自由講場

跳至

首頁
12345...23

尾頁

公爵府

2023年兔年勳章

pauline_c 發表於 22-7-28 09:08
老咗都必須學普通話?

大陸唔會ㄧ直忍受香港人用廣東話去對抗,始終要同化你哋,改用普通話係遲早嘅事。

應該盡早俾小朋友改用普通話,佢哋仲有排要捱,唔好學我哋臨老吹D打。

大宅

fionacat 發表於 22-7-28 09:19
其實佢嘅概念有錯!
而家講緊學中文唔係學普通話,學中文唔係為咗要令普通話好啲,而係令中文好啲,用母語 ...

完全用普通話教授中國語文’等’課程, 即不只是中文科。

講到尾,英中都做到、為什麼普中做不到。作為中國人讀到英中、讀不到普中咩?讀不到就由幼稚園全面加入課程栽培。

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

唔明做乜要將曾經做過錯既事再做一次
之前推小學實行普教中, 好多細路連個字粵音都唔識讀
呢到係香港係廣東省, 廣東話先係我地既母語
而家DSE中文都炒成咁, 再推普教中, 班細路唔知可以學到幾多成

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

要有好普通話老師好重要!!!

我小朋友小學的英文老師都好水皮
不是native
口音唔正,小朋友學唔好
將來仲比人笑到面黃啦

結果要揾人補

侯爵府

回覆樓主:

講開聽開廣東話既點解唔可以用番廣東話聽書?內地家庭最受惠 香港講廣東話係我地既特色,係一個文化,唔好咁啦,比番d空間啦!
如果係都要改,唔該轉晒簡體,取消英文,改晒所有課程,用大陸既課程。咁就最好啦

伯爵府

回覆 muimui125 的帖子

念唐詩咪無咗抑揚頓挫既美感?仲點承傳中華文化?
https://youtu.be/xhnrhfqxF1g

珍珠宮

Monchichi110 發表於 22-7-28 09:19
我小朋友幼稚園係廣教, 自己搵老師私補普通話, 但明顯學得唔理想, 可能只係一星期一堂, 但上小學普教, 我 ...

普教有樣嘢好就係可以睇拼音,好似phonics咁,啲課文上面全部有拼音,到高年級啲先冇,到時佢哋已經記得了。廣就真係死記,我小朋友普認字量多於廣,啲外國人都係學普通話,因為有拼音學對佢哋嚟講容易許多。我大仔之前係普教,後來轉校廣教佢都要半年先適應(我哋屋企係英+廣語境不過英比較多,佢幼稚園係英普)。個人覺得普教學普通話比較方便,也省卻普通話外補了。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

幸運是對手 發表於 22-7-28 08:55
我覺得用廣東話授課會易些理解,同埋要普教中,應由幼稚園開始,唔好一理就轉普教中,如果普通話唔好,會好 ...

預咗要適應,唔係講緊一年,兩年。係講
緊呢批學生成為父母後嘅下一代。就會無人覺得難理解。第二個廣州現況。

大宅

維仔媽媽 發表於 22-7-28 09:20
點解咁抗拒普教中呢?我嘅小朋友小學階段都係普教中,普通話講得幾好,返大陸用普通話對答流暢,平時講廣東 ...

普教中就話有問題,英教英就系好語境,系乜邏輯-》米係囉、又話英國係沒落國家、中國強人、冇理由仲支持用沒落國家語言教學、話自己國家語言教學唔掂!

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

Amy1974 發表於 22-7-28 09:24
大陸唔會ㄧ直忍受香港人用廣東話去對抗,始終要同化你哋,改用普通話係遲早嘅事。

應該盡早俾小朋友改用 ...

但要有大量好師資
似通識咁
本意係好
但師資/教材出事
就大件事

男爵府

daijuju 發表於 22-7-28 09:21
而家好多小學,一星期先得一堂普通話,根本唔夠,係啲家長額外出去補,小朋友先可以流利普通話,但未必個 ...

廣東話係母語唔會唔識?我疫情前同老公返鄉下,佢親戚係講廣東話嘅,但有兩個分別來自兩個家庭嘅5歲小朋友講普通話,大人用廣東話傾偈,一同小朋友講嘢就轉普通話,而原來而家廣東係普遍現象⋯⋯

公爵府

維仔媽媽 發表於 22-7-28 09:20
點解咁抗拒普教中呢?我嘅小朋友小學階段都係普教中,普通話講得幾好,返大陸用普通話對答流暢,平時講廣東 ...

比較下英文科內容同中文科內容,英文科真係當second language 咁學,一般小學英文真係唔深,內容也較生活化,如果中文科內容可以變淺啲,生活化啲,我唔介意用普教中,但有冇可能?

子爵府

我女學校高小係粵教中,我反對普教。

男爵府

gm147 發表於 22-7-28 09:21
大方向應該係咁,會順便引入國內教師,亦順便彌補人口流失

點解要彌補人口流失,香港已經好迫好多人,好多人住劏房

侯爵府

Monchichi110 發表於 22-7-28 09:19
我小朋友幼稚園係廣教, 自己搵老師私補普通話, 但明顯學得唔理想, 可能只係一星期一堂, 但上小學普教, 我 ...

我個女小學又係普教中,都有在外再同佢私補,我又覺得佢跟得幾好,但係略嫌唔夠生活化,有興趣識多啲普通話嘅朋友,或者叫普通話老師帶佢出街同佢生活化地傾偈,佢其實同一本書識用普通話和廣東話讀出嚟,學校普教中又唔覺佢用普通話同我溝通喎,廣東話仍然好好

小菜豆    發表於 22-7-28 10:05

大宅

非常支持。
我小朋友學校只有精英班係普教中,好唔想入精英班,但好想讀普教中,請快推!
香港的有錢人都讀國際學校,只學英普,那些有錢人儍的嗎?我想只是那些普通話不好的中文老師反對吧了!

珍珠宮

畀面勳章

講到尾,唔系抗拒小朋友學多種語言,系害怕香港被全面大陸化,內化成大陸的一個普通城市,失去本來的文化。
一個人睇到乜就系乜,永遠睇嘢只到負面,邊個都幫唔到你

子爵府

josephbaba 發表於 22-7-28 09:25
完全用普通話教授中國語文’等’課程, 即不只是中文科。

講到尾,英中都做到、為什麼普中做不到。作為中 ...

局長側重嘅點係提升普通話能力。但而家講緊係學中國語文科,中文科唔等於普通話科。
如果佢意思好似你講所有用廣東話教嘅科目都用普通話去教,就更加荒謬,香港母語係廣東話,如果想用普通話學習嘅,可以回內地讀書,內地都有好多好學校選擇!

水晶宮

夠資源的話其實係好事

珍珠宮

nancy29 發表於 22-7-28 09:29
廣東話係母語唔會唔識?我疫情前同老公返鄉下,佢親戚係講廣東話嘅,但有兩個分別來自兩個家庭嘅5歲小朋友 ...

視乎父母同佢講咩,正如好多家長同小孩講英文,跟住就話小孩唔多識中文,其實平時根本好少同佢講中文。只要父母keep住同佢講廣東話,學校學英/普,就可以三語流利,提升競爭力。

首頁
12345...23

尾頁

跳至