自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

961123 發表於 22-8-7 08:49
Omg咁另外嗰位dancer轉咗去私家即係要自費?

有保險

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

熊熊老婆 發表於 22-8-7 09:44
開演唱會有連續四個星期嗎?

綵排呢?之前佢地去表演拍廣告都要dancer,呢d唔會係12子私人僱用,一定係公司出糧,要睇返record至知

珍珠宮

1107king 發表於 22-8-7 09:06
自僱員工係咪自己都要買保險呢?開得咁大型的show,主辦單位都要買任何一方的保險,包括紅館所有人。
...

有嘅,應該有買第三者保險。 保險公司係會賠比受害者,但保險公司亦都會找出邊個要負責任,所以製作公司一直唔會表態,因為一句sorry, 就等於承認責任,就要負全責。

等於撞車,都唔會隨便認錯及承諾賠償,會影響保險賠償。

珍珠宮

竇漪房 發表於 22-8-7 09:42
四星期以上,每星期最少18個鐘就係連續性僱傭合約,唔係佢話自僱就自僱的
...

佢地合約應該係合作關系,即係公司簽公司,而唔會僱主僱員關系, 所以應該唔關做幾長時間事。

不過今次咁高調,可能有例外。

公爵府

好媽媽勳章

李生話包醫療,應該包埋佢瓜
[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

"在人生道路上面對種種不同的困境時, 最困難不是要面對那個問題, 而是堅持一個信念: 向前看. 就算問題有多複雜都好, 只要你肯正面地面對, 一定可以克服. 當事情過去後, 回望整件事都是不外如是........................"

公爵府

係度偷換概念,就算係自顧,但傷我既係你既物件,當然找物主負責任,等同出街比車親,我個人夠自顧啦,唔通唔使賠

珍珠宮

回覆樓主:

咁多對眼睇實,賠就一定賠硬啦
想先打甩,後賠少少,扮大善人
淡落黎 日後生活費 各種家庭開支呢

珍珠宮

李生話負責所有醫療費,照道理應該係Viu集團負責

伯爵府

BK Milk勳章

李十X細仔唔係話會支付所有費用咩。

珍珠宮

李斯特 發表於 22-8-7 09:51
咪係囉,真係要要感恩囉,包醫藥費(不論政府還是私家)。但阿mo下半生呢?!唔洗賠償?!李生比醫藥費是理 ...

講真,Viu集團一定要負責,除醫院費用和勞保,賠償阿Mo、阿峯和他家人生活費未為過。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

薯圈 發表於 22-8-7 10:46
佢地合約應該係合作關系,即係公司簽公司,而唔會僱主僱員關系, 所以應該唔關做幾長時間事。

不過今次咁 ...

我唔係佢嗰行,真係唔清楚佢地d約會係點,所以要睇record至知

伯爵府

薯圈 發表於 22-8-7 10:46

不過今次咁 ...

我都係咁理解,舞蹈員工傷應該係舞蹈員嘅 agency負責,而舞蹈員同 agency 關係就要勞工處查。最後Viu可能話恩恤比錢就了事。

伯爵府

banbanmm 發表於 22-8-7 09:11
如果係僱員,可以保險索償,如果非僱員,亦可以民事追討。

係咪僱員, 都可以有保險cover

僱員 -> 勞工保險
非僱員 -> 第三者保險

金錢賠償又唔駛太擔心, 呢單野高調又涉及政治元素, 保險公司一定唔會手緊。

反而身體心靈創傷非金錢可補償。

伯爵府

熊熊老婆 發表於 22-8-7 08:23
所以一直以嚟冇出聲,因為阿Mo都唔關佢哋事!
支付政府醫院每日一百蚊嘅費用,已經係仁至義盡?
補充 ...

其實好多人專登轉自僱,因為自由D又可以交少D稅

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實好多工都變係自僱

男爵府

薯圈 發表於 22-8-7 10:42
有嘅,應該有買第三者保險。 保險公司係會賠比受害者,但保險公司亦都會找出邊個要負責任,所以製作公司一 ...
2017年已通過左《道歉修例法》,已定明道歉不等於承認責任,為的就是鼓勵人對受害人道歉,作心靈安慰。

琥珀宮

熊熊老婆 發表於 22-8-7 08:23
所以一直以嚟冇出聲,因為阿Mo都唔關佢哋事!
支付政府醫院每日一百蚊嘅費用,已經係仁至義盡?
補充 ...

其實自僱呢個詞語都唔知邊個廢人諗出黎,邊個出糧邊個未係老闆,咁嗰個就要負責任,唔係自僱兩個字就可以推翻一切責任,更何況無論係未自僱,老闆都有最大責任保障所有在場人士嘅人身安全

琥珀宮

Hanayori 發表於 22-8-7 11:20
我都係咁理解,舞蹈員工傷應該係舞蹈員嘅 agency負責,而舞蹈員同 agency 關係就要勞工處查。最後Viu可能 ...

應該係agency 幫受傷者向viu追討,因為viu冇提供安全環境比其受僱嘅人工作

珍珠宮

fatpigfatpig 發表於 22-8-7 11:39
2017年已通過左《道歉修例法》,已定明道歉不等於承認責任,為的就是鼓勵人對受害人道歉,作心靈安慰。
...

原來有條咁嘅法例,長知識!

咁就好d, 道歉都唔使有顧忌。

子爵府

野原美冴 發表於 22-8-7 09:05
其實好多行業都係「被迫自僱」,d公司接到單才call你開工, 唔會月薪養住一班員工。

常見有裝修、地盤、搬運 ...

係,有幾時到香港行mpf 制度,好多公司layoff 左d師傅,佢哋要被迫自己做老闆自己買保險接job

首頁

尾頁

跳至