自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

翡翠宮

畀面勳章

lihomahk 發表於 22-12-17 19:23
無名無姓的醫生,個間乜鬼的心肺的移植的國際机構,間值無人姓

佢自己都知係歪理,唔係心虛就打正旗號講啦,駛咩連名都唔敢俾人知。
日日是好日

禁止訪問

子爵府

2024年龍年勳章

dolala 發表於 22-12-17 19:20
應該係YAHOO HK講先, YAHOO HK背後老板係"外國勢力" Apollo Global Management

https://hk.finance.yaho ...

多年前係亂D,有黑市交易,聽人講過有用死刑犯嘅。但另一角度都有普通香港人因此受"益",當時香港排腎源根本排到死都未有,就走去內地移植。但後來內地已立法,規管器官移植,成人不單止要本人同意,家屬都要知悉。識個人佢婆婆係老醫生,好有文化同大愛,好早簽捐贈遺體供醫學院研究用,內地叫"大體老師",但過身時,佢媽媽唔肯,喊住唔俾,最終醫學院都尊重家屬意願。講真,要用發展嘅眼光去睇人地進步同改進。成日翻老皇曆,咁講,歐美嗰D黑歷史未仲多?

禁止訪問

伯爵府

ISHLT statement原文: https://ishlt.org/ishlt/media/documents/ISHLT_Statement_Transplant-Ethics_2022.pdf

珍珠宮

2024年龍年勳章

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

芷希bb加油

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

mickeyeva 發表於 22-12-17 18:34
真係好大愛, 希望個心臟啱芷希, 健康地成長!

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... _001.htm ...

聽到呢個消息,好開心

大宅

回覆樓主:

好感動,好開心,香港政府做得好好,感覺到由心出發

大宅

回覆樓主:

小妹妹好可愛,祝佢健康成長

大宅

回覆樓主:

嗰個咩心肺移植協會, 簡直同啲咩咩關注組一樣,為抹黑大陸寧願犧牲病人生命,正賤人

水晶宮

回覆樓主:

祝bb早日康復!
亦願死者安息

男爵府

chingnc 發表於 22-12-17 18:43
即係有另一位嬰兒犧牲咗 rip

你,你嘅仔女有需要器官移植嘅時候,千祈唔好要別人嘅捐贈

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

lihomahk 發表於 22-12-17 18:49
睇無線的新聞佈導得很正面,但東方記者就 文章最後段個位無名無姓的醫生,簡直是暗示唔好用中國的 ...
咁仇中做咩唔死咗去再投胎呀,一睇個樣都仲係中國人樣喎 最憎啲黑醫護、黑媒
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

mickeyeva 發表於 22-12-17 18:34
真係好大愛, 希望個心臟啱芷希, 健康地成長!

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... _001.htm ...

小妹妹好靚女,希望佢早日康復,快高長大!

侯爵府

2024年龍年勳章

侯爵府

回覆樓主:

有啲痴線的香港人,真係逢中必反,鬼唔望佢自己有日要做器官移植

珍珠宮

yan_mum 發表於 22-12-17 20:49
你,你嘅仔女有需要器官移植嘅時候,千祈唔好要別人嘅捐贈

屍捐會接受
活體捐贈要考慮
大家一樣重病bb ,如何衡量邊一個bb值得生存?
Bb修復能力強,下一刻有奇蹟

此例一開好道德問題

珍珠宮

mother904 發表於 22-12-17 19:54
佢自己都知係歪理,唔係心虛就打正旗號講啦,駛咩連名都唔敢俾人知。

講出重點

珍珠宮

鴨鴨比 發表於 22-12-17 21:03
屍捐會接受
活體捐贈要考慮
大家一樣重病bb ,如何衡量邊一個bb值得生存?

你明唔明咩叫腦幹死亡?

首頁
12345...9

尾頁

跳至