自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

miniyannis 發表於 22-12-28 23:01
初期喺萬寧排隊買搓手液,門未開已經要排,排到有盒口罩已經覺得自己中獎
...

你講起我都醒起....
我公司樓下萬寧開十點,見到有得買call同事問要唔要 見人少排多轉買多兩支....諗起都陰公。
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

Rainbow0709 發表於 22-12-28 22:40
大住肚坐萬寧門口排隊買口罩

2020初凌晨6點排隊買口罩但買唔到

伯爵府

牛年勳章

第5波時全家中左 , 好彩全家有打針, 好快好返
當初打針都驚會唔會有副作用, 好彩都無事, 依家完成任務, 都唔想再打針了

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

回覆樓主:

我今年2月中左 抱住bb係醫院戶外吹風,夜晚得11度 醫院只用布簾屏風擋住。又唔比我同bb入去帳幕等。最後足足等左27小時。本身佢地醫院仲叫我自己返屋企留bb係醫院等,痴線架咩。一陣唔知搬左我bb去邊囉!

沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

男爵府

love2talk 發表於 22-12-28 22:51
我揸車經過九龍灣

見到好多人圍住幾座大廈排隊

係唔係九龍灣商貿區嗰邊,啲口罩仲要好簿下,我有朋友去排

大宅

回覆樓主:

周圍揾口罩
Zoom
WFH

大宅

曾經中左,中左時同阿女2 個困係房裡面+ wfh 一個月,呢段時間係阿女自出娘胎以黎,日日陪住佢既最長日子,大家多左互相了解、體諒,佢知道我份工真係好忙,由早到晚可以不停….. 我又會聽下佢上堂,聽到依家d 老師為左拉近同學生距離,唔會再好似我地個年代咁,tun起個款… 我同佢又會一齊講下課堂內容

我份工好講求同人溝通,wfh 始終傷祌好多,所以只能係wave5 wfh一個月,唔可以成日陪阿女係我最唔捨得的

所以返番工時,我再調節左時間,盡量唔好ot 咁夜,早d 返屋企

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

呢3年嚟,令我最難忘嘅係:
2020-2021年搶口罩,要成$3xx-4xx買一盒,一知道邊到有口罩賣即去排隊,或上網同人鬥快撳掣搶!
搶火酒/搶漂白水,平時幾蚊至$10支嘅火酒,可以夠膽死買到$100支
2022年買檢測棒,由高峰期百幾蚊一支我哋都照買,一知道邊度有平嘅檢測捧就大量入貨,直到而家,見有$1-2蚊 支嘅價位我都會入貨

同埋最難忘嘅就係2021年中至年尾,不斷要排隊做核酸檢測,記得最凍嗰幾日喺街排咗4-5個鐘頭隊,真係凍到飛

同埋而家出街堂食,都必備洗手啫喱、消毒酒精!每次食嘢前都必定洗手,噴酒精落啲餐具,再消毒!
我相信呢個疫情完結之後,呢啲習慣我都應該會繼續!

大宅

回覆樓主:

用十倍價錢買幾蚊一支嘅棒棒,仲要周圍撲

男爵府

kiki523 發表於 22-12-28 22:54
仲有下雨排隊檢測

諗返起都好想喊,放工已經好夜又凍,
捱住肚餓去排隊

伯爵府

無抗過疫
無中過
呢度D人講的事好似同我無關咁
唯一就係三月定二月果D係咁話封城,買左堆罐頭,而家都未捨得開

水晶宮

LovelyStar1314 發表於 22-12-28 23:09
係唔係九龍灣商貿區嗰邊,啲口罩仲要好簿下,我有朋友去排

係呀

而家諗起都心酸

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

lovebbb 發表於 22-12-28 22:45
最初只係睇報紙話有肺炎,而咁啱接近新年,當時亞仔學校爆流感,我就買咗好幾盒大人及兒童口罩,而且接近新 ...

叻~叻~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珊瑚宮

回覆樓主:

疫情初,過完年返到公司, 公司口罩無晒, 同事過年時間返左公司攞晒d口罩

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

新年暴發前、見個年輕人掉了三盒外科口罩在竹籮、旁邊見到個執紙皮阿婆、比左三盒口罩佢~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

2020年未搶口罩漂白水防疫用品前已一早準備好無排過隊。誰不知為條廁紙年初幾晨咁早係藥房門口排緊等開門。

大宅

alau2021 發表於 22-12-28 22:47
病人瞓晒喺醫院門口、急症室同打包遺體一齊瞓、林鄭每日記者會仲笑笑口

...

佢個笑容,真係一世難忘

大宅

lemontea520 發表於 22-12-28 22:34
3年抗疫硬結束在即,雖然覺得呢三年白過。不過當中真係過左非一般既生活,你地有咩難忘野呢?

我先。

疫情開始,開始學人好忙咁焗面包,一個星期買一次餸,到第5波,自己娘家人中左,又一星期幫娘家買一次餸,結果開始膝頭痛同媽媽手,手踭痛

水晶宮

九龍灣排隊買口罩

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

3,400蚊一盒口罩

首頁
12345...10

尾頁

跳至