自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

我覺得係agent問題,我自己果位就跟得幾好

珍珠宮

登陸火星 發表於 23-2-11 21:46
我買了一份保險,跟本不需agent,幾十年來無搵過佢

我以前都有agent跟㗎,跟住走下有一個,走下有一個,問心講啦邊有人幾十年都唔轉工㗎

珍珠宮

siugocandy 發表於 23-2-11 21:56
大力講得對,舊公司有個精算師專係幫保險公司計保費,仲開左間公司係分析比較全香港保險公司既保險plan。
...

有能力嘅,買一份就保障自己

珍珠宮

yuensiu 發表於 23-2-11 21:43
到小朋友大個睇年齡買又貴了,保額仲無咁多。佢地出黎做野,我買比佢地個份已經供完了,到時佢地自己想要 ...

類似係幫你儲錢,但係幾十年過去,會比通脹侵蝕,筆錢係變得好少數目,而佢嘅投資回報往往只係畀定期高少少,根本追唔上通脹

珍珠宮

clalorin 發表於 23-2-6 21:05
咁少額不如唔好買慳返
宜家一個人危疾保額普普通通都要100萬啦
你去睇下一個化療或鏢靶要用幾多錢?

危疾保目的唔係為醫療費用,只係患危疾時暫停工作都有一筆應急嘅錢,我自己有一份早年已供滿嘅危疾+儲蓄,上年加多一份高端,touchwood 有事都唔使徬徨

侯爵府

2024年龍年勳章

Rosalai 發表於 23-2-11 15:57
其實買保險真係有用?

冇用,保險公司塭精算師計哂數,一定是佢賺多賠少,唔係點養得起咁大間公司、咁多員工及百萬圓桌經紀

大宅

Rosalai 發表於 23-2-11 16:00
買危疾同住院?
如果自己到老都平平,保險經紀話當做左善事,當送左出去比啲需要 claim 嘅人用喎。
...

係做善事養嗰班經紀華衣美食、遊艇party、環遊世界姐。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

zbt 發表於 23-2-12 15:00
係做善事養嗰班經紀華衣美食、遊艇party、環遊世界姐。

X 2

買保險這個概念是好、但保險公司要賺到盡、往往是賠率超低、好似澳門賣大小、機率是0.5、除了圍骰便一賠一、但保險公司機會率低至0.01(假設)、怎樣同佢對賭。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

別墅

sasaki_peach 發表於 22-12-26 18:26
未買過保險,想買份危疾保險,有咩要注意?
危疾保都有分好多款,受保嘅範圍又唔一樣,男女保費已經唔同,要睇你要啲乜

大宅

回覆 sasaki_peach 的帖子

有d plan如果claim左次早期危疾, 之後首次危疾就唔會賠足, d條款真係唔可以睇漏眼

複式洋房

依家有d網好似有評分睇,睇到邊隻高分啲 https://www.10life.com/products? ... mp;product_id=19665

男爵府

話保險呃人果d
一係就你揀錯公司
一係你無大病過

我上年年中出過post
我媽咪胰臟癌
係養和做大手術+留院10日左右
大概40萬出院,claim返7,8成
另外危疾約莫賠5萬美金

我覺得有保險,起碼個人病起上黎,都唔洗話擔心無錢醫

複式洋房

yeung2au 發表於 23-2-17 15:02
依家有d網好似有評分睇,睇到邊隻高分啲 https://www.10life.com/products?category=whole-life-critical-i ...
之前好似見過…睇落d野都幾齊咁

大宅

michellechiu02 發表於 23-2-17 15:15
話保險呃人果d
一係就你揀錯公司
一係你無大病過

唔好話大手術,最起碼嘅醫保都好有用。

我照過三次大腸,做咗一次鼻中隔/鼻下甲手術,挾埋成廿幾萬。如果從醫保角度,我所claim嘅已超過我俾嘅保費。

大宅

tkinwong 發表於 23-2-17 20:23
唔好話大手術,最起碼嘅醫保都好有用。

我照過三次大腸,做咗一次鼻中隔/鼻下甲手術,挾埋成廿幾萬。如果 ...

請問你可否pm我你買邊間保險公司都乜嘢plan?

男爵府

sasaki_peach 發表於 22-12-30 17:53
幾多錢一個月?保額係幾多?今日我問左某保險公司agent 保額30萬要一千多一個月。但cancer 只claim 到6萬 ...

講真,萬一有cancer,六萬蚊太少!

我自己30幾歲先買危疾
一年供37,000幾,要供20年
萬一有乜嘢事,咁就唔使再供

另外,每一年都會買 CEO plan 醫療
我30幾歲,一年大概$6000
我媽咪啱啱60歲,一年大概$16000

呢個係百百俾錢,唔會攞得返!
買一個保障,萬一入私家醫院,墊底費$30000咋!

大宅

Agent 不要信、自己睇清楚條款。反正都係買,要買就買保終身、無終身限額嘅單,老咗都有保障。

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

保險就係買個保障,好似我同我老公咁,我就從來無claim過,好似白供款咁,但我老公都入院幾次,次次都claim得好順利,咁有份保險又幫輕我哋唔少。
有冇agent都唔緊要,其實agent都未必做一世,每次都係我自己幫我老公填表攪claim。
我哋買Bupa & Sun Life。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊