自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

我自己專登讀2線學校
今年都小三
星期五會較多,以昨日為例,我對功課都做足2小時先完, 未計佢本身食完lunch已經做,做完仲要温默書

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

15樣 我仔小一到小六都係每日大約4樣功課,以前返全日基本上都喺學校做晒先返,星期五有時多一兩樣

水晶宮

回覆樓主:

我間仲衰,階梯閱讀,ilearner,數學,係每日功課,加埋12-3樣每日

珍珠宮

減齡達人勳章

Froggy_joe 發表於 22-10-1 04:06
仔女小學升到區內一線,無分係咪精英班 放學通常一小時乜功課都做晒

學校有冇功課policy?即係每日唔可以 ...

我仔學校手冊寫明policy係有一條“不鼓勵過多抄寫”。咁我仔小一時,功課多到3個鐘都做唔完,我真係火滾到約主任去理論,點解有d無謂的抄寫,例如常識科抄詞語。我質問常識科的教學目的係咩嘢? 中文係學字,我可接受抄書抄詞語,咁常識教學目的又唔係學詞語,點解要抄?常識要比功課,可以設計d工作紙係連線、是非題、填充題,而唔抄詞語。而且明明手冊亦列明學校policy.

之後學校改善了,常識依然有抄詞語,每個只抄3次。同埋各科老師會望黑板家課欄才決定功課,協調唔會同一日有數項抄寫。

子爵府

mloved0210 發表於 22-10-1 02:00
我哋係二線學校,而家讀三年班(入咗所謂嘅精英班).
每日有9-15樣功課,班主任話未到高峰期添 同 ...

得四科點解可以咁多功課?小五精英班都係4-6樣。同學校反映下

公爵府

好媽媽勳章

紫色線 發表於 22-10-1 07:54
我仔就係聖安,不過係小二普通班
琴日7樣功課,+兩樣改正

聖安都唔算多又唔係小,佢既精英班多一倍功課

伯爵府

solim 發表於 22-10-1 08:13
得四科點解可以咁多功課?小五精英班都係4-6樣。同學校反映下
我哋都係小五精英班
日日大概7-8樣
每個禮拜一次默書中英輪住
平日大概一個鐘多啲做晒
我同佢對一個鐘功課
少抄寫
大部分用腦諗嘅功課
而家返半日,所以仲有時間玩

大宅

十幾樣功課太多喇,我哋區熱門小學,每日最多3-4樣,少抄寫。

男爵府

我明,我哋小1 升小2有精英班,老師講明功課多,默書默多啲,小測比人時間短啲,哈哈,幾年過去,呃人㗎,第一年辛苦少少,慢慢習慣,每年精英班班主任不同,其中一年只有4 樣功課,鼓勵溫書。

如果我係你,我會分析自己班9-12 同其他班有咩功課唔同,再反映畀老師。
正常全級的作業補充writing 詞語工作紙一樣,因要公平,全級拎住咁多物資溫書。有可能精英班額外買多幾本補充,我會了解所謂9-12 係多左係抄詞語課文作文日記定額外補充。
如果抄多,我會質疑,精英班係訓練邏輯思維,思考,不是抄書工具,相反,如果係比定pre s1 系列較深補充,我會硬食,最多平時唔買補充

男爵府

原來有數字限制,cut 咗好多,標點都唔敢用多

我好奇多2-3陪的功課物資,隔離班物資唔使用?

我哋係葵青區二線頭小熱門小學

男爵府

Herobear 發表於 22-10-1 08:23
我哋都係小五精英班
日日大概7-8樣
每個禮拜一次默書中英輪住

我仔都係小五,但唔係精英班
尋日已經13樣功課
試過同一日有評估,Quiz,默書
一升五年級完全唔同左
無時無刻都評估,Quiz
我仔都話太多功課
點解五年級咁多野要做

男爵府

我覺得有時間溫書嘅小朋友會比狂做功課嘅小朋友成績好

幫佢調班啦

加油

男爵府

好少,少到要另外俾嘢佢做

公爵府

2024年龍年勳章

mloved0210 發表於 22-10-1 06:00

其實有啲二線最唔好讀,學校想派位靚仔可升上一線,三/四年級開始谷⋯之前我小朋友讀區內一線,平日手冊上最多6-7份,當中改正當一份功課,周末8-10包括中英文作文,長周末最多一次係14份,都未達到樓主小朋友平日嘅15份

伯爵府

viton 發表於 22-10-1 08:39
尋日已經13樣功課
一升小五完全feel到唔同咗
課程深咗,書教快咗好多
我反而覺得要比多好多時間去溫書
所以功課佢通常做識個d先,唔識等我教
再日日溫返老師教嘅
因為教得快,有d同學已經跟唔上,默書又溫唔切
所以家長真係要睇得好緊

男爵府

viton 發表於 22-10-1 08:39
尋日已經13樣功課

如果星期五,都會超個10 樣,最慘係開始寫撩草,好似重新學寫ABC 甘。
測默quiz 就touchwood 唔多,一星期1 次或2 次。阿仔就話寧願測默都唔做功課,佢7 樣盡架啦,8 樣發脾氣,我放工先check 都好攰

男爵府

Herobear 發表於 22-10-1 08:53
一升小五完全feel到唔同咗
課程深咗,書教快咗好多
我反而覺得要比多好多時間去溫書

係呀,小五要求好高
默書少於80分要重默再重默
還好小朋友有補習
通常完成功課才回來
默書嗰啲,通常放假溫定
評估,Quiz梗本唔夠時間溫

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

平日9-15樣真係多,不過有啲小朋友係應付到,始終每個小朋友能力都唔同。如果小朋友花好多時間於功課上,影響情緒、休息、生活就需要考慮轉班。

水晶宮

mloved0210 發表於 22-10-1 02:22

唔夠瞓,佢每日都要12點先瞓到吖,只瞓七個鐘 ...

日日都有中英常識生字?日日都有中英數常作業?好難想像15樣係d咩功課?會唔會有d係好簡單的就當1樣?

仔仔好生性,好感動

首頁
12345...8

尾頁

跳至