自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

我入過我女個班group睇,一班三十人其實來來去去send message嘅都係嗰幾個人,我女直頭無出過聲有如隱形人,所以有無入group都無乜所謂,亦都無人在意佢有無入group。

男爵府

似係特登唔加多d, 無謂勉強, 呢d group過一年半載都會冇乜人出聲。而家仲有冇其他治療跟進下?

大宅

Chowying 發表於 22-10-6 13:49
班group好少唔加曬所有人, 你而家仲有冇治療跟進, 如果係有啦就同社工講, 了解下發生咩事。如果唔係呢我 ...

個group只係學生私下WhatsApp group, 學校或老師唔會喺度發放信息。

個group主要兩個用途,傾功課和八掛嘢。

如果同管理員講過幾次都入唔到,就無謂強求。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

tkinwong 發表於 22-10-6 20:21
個group只係學生私下WhatsApp group, 學校或老師唔會喺度發放信息。

個group主要兩個用途,傾功課和八掛 ...

見你咁回覆我仲以為係樓主添, 老師會唔會好難講,經驗話俾我聽,有啲老師好隨便 ,求其 叫某個科長 或者學生 幫手聯絡, 跟住就只會 發放某啲 資訊 喺個group度,係唔係真係私人group或者將來變成半私人就拭目以待啦

總有離別的時候

大宅

睛靈勳章

都中一了,家長的管不到應不應管,我仔剛剛上大學,在過去6年,可以話你知,所有學生自己開既班group,唔入冇可惜的,只有老師開的group才有用,而老師開的,亦即是全班都會入,我明白剛升中一家長的擔心,你即本放手站在遠處觀望,比d時間亞仔自己發展,間中才出手傍一傍,可以的話,多d返去做下義工,了解學校情況

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

回覆樓主:

社交問題,真的要自由發展,家長好難插手,上了中學,其實冇乜大鑊野都唔會無端端和老師聯絡。
首先唔好咁介意個班group,最緊要是阿囝在班內有2-3個傾得埋的同學,就好好維繫住友誼,自己組細group交好友。
上到中學,成日都有分group做project,至少有翻兩個friend底先。

侯爵府

我應唔應該involve? ~~唔應該

打比班主任叫班主任幫吓佢?~~咁你即係叫老師俾壓力啲同學啫?到時add左你個仔,佢哋轉頭又開另一個群組

會唔會被標籤?~~如果搵老師的話一定會,成班同學一齊討論

還是初中生交比佢自已解決?~~初中好大個喇,識朋友都要阿媽幫手一定適得其反

俾我會拜託最熟嗰幾個,由佢哋幫我問管理員可唔可以加埋我,因為我想參與大家嘅話題,又驚錯過重要事情呀

水晶宮

畀面勳章

一人之下 發表於 22-10-6 12:32
大仔社交比較弱,之前被評有社交障礙,經過幾年喺小學訓練已經有啲進步,小六時會有兩三個朋友。但升上中一 ...

我仔今年中二,
係asd輕微自閉症
佢上年都同一樣情況,
老師有一個
自己同學應該有一個,
但佢都無入
今年竟然搵到朋友仔
識朋友仔迫唔黎

侯爵府

CathyChan1126 發表於 22-10-6 21:58
我仔今年中二,
係asd輕微自閉症
佢上年都同一樣情況,

多謝你的分享,希望我仔都可以自己找到識朋友的方法

侯爵府

唔係細路 發表於 22-10-6 20:15
似係特登唔加多d, 無謂勉強, 呢d group過一年半載都會冇乜人出聲。而家仲有冇其他治療跟進下?
...

問過小六班主任,認為佢社交應該無問題,不需要再特別照顧,所以升中後沒有再上了,但我係會比較擔心佢社交呢方面的。

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

我個女讀小學時都好靜冇乜朋友架~~~都係自己玩~~~到中學中一時又估唔到好快識到同學仔~~~中一時識到一個同學~~~到而家中三都有3,4同學仔一齊玩架~~~應該慢慢會識到多啲同學仔既~~~

男爵府

一人之下 發表於 22-10-6 22:18
問過小六班主任,認為佢社交應該無問題,不需要再特別照顧,所以升中後沒有再上了,但我係會比較擔心佢社 ...

同同學仔打好關係,帶d零食返去請人食,lunch time都好緊要,要主動撩人出去食飯(可以搵返d靜d隨和d既同學仔組細group, 易夾d ),放學一齊走,平時搵社工傾下計(不過盡量唔好比同學仔知)

子爵府

如果人地哋想加佢,我唔會迫佢一定要入group,眼不見為淨

公爵府

2024年龍年勳章

popochu 發表於 22-10-7 01:26
都中一了,家長的管不到應不應管,我仔剛剛上大學,在過去6年,可以話你知,所有學生自己開既班group,唔入 ...

同意你講,唔入冇可惜
中一仔好無聊,會不停send sticker, 又好多是非講,人哋唔加就算了,家長真係千萬別插手,壓落去要人加個仔入group 實會俾人笑,到時阿仔自己喺group入面睇住俾人講真係唔知以後點面對

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

一人之下 發表於 22-10-6 12:32
大仔社交比較弱,之前被評有社交障礙,經過幾年喺小學訓練已經有啲進步,小六時會有兩三個朋友。但升上中一 ...

先調教仔仔性格
一個人性格系直接影響佢所有野

公爵府

2024年龍年勳章

一人之下 發表於 22-10-7 02:18
問過小六班主任,認為佢社交應該無問題,不需要再特別照顧,所以升中後沒有再上了,但我係會比較擔心佢社 ...

我反而同初上中學嘅小朋友講,唔好急切去埋堆搵朋友,功課分組老師會安排,有啱傾嘅先傾,要搵就搵啲可以互助進步嘅朋友,有一年時間去認識人品,以後仲有5年相處再認識其他人,唔好浪費時間在呢方面。

侯爵府

一人之下 發表於 22-10-6 13:49
我無諗住發難的,只係我知我仔社交比較弱,看看同班主任傾下 有無辦法幫佢。
...

我明你,因為我仔都係中一。

但中一就無謂插手佢d社交喇,我仔同我講過開學頭頭果陣佢搭車撞到有個同學仔同媽咪一齊,個媽咪好主動問我仔咩班,又叫佢個仔自我介紹,叫我仔同佢做朋友,我仔返黎話好尷尬,唔想同佢做朋友。
最近我仔同佢撞得多,無佢媽咪係度底下先肯同佢傾計,我諗如果一開始個媽咪無插手,我仔應該一早同佢互相識左。

所以由佢地啦,文靜既始終會識到靜既人,好動既係有著數,但本身靜既都無辦法,慢慢黎啦。

伯爵府

想生BB熱投

一人之下 發表於 22-10-6 13:28
佢都識到兩三個新同學,但我仔比較靜,鐘意食完飯去圖書館做功課,同人無咩持續的話題,有時啲動靜會有啲 ...

青少年係無嘢做的。佢地就係咁無聊,仔如有騎呢動靜,佢地會放到好大。你叫你仔唔好再做。
I am Agent P

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

慢慢嚟啦, 開學先至個幾月, 好多嘢要佢慢慢適應, 交朋友嘅嘢就唔好俾壓力佢喇, group嗰d可有可無, 吹水多

我個仔, 前兩年都冇乜好friend嘅同學, 啱傾啲嗰個又唔同班, 今年終於搵到個同班又啱傾, 佢今年中四喇

侯爵府

hedhed 發表於 22-10-8 09:32
青少年係無嘢做的。佢地就係咁無聊,仔如有騎呢動靜,佢地會放到好大。你叫你仔唔好再做。
...

謝謝你,我有提佢的,不過有時佢自己做咗都不自覺

首頁

尾頁

跳至