自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

從來都唔理啲仔練唔練琴, 彈琴係嗜好,又唔係打工,迫練琴仲反感,佢地鍾意彈自然會彈,我唔會為呢啲野勞氣

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

好正常,即系等於小朋友鐘意去游水但唔鐘意上泳班,要有推動力至有練習目標,例如考級。

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

話中意彈琴但又唔肯綀琴, 我唔認為係中意
小朋友學乜都好, 都要有興趣同成功感
我都有叫女綀琴, 但自問唔需要三催四請
搵到一個夾既老師, 好過阿媽叫到口臭
但手勢就真係要自細就執返好
我女4歲開始學, 之前老師無糾正手勢同拍子, 大左比較難執

珍珠宮

Yasmid00 發表於 22-5-4 19:40
我女9歲,學咗差不多2年,佢話最中意彈鋼琴,最唔中意練琴。
叫佢唔好學,又唔肯。
每晚為咗練琴,經常家嘈 ...

先練琴再做功課會否好啲

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

回覆樓主:

我囝是學其他樂器,一樣是鍾意學而唔鍾意練,他只是因為學校的樂團而去學,所以只是為了樂團的比賽,而考級更是勉強去考。
上了中學更加不願意練,但是又唔肯停學,勸了一年半才肯斷,根本是嘥錢嘥時間。

子爵府

叫佢唔好學,又唔肯。

如果鍾意,會成日掂住個琴。 我仔以前學小提琴,叫親佢練琴都喊。轉咗學鋼琴後,唔叫都成日彈。

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

考琴

水晶宮

回覆 micsin 的帖子

聽你咁講,即係佢會彈自己喜歡的曲目,只係無認真練老師要佢練的悶嘢,如scale。咁我覺得ok,佢鍾意彈,有個興趣去發展,咁係好事。
坦白講,彈琴除非去到頂尖,否則都係陶冶性情。香港一街都係8級琴的小朋友,有幾多個考晒試會繼續彈湊為樂?唔值得為練琴搞到家嘈屋閉。

大宅

要練琴先可以彈好聽嘅琴,如果只係彈琴永遠都唔會去到一個更高嘅境界

伯爵府

我仔女都學琴, 家姐真心鍾意, 以前得閒佢會自動自覺去練琴, 中三開始已經冇時間練琴, 只能靠上堂嗰一粒鐘當練咗㗎喇, 代價咪係要用多啲時間先可以夠水平去考琴囉. 細佬就係唔鍾意彈琴書的歌, 可能太悶啩, 唔係準備考琴的時候, 佢會自己同老師講想彈咩歌, 有時老師會自己寫一段比佢彈, 有時會另外搵譜比佢彈, 咁佢反而有興趣去練吓, 但係一去考試歌就慘喇, 上堂都冇心機彈, 結果 syllabus 都過期都未考得, 而家要由頭學過晒啲歌.

大宅

Jane1983 發表於 22-5-4 20:37
唔明點為之最鍾意彈琴,但最唔鍾意練琴?

佢點表現佢鍾意彈琴?彈自己鍾意的歌,但唔練習老師叫佢練的嘢? ...

佢比較聰明,睇琴譜自己識彈,老師話佢睇譜能力好強。佢喜歡彈佢認識的歌,流行曲之類。不喜歡重覆練習。

水晶宮

回覆 Yasmid00 的帖子

咁都唔錯,佢呢種有興趣的,先大d機會將鋼琴變成終身樂趣。你可以提佢練琴,提升技巧對佢彈鍾意的曲目都有好處。
學幾年琴,花錢花時間,只係考個8級,以後唔彈,其實係好可惜和簁錢簁時間。所以小朋友有興趣,應該加以鼓勵。佢彈其他歌無問題呀,你話完全掂都唔掂個琴,就話勞氣遮。

大宅

cara.mak 發表於 22-5-5 12:02

先練琴再做功課會否好啲

佢冇功課的,每日放學去遊樂場玩,玩完回家冲凉食飯,飯後練琴,再睇半小時電視,睇陣書就訓!
就係得練琴一個任務!

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

定左每日都會練下,已經習慣左

大宅

Jane1983 發表於 22-5-5 14:05
回覆 Yasmid00 的帖子

咁都唔錯,佢呢種有興趣的,先大d機會將鋼琴變成終身樂趣。你可以提佢練琴,提升技 ...

我都冇點逼佢,一日彈三次老師教的歌…20分鐘内完成。我怕今日唔逼佢,他日佢會埋怨我。我都冇要求佢考級,只想佢長大了多個方向去發展,唔開心的時候,可以彈首歌安慰下自己。

侯爵府

Jane1983 發表於 22-5-5 12:26

聽你咁講,即係佢會彈自己喜歡的曲目,只係無認真練老師要佢練的悶嘢,如scale。咁我 ...

佢鍾唔鍾意 都要彈 好似 佢鍾唔鍾意 都要食 所有餸菜 都有益的 功課也一樣 彈琴練琴 只有練不同曲譜 才會提升

水晶宮

呢個係唔同的教育取態,我尊重你的教法。
除了最重要的事項外,我唔會高壓。彈琴、食飯,都係有個大框架,佢自己看著辦。

侯爵府

Jane1983 發表於 22-5-5 16:00

呢個係唔同的教育取態,我尊重你的教法。

對 喜歡彈琴 係要包括不同類型曲譜 同食送讀書一樣 你可以唔喜歡英文 但 你都要讀 否則 不如不彈 彈琴好貴 不喜歡 我不會迫佢 選擇了學 就要學懂付出 父母除了供應物質 也要貫輸道理

別墅

hedhed 發表於 22-5-4 23:51
你好有心機,同你小朋友好有時間。我真係無咁多時間check佢練唔練夠,練唔夠都要收,要溫書、溫功課。
...

我冇心機嫁,但自己小朋友,唔通唔理咩?
Weekdays 真係唔太夠時間,所以weekend 陪佢練好左,weekdays佢自己練會輕鬆好多,我返到屋企用30分鐘左右檢查用執漏就ok。
功課,溫習同練琴一樣,我返嚟之前要做好,都係檢查。
其實佢都算肯練,因為佢平時睇住我練習。
有時有啲難佢唔肯練,我同佢講,如果你彈一次,我彈一次,好得過我你立即收琴,佢就會收聲

子爵府

叫佢唔好學,又唔肯。

唔練就cut了

首頁

尾頁

跳至