自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

回覆樓主:

樓主你玩曲定堅問?

珍珠宮

mymarigold 發表於 22-7-7 17:01
樓主你玩曲定堅問?

係堅問,了解下家長的想法

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

你有冇仔女讀緊小學/幼稚園?

男爵府

RE: 呈分試好重要?

就算樓主未有小朋友,應該自己都經歷過升中掛? (即使以前唔係考呈分試)

DSE係考大學的入場券,咁通常入U率高的中學,都係BAND 1中學
咁點樣先考到入BAND 1中學,就係睇呈分試

呈分試重唔重要,可以話係見人見智
你覺得屋企附近隨便一間中學你都接受到,你可以當一個普通的考試去考
你要考喇沙/ 皇仁/ 庇理羅士呢類學校,你點都要考到全級頭1—5名,先有機會被揀去面試(有特異功能另計)

要谷的家長唔會去到 5年級下學期先谷,可能P3/ P4已經谷,因為好多學校係高年級會分精英班,而且有D中學會睇埋4年級成績

水晶宮

chitchit0520 發表於 22-7-7 16:46
點解你會去兩間咁大差別既學校呢?

第1間中學派位,第2間係進修日校

公爵府

2024勳章

mln 發表於 22-7-7 09:35
這段時間好多媽媽都在bk上呻呈分試之事,有人仲要請假陪仔女溫書。

想問呈分試真的好重要嗎?考得差會是什 ...

你咁問得應該無小朋友, 可以話比你聽, 係好好好重要

公爵府

mln 發表於 22-7-7 17:08
係堅問,了解下家長的想法

DSE 成績決定入 U,Band 1 生入 U 率自然高過 Band 2 & 3 生。
唔計有特異功能嘅學生,小五小六呈分試成績排名,係決定小學生入讀 Band 1/2/3 中學,所以呈分試好重要。

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

樓主應該冇小朋友?

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

影響將來入邊間中學

公爵府

好媽媽勳章

我自己band 1a學校同band 5既學校都讀過,講真,先唔講讀書成績,我作為一個過來人,我真心覺得無學壞已經算好(我老表後尾升去我讀果間band 3,佢中一入去無耐就俾人踢入會,不過佢唔係自願,好彩後尾都無事),同學喺學校廁所食煙、take野,大量黑底同學。我c6都係讀band 5大,所以我哋2公婆都唔想小朋友入到呢類學校,讀書唔成都算,學壞就死得

琥珀宮

若有一條龍中學,或者完全唔care升咩中學,咁就唔重要。
否則,呈分試係小學生涯最重要既考試

公爵府

個原理咁係同小學分班一樣,唔係b1多學生升大,係醒既入曬b1。同醒既入曬精英班一樣。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

影響入唔入到好中學,你話重唔重要?

公爵府

2024勳章

kitbebe 發表於 22-7-7 19:48
影響入唔入到好中學,你話重唔重要?

仲要考慮反叛期對住咩同學,驚會學壞

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

而家小學排名,係靠早幾屆的師兄考pre-S1,全港去考同一份卷的排名。
當考preS1 全港公開試時,假如A 校有10 個學生嚟考,B 校又有10個學生嚟考,當10 個A 校生平均分 係100分,B 校10個學生平均分係80分, 小學的排名就會係A校先過B校.。
所以,就算學生在A校校內考校內試考得差啲,第一名只平均拿80分,同喺B校第一名,在校內拿100分的比較,A 校平均分80那個會有加權,因為佢公開試全港第一,佢個80分會變100分。而B校程度低,呢個情況,100分那個B校第一,就會變成80。
呈分試重要,但小學的教學水平亦重要﹑早幾屆啲師兄表現都好影響。

水晶宮

mln 發表於 22-7-7 09:35
這段時間好多媽媽都在bk上呻呈分試之事,有人仲要請假陪仔女溫書。

想問呈分試真的好重要嗎?考得差會是什 ...

重要的
我覺得讀書時期,最重要關鍵係中學,而有得揀同無得揀,係睇成績
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

做左人父母, 一定知呈分有幾咁重要啦...

男爵府

木土土 發表於 22-7-7 19:31
若有一條龍中學,或者完全唔care升咩中學,咁就唔重要。
否則,呈分試係小學生涯最重要既考試

係,所以咁多人想入一條龍中學,就係唔想入中學再爭過,好大壓力
:wave:

首頁

尾頁

跳至