小時系咁寫,就算對住題目幾識都無能力寫或者對手痛而寫得慢唔夠時間。尤其是唔多運動嘅人

洋蔥頭媽咪    發表於 22-4-28 21:48

男爵府

回覆樓主:

煲多的靓湯給阿仔阿囡加油啦

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

YolandaTam 發表於 22-4-28 18:56
我女仲有明日,下星期一二三
大家頂住呀!

我仔一樣

珍珠宮

POLLY88 發表於 22-4-28 20:50
煲多的靓湯給阿仔阿囡加油啦

呢樣我有做,但個仔唔係咁領情 ,不過都有飲嘅!

珍珠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 22-4-28 18:40
我仔13日考足十日考曬8科,寫到手都斷,頭2日已經要搽藥膏真係從未試過,對隻手係一大挑戰 ...

好彩我仔冇呢方面投訴

首頁

尾頁

跳至