自由講場

跳至

首頁
12345...20

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

「我先生就覺得通常去外國讀大學嘅人都係不學無術嗰啲」

樓主恕我直言你先生咁諗有啲naive, 我家人讀ib有40分,香港3大都收佢,但因為佢嚮往所讀嘅科目喺香港無資源無作為,所以毅然出外攻讀科研,佢身邊好多好成績嘅都有去外地留學。

複式洋房

回覆 BKsquare 的帖子

佢之前都有諗過澳洲嗰度讀醫,佢由頭到尾都係做一啲幫到人嘅職業

水晶宮

happyliufamily 發表於 22-9-18 16:04
如題;
阿女今年中五,前排佢同我&我先生傾career 嘅時候突然間提出想去澳洲讀大學,仲係想讀psychology ; ...

傻的嗎?
個囡有目標,有計劃,有方向都唔支持
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

琥珀宮

happyliufamily 發表於 22-9-18 16:33
回覆 mandy952 的帖子

阿女係讀Band one學校嘅 而家嘅Elective 係Physics biology 同埋中史,全級考四十幾 ...

仲有另一樣野你要諗埋就係佢可能讀完書會留係嗰邊做野唔返香港
一來香港心理學要讀到master先搵到工,二來認受性問題,佢自己係呢方面有冇search過資料,定係諗住讀完先算

水晶宮

happyliufamily 發表於 22-9-18 16:04
如題;
阿女今年中五,前排佢同我&我先生傾career 嘅時候突然間提出想去澳洲讀大學,仲係想讀psychology ; ...

考慮去EK網的海外留學-問因較專業的…

珍珠宮

如題;

心理學一定要讀埋master

大宅

回覆樓主:

你要計埋master既錢!我朋友讀完心理大學 冇人請呀 宜家做社工 唔知讀黎做咩

伯爵府

如題;

如果有經濟能力,去外個真係可以擴濶眼界,不一様的體驗。Mel U算好,要求唔算低。不過佢會唔會係受同學影响?
好多女仔高中對心理學有興趣,但掂過呢科就知都甘,同興趣初想的係两回事。

珍珠宮

熊豆沙 發表於 22-9-18 16:16
讀psychology好似要讀到碩士先揾到工

c6 有家人喺英國啲渣大學讀完返咗嚟,只做一個文員仔

複式洋房

回覆 cy101 的帖子

阿女已經做埋scholarship 同埋貸款嗰啲research,相信唔可以用經濟有問題呢一點去reject佢

子爵府

如題;

我就咁諗,如果仔女真係有心去外國留學,有認真諗過讀邊個學科,做埋research,有心讀書唔係柴娃娃玩玩下,係無經濟問題嘅大前提之下,我會支持,當然我會set啲 terms 俾啦,等佢唔好以為所有嘢都能如佢所願。

反而我認為大學應該選讀自己最最有興趣嘅學科去讀,未必下下要諗到將來工作問題嘅

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

唔係仔女要求去外國讀書一定要比, 唔比咪比個合理理由佢... 但樓主c6嘅原因, 真係好難令人信服...

伯爵府

happyliufamily 發表於 22-9-18 16:20
回覆 lojo11 的帖子

經濟方便嘅話其實我哋冇乜大問題

年代唔同,依家好多成績好好都選擇去外國升學,要睇吓睇邊間大學邊科先知係咪不學無術。就算香港都有神科和水泡科啦。你哋對個女的指責已不合時宜。
我個女都係考完DSE先講其實想去外國讀醫科,因為太貴一直不好意思講。結果佢dse有3個5*,2個5,都決定放棄理大四寶,去澳洲讀foundation考醫科。
既然你哋經濟許可,應該支持你個女。不過要同佢傾好,現在首要係考好DSE,另一方面,大家一齊搵多啲資料,了解吓心理學的出路,又睇吓有無其他科更適合你囡囡。

伯爵府

有能力,個女自己有興趣,覺得應該支持

複式洋房

回覆 fayefa 的帖子

多謝你嘅建議我哋都會再考慮吓

琥珀宮

如題;

坦白講,如果去外國讀書先可以擴闊眼界,咁香港好多人都眼界好窄

大宅

熊豆沙 發表於 22-9-18 16:16
讀psychology好似要讀到碩士先揾到工

正是

水晶宮

MM2H 發表於 22-9-18 16:41
睇埋新戶另一個鋪,都係先別跟車太貼

我好認真去答㗎

Thk you

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

happyliufamily 發表於 22-9-18 16:47
回覆 cy101 的帖子

阿女已經做埋scholarship 同埋貸款嗰啲research,相信唔可以用經濟有問題呢一點去rejec ...

咁我希望你女爭氣,靠自己獎學金完成自己夢想!你C6思維,簡直溝通有困難!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

cecelc 發表於 22-9-18 16:29
樓主你同你先生唔好再活係自己世界啦

你地覺得你地果個年代通常都係讀唔到中七先出去外國讀書,

原來係佢
咁叫佢儲多啲錢自己交學費先呀
不要從別人的嘴裡去認識我

首頁
12345...20

尾頁

跳至