自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

我叫2個(小五同小三),朝朝嘔血,跟住催刷牙、食早餐、換衫、出門口……

複式洋房

回覆樓主:

男爵府

我個係 N班, 起到身,
但唔肯換校服, 周圍走, 唔俾你換...

次次都拖到最後一刻才出門

大宅

我女上年小一同今年小二九月十月瘋狂賴床,點叫都唔願起身,嗌佢起身嗌到我勁心急,聽到佢扭計勁炆憎仲有個細女要送返學,細女本身好知醒,搞搞下佢都學埋賴床,每朝我成個癲婆咁鬧佢地
後尾每人買個鬧鐘,每晚最遲8點上床,而家每朝6點自動起身,仲叫埋我

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

chautaklok 發表於 22-6-7 10:39
可能開錯咗個頭!
我兩件好驚C6,幼稚園唔捨得起身即鬧,鬧到出門口,以後只要C6叫2至3次後,兩件即起身! ...

都唔太關事,天生。
我仔好似樓上話齋,由幼稚園已自己連鬧鐘都唔洗聽,自動波起身搞掂食早餐。一向以為唔洗點理,點知到咗中學,自己set5個鬧鐘圍住自己唔同時間響,都唔會去㩒熄,係要瞓到最尾十至十五分鐘,先起身咬住麵包衝住走

而我女,由細到大都要煎先起身,終於等到而家高中,一叫就起。

子爵府

睇黎我明白個問題係訓覺時間,我以為9點半已經早,原來你地仲早。btw..你地咁快手整好野訓覺,我放工番到去6點已經即刻食飯,對完功課已經9點

男爵府

rainbow000 發表於 22-6-7 09:22
我都明白小朋友早起身番學會炆掙,但日日都係咁搞到我都炆。小一,唔願起身,發脾氣扭到出門口前10分鐘先起 ...

我仔一叫就起身,由細到大都係咁,不過食野好慢,食個早餐可以發呆10幾分鐘,早起身都無用,都係趕頭趕命

男爵府

rainbow000 發表於 22-6-7 15:18
睇黎我明白個問題係訓覺時間,我以為9點半已經早,原來你地仲早。btw..你地咁快手整好野訓覺,我放工番到去 ...

係個人問題,我仔10點半訓都可以一叫就起身,下午送佢去補習就唔洗跟功課

大宅

小朋友早d訓la~

大宅

回覆樓主:

再早多半個鐘,9:00pm就入房

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我有個方法對我仔細個時好有用,所以到現在20幾歲都沒有懶床的習慣,佢怕人掂佢條腰會癢,所以我叫醒左佢就掂佢條腰佢會笑醒之後唔好理佢,佢就自然起身,要明白番訓原因係睡意仍在,笑一笑無左睡意就不會番訓,因為係笑醒所以心情唔會太差,對大家關係都有好處。

大宅

我都明白小朋友早起身番學會炆掙,但日日都係咁搞到我都炆。小一,唔願起身,發脾氣扭到出門口前10分鐘先起 ...

好明顯係唔夠瞓。我兩小朋友高小,9點前瞓著,早上5點45起身,鬧鐘一響就起。小三前係8點入房,8點半瞓著。佢地宜家9點前上床真係可以一秒瞓著,証明佢地9點已經係好攰。

水晶宮

習慣懶床,你可以提早半個鐘叫佢起身,如果佢話咁都起好辛苦,你就同佢講如果想瞓多半個鐘,唔懶床就得

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

薯圈 發表於 22-6-7 09:56
將屋企個鐘較快15分鐘,咁自己就會無咁忟

幾日後自己個心會減番15分鐘.

珍珠宮

blackgarlic 發表於 22-6-7 17:49
幾日後自己個心會減番15分鐘.

自己減無問題,千祈咪比個仔知就ok

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

foggyao 發表於 22-6-7 14:19
都唔太關事,天生。
我仔好似樓上話齋,由幼稚園已自己連鬧鐘都唔洗聽,自動波起身搞掂食早餐。一向以為唔 ...

我個仔同你個仔一樣. 小學好獨立, 中學放晒 pair.

別墅

57xt52 發表於 22-6-7 16:09
好明顯係唔夠瞓。我兩小朋友高小,9點前瞓著,早上5點45起身,鬧鐘一響就起。小三前係8點入房,8點半瞓著 ...

Agree

禁止訪問

大宅

rainbow000 發表於 22-6-7 15:18
睇黎我明白個問題係訓覺時間,我以為9點半已經早,原來你地仲早。btw..你地咁快手整好野訓覺,我放工番到去 ...

唯有再加速,試下8:30訓,無再賴床的話即係9:30訓係訓唔夠,小朋友唔夠訓返學都會辛苦,上堂難集中

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

我嗰個每日叫醒我,包括放假

早d瞓可以嗎?

首頁

尾頁

跳至