自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章

明白,感謝樓主提醒。

琥珀宮

ff7477 發表於 22-9-5 00:02
之前我大伯中招入院,因冇兒女我係緊急聯絡人和直系親屬,入院時有燒、心臟和肺有事,神志不清,醫生講到幾 ...

我就咁睇,佢本身行得走得嘅就一定救,但如果已經昏迷入院只係等嘅話就真係唔好救,尤其要用機器維持嗰種,當年我阿嫲就係咁,又公院又私院轉黎轉去,其間佢都係昏迷狀態,根本無謂做咁多野,等佢慢慢走仲好

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Nbs 發表於 22-9-5 07:21
樓主嘅意思係要溝通清楚吧

話唔急救時無簽DNR form 嗎?

等你專業分析及意見

琥珀宮

ff7477 發表於 22-9-5 00:04

夜晚大伯惡化打咗強心針和加重藥,之後好返D,都有神智不清, ...

醫生講既應該係拒絕心肺復甦術(英語:Do not resuscitate,縮寫為DNR)

DNR不影響除了氣管插管與心肺復甦術以外的其他搶救手段

可能醫生「哦知道嘅」意思,只係表達明白你意思,向你澄清無誤會姐。正常香港醫生唔會咁唔pro,知有DNR就連用藥急救都hea做而唔認真緊張做。

男爵府

2018復活節勳章 睛靈勳章

之前我大伯中招入院,因冇兒女我係緊急聯絡人和直系親屬,入院時有燒、心臟和肺有事,神志不清,醫生講到幾 ...

多謝提醒

侯爵府

ificould 發表於 22-9-5 00:20
差一啲就........好彩你當時清醒清晰無比。

真係要同啲醫護明確、清晰溝通!多謝 ...

可能有些人唔識 答左唔急救 原來有其他方法急救

大宅

謝謝樓主分享,長知識了

大宅

ff7477 發表於 22-9-5 00:04

夜晚大伯惡化打咗強心針和加重藥,之後好返D,都有神智不清, ...

好彩你醒目,多謝分享

侯爵府

但係第一次主診醫生解釋如胸骨斷嗰陣你自己都冇答清楚意願

大宅

減齡達人勳章

謝,我明白你講咩,家人曾經也去到急唔急救依個位。

伯爵府

Sebastian@ 發表於 22-9-5 07:50
我以為唔急救係指唔插喉唔做心外壓,唔知道原來係連药都唔用由得你死!

米傻啦,基本上唔急救衹代表 :
1,透唔到氣都唔插喉,唔駁呼吸機,但氧氣一定唔會慳,有幾盡比幾盡。及
2,所有藥物治療照比,例如血壓低就俾强心藥,水腫就俾去水藥,缺電解物就俾電解物,抽筋就俾鎮靜藥,有細菌就俾抗生素,有痰塞住就幫病人抽痰,餘下睇病人造化

但絶對有例外,不少病人自己一早落定order,食唔到嘢唔可以插我胃喉,揾唔到血管打針抽血唔可以再拮我之類。

補充: 同你對話個醫護確實有語病,外人係唔明,“急救”響工作岡位上,代表推部急救車出嚟搞大龍鳳,即係大家睇電視劇嗰D

珍珠宮

蕃薯仔媽媽 發表於 22-9-5 08:34

你做相關工作答得清晰
醫護跟程序做野當中都有法律指引
答「哦知道嘅」我覺得是費時太多解釋
因為日日都有發生

趙元嵩    發表於 22-9-5 10:01

大宅

多謝你的好心提醒,好彩老人家最終都平安

男爵府

蕃薯仔媽媽 發表於 22-9-5 08:34

你講個啲就係我一向認知的程序。但樓主大伯嗰case,似乎是如果不是樓主堅持,佢大伯連針都冇得打,可能已經不在人世了

我相信樓主出呢個post 係提醒網友在做預設醫療指示時要加倍留意,好心提醒吧。

珍珠宮

木土土 發表於 22-9-5 08:05
醫生講既應該係拒絕心肺復甦術(英語:Do not resuscitate,縮寫為DNR)

DNR不影響除了氣管插管與心肺復 ...

我同意你嘅講法,醫生話「知道」,係指醫生知道只係唔做DNR,但會繼續治療。
我爸係醫院臨終,問我哋急唔急救,都只係指做唔做心外壓,其他藥物係照落嘅。
另外,叫家屬見「可能係最後一面」都並非指唔再治療,我自己住過ICU,家人都嚟過見我「最後一面」最後我都係被救回。我家人並不需要提醒醫生要繼續醫我。如果醫生自行決定唔醫係犯法。

Rita    發表於 22-9-5 12:11

水晶宮

Horsebbj 發表於 22-9-5 08:04
等你專業分析及意見

樓上有jm 解釋得好清楚

我覺得嗰句"哦知道嘅,會同佢再加大啲藥力"
意思係 "知道唔做心外壓/ 插喉,我地唯有再加大d 藥力,得咁多做到" (加大d, 即係已經比緊啦)

我估嘅啫
急救緊,邊得閒解釋咁多

伯爵府

wan_sosin 發表於 22-9-5 09:02

我同意你嘅講法,醫生話「知道」,係指醫生知道只係唔做DN ...

你講得啱,我都會響病人未係最差時call定先,唔想家人嚟到時病人已經往生,個個呼天搶地咁嘅狀況,希望家人可以安靜地親眼睇住病人好似訓著覺咁離開,其實大家都好過。絶對跟"唔再治療"無關。

伯爵府

心外壓無乜用, 係效外無藥無儀器先搏一搏
最重要都係強心針、AED呢D

問你個護士應該唔識, 好多護士都係只識執屎執尿, 無乜醫學常識

趙元嵩    發表於 22-9-5 10:03

象牙宮

你大伯。你孝心, 值得點贊。

77岁打2針, 陽性中招, 輕微 咳嗽和流鼻水,
女兒認為無需要求醫???
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23612049
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

Nbs 發表於 22-9-5 09:19
樓上有jm 解釋得好清楚

我覺得嗰句"哦知道嘅,會同佢再加大啲藥力"

我係醫院亦見過一個心臟衰竭,只剩一兩日時間,因為其他器官都已一起衰竭,所以病人有部洗血機洗血,去到最後期,其實洗唔洗血都已無作用,醫生仍然開機,做最後可以做嘅事。
我係醫院常客,住ICU都有半年,ICU往往係生死之間嘅地方,真係未見過醫生放棄,好多時係盡晒力去拖到家人見到病人最後一面,比得嘅藥,輸得嘅血都會盡做。

首頁
12345...6

尾頁

跳至