自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

averymom 發表於 22-5-16 12:23
小朋友K3想學琴, 不為考級。問左個老師要$280/30 min,上琴室學,請問價錢正常嗎?老師唔比旁聽,屋企又冇 ...

280/30分鐘偏貴,不過唔知老師資曆,小朋友都係k3學,都係小朋友自己入琴房跟老師上堂,我唔會入去,上完堂老師會教帶今日教左d咩咁樣

男爵府

小朋友K3想學琴, 不為考級。問左個老師要$280/30 min,上琴室學,請問價錢正常嗎?老師唔比旁聽,屋企又冇 ...

你這個老師有自己studio, 通常都是非一般琴行/上門老師。有料的老師先開到自己琴室。
可問下$280/30分鐘是初級至幾多級收費。這類老師通常劃一,不會像琴行逐級加學費。
另外,學琴一定要有琴練。而且家長要跟。

男爵府

averymom 發表於 22-5-16 19:01
我仔個老師都講到自己好full, 只得一個時間比我地,仲要放學落校車即刻仆過去
...

正常呀,教得好自然多人學。
仲有放學黃金時間算執到。好多都full 哂要排waiting.

我覺得$280 可以試下,你覺得不合適可以不學。

大宅

育兒性格勳章

我女老師初學450/30分鐘,上教師教室可旁聽,細個旁聽好好多,番去可以陪到佢練琴。佢地細個領吾比大人低,自己冇音樂底聽聽下都明老師教咩,練琴幫到下小朋友!初學建議都買琴,二手也好,學樂器一定要練習。

別墅

我小朋友k2 我買左個電子琴 Yamaha 放在檯上練琴 (通x買 880蚊)
琴真係要練先得 一星期學半個鐘但冇練好難有進步
我比小朋友學都是for fun 冇打算去考琴等 但for fun 得泥又唔想佢零進步

大宅

averymom 發表於 22-5-16 15:16
所以我都想問下,其實係咪一般都會比旁聽,唔比真係完全唔知佢學乜,想同佢練習都無從入手
...

K2初學時去過琴行學,臨下課前,老師會跟家長講教了什麼,讓我可在家陪練

大宅

可以租琴又或者琴行練琴

大宅

回覆樓主:

樂器真係需要練習的。。所有老師都係3分教7分練先有成效。如果小朋友真係好鍾意,可以租琴房/租琴返屋企練習先。但預左琴既質素會比較參差。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

導師好受歡迎? 佢價錢偏貴呀...

首頁

尾頁

跳至