自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

bbc2018 發表於 22-6-17 12:58
阿囡學校已經培養佢哋自主學習,善用時間,之前放‘暑假’ ,佢已經預習定數學、化學、物理。上堂可以更易 ...

之前"特別假期", 我仲想同佢溫書加預習, 點知學校比左超多功課, 結果只可以溫左少少, 只足夠應付學校假期後的測驗, 完全預習唔到

子爵府

mandysio 發表於 22-6-17 13:11
所以外國話愉快學習都要睇自己接唔接受到。
我成日同朋友講,你睇個d YouTuber話日日放學之後好開心咁玩。 ...

活生生嘅好例子。junior school可以輕鬆但唔可以放鬆,去到high school開始重視學術,無打好個底子,點追都追唔到。

子爵府

bbc2018 發表於 22-6-17 13:18
學校有提供網上教材,生動,易了解。阿囡有興趣,亦會自己上網search 相關topics,自己預習

還有近年參考 ...

阿囡好學,又有足夠家庭及學校配套,真係如魚得水。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

s0650993 發表於 22-6-17 13:24
完全理解你嘅難處,唯有盡量。我成日講笑,如果當年我用幫阿女咁多努力去讀書,而家應該做醫生都得。:happ ...

想當年自己讀書都無咁勤力, 而家反而仲會上網搵多D資料睇
無辦法, 我個女係SEN學生, 我亦明白中學老師唔會好似小學咁關愛,
唯有自己加多兩分肉緊, 迫佢追返上進度

子爵府

miumiu0101 發表於 22-6-17 13:39
想當年自己讀書都無咁勤力, 而家反而仲會上網搵多D資料睇
無辦法, 我個女係SEN學生, 我亦明白中學老師唔會 ...

女女一世都會記得媽媽為佢做嘅嘢,即使第時遇到乜嘢挫折都好,都有你為佢嘅付出溫暖佢嘅心

珍珠宮

s0650993 發表於 22-6-17 13:43
女女一世都會記得媽媽為佢做嘅嘢,即使第時遇到乜嘢挫折都好,都有你為佢嘅付出溫暖佢嘅心
...

你想像得太美好, 我個女只會記得我每晚都逼迫佢

子爵府

miumiu0101 發表於 22-6-17 13:48

而家佢未必明你嘅苦心,大個啲就知㗎喇,加油

珍珠宮

s0650993 發表於 22-6-17 13:56
而家佢未必明你嘅苦心,大個啲就知㗎喇,加油

自己都係咁, 細個唔明阿媽的苦心, 而家做人阿媽就知
所以我媽而家成日都話我, "你都有今日了"

珍珠宮

減齡達人勳章

miumiu0101 發表於 22-6-17 13:48

我都係迫佢溫書,而家出來工作了,有日佢突然同我講好多謝我迫佢 佢同其他同事傾多了,見識廣了,就發現自己的媽媽好,原來幫佢披荊斬棘開路比佢行喎

你將來都會有回報的,你真心為佢好的話,大個自然明白。

珍珠宮

野原美冴 發表於 22-6-17 15:04
我都係迫佢溫書,而家出來工作了,有日佢突然同我講好多謝我迫佢 佢同其他同事傾多了,見識廣了, ...

我個女有你個女咁懂事就真係老懷安慰了

公爵府

2024勳章

rebeccalin 發表於 22-6-16 20:36
請問有仔女讀緊初中的家長,你地仔女的學校課程係如何編排的?亞仔升中後數學差左好多,問佢點解,佢話宜家 ...

學校B1A?

公爵府

牛年勳章

tszchungmama 發表於 22-6-17 15:50
學校B1A?

B2普通學校,功課唔多,唔算催谷那種。

首頁

尾頁

跳至