自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

唔好用垃圾桶,我已冇用好多年,就甘用垃圾袋,乾淨好多

大宅

ikokam 發表於 22-11-25 15:47
岩呀,果D唔想同你食飯既回覆似乎都唔知係咪媽咪黎

我唔在乎佢想唔想同我食飯,同食食下走左去

你個女係選擇同你食飯咪唔會入去坐垃圾筒,其實你唔係屋企既時可能佢朋友都係坐垃圾桶陪工人煮餸,習慣左

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

jojo1234 發表於 22-11-25 15:51
唔好用垃圾桶,我已冇用好多年,就甘用垃圾袋,乾淨好多

x 2

珍珠宮

2024年龍年勳章

ikokam 發表於 22-11-25 15:18
我唔想再次訓訓下教有小強係我張被上面爬過,所以我好緊張, 即時眼火爆

我唔否認其一因為呢位姐姐清潔亦好 ...
睇來你工人衞生意識好差~重頭教佢做好清潔工作
每晚洗完碗後, 開盤滴露水抹廚房灶頭, 枱面
漂白水抹垃圾桶, 地下(戴手套)
咁可能會無咁多小強...

至於你小朋友食食下飯走開, 無論走去邊都唔可以!
一見佢落地捉住佢(如果眼明手快)
同佢講一走開就唔可以再埋枱食飯, 餓佢一兩餐可能唔敢再走去玩.
食飯禮儀由父母自己管教.

別墅

回覆樓主:

小朋友鍾意同姐姐一齊,代表姐姐錫佢。 咁係好事,姐姐搖頭可能都係覺得唔需要咁小事就鬧,都係錫BB. 樓主要返工,有個錫小朋友的姐姐,系幸運。

侯爵府

樓主係咪有啲唔開心個女痴工人, 工人又有霸住個女的感覺?

大宅

呢啲好多人未請過工人,或者好多大愛。佢哋唔知道已家d工人係好多問題

工人問題:你下次問下佢笑咩?好好笑咩?佢哋真係唔識分輕重,唔好嬲親自己,佢係外人,你先係主人,做野唔干凈做到干凈為主

珍珠宮

我試過阿仔未夠一歲
星期日我自己湊
阿仔跌瘀咗個額頭
工人姐姐放假返嚟見到,即刻攬住BB呵,又問我點解會咁樣
好似身份調轉咗咁
我知道要更加珍惜姐姐

伯爵府

阿女好似鐘意親近工人 多過你。
relax放鬆d。 唔好一嚟就鬧

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

happyLC2006 發表於 22-11-25 15:51
搬櫈仔真係一個好方法啊!
我女細個都試過幾次搬張凳仔入廚房坐住同工人姐姐一齊食飯,一路食一路好開心, ...

都係一個好方法,下次可以試下,但希望無下次啦,第一次做人呀媽,我唔識教女 教到好崩潰

水晶宮

畀面勳章

Froggy_joe 發表於 22-11-25 16:01
我試過阿仔未夠一歲
星期日我自己湊
阿仔跌瘀咗個額頭

你好好,識諗!
至怕交得仔女俾工人湊,湊唔好又閙丶湊得好又吃醋

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

Joeyyin 發表於 22-11-25 16:00
呢啲好多人未請過工人,或者好多大愛。佢哋唔知道已家d工人係好多問題

工人問題:你下次問下佢笑咩?好好 ...

是,依家工人乜衰野都有齊,忍佢既僱主大把,遇到好姐姐真係小之有小

佢錫小朋友我覺得係基本, 因為佢好差....只差在冇大錯 錫小朋友 我先繼續忍佢.....

如果有睇我舊POST我都有提,佢經常黑面博咀長期帶耳機做野,叫佢唔理人,叫佢兩次先應 因為用緊耳機傾電話,冇禮貌,懶,清潔求其,叫佢先郁一郁做,叫佢做多小小野就會玩野, 同我講死左老豆.....打爛+整壞我屋企超多野 (貴既電器,同次所洗手盆都打爛埋)

男爵府

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

回覆樓主:

所以我而家寧願勞動多d,都吾會再請姐姐,,,試過一次,怕怕了

水晶宮

回覆樓主:

叫工人在廳食飯同叫工人當佢坐垃圾桶時阻止佢可以嗎?

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

ikokam 發表於 22-11-25 14:22
佢岩岩沖完涼坐上垃圾桶,一陣又走上我張床,工人已搞到我全屋小強,我先甘嬲
...

沖完涼食飯,餸汁或餸碎有機會整到啲衫,跟住又上床,咪又係另一種污糟!我哋全家都係出完街回家換家居服,沖涼後換睡衣跟住瞓,唔會再落街或坐梳化。

珍珠宮

she007 發表於 22-11-25 16:45
叫工人在廳食飯同叫工人當佢坐垃圾桶時阻止佢可以嗎?

岩岩叫左,話如果下次係甘叫佢搬走垃圾桶先食飯多謝教路

珍珠宮

11B 發表於 22-11-25 16:47
沖完涼食飯,餸汁或餸碎有機會整到啲衫,跟住又上床,咪又係另一種污糟!我哋全家都係出完街回家換家居服,沖涼 ...

又係喎,如果時間容許下次我同佢食完飯先幫佢沖涼

珍珠宮

多謝各位,同左姐姐講,希望阻止到有下次,我唔再回覆了

大宅

lingw. 發表於 22-11-25 14:28
好難講誰對誰錯,有可能係你經常鬧/控制唔到自己情緒,你工人睇唔過眼,唔想成日聽到吵鬧聲

可能你工人都 ...

非常同意

你位「姐姐」冇話番你已經好好,阿女喜歡親近姐姐證明姐姐對佢不錯…

男爵府

工人可能覺得你唔識教女囉.

首頁

尾頁

跳至