自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

heily123 發表於 23-1-4 22:07
Panadol可唔可以食夠兩粒

一粒500mg ,一次可以食2粒,一日4次,一日唔可以多過8粒

可以加消炎藥如lysozyme

你工人高燒只係食一粒,唔夠力

別墅

heily123 發表於 23-1-4 21:48
姐姐中招第二日,本來一直中燒,突然高燒,燒到塊面興洽洽,除咗食撲熱息痛仲有冇咩可以降溫?佢同時發冷, ...

我女早排中左燒左兩日40度,都係飲水和食必理痛。第一日食退燒藥四個鐘又燒到40度,全日都無點退到燒,第二日都燒到40 ,但相隔時間差不多12小時。第三日就降到38 飲水 之後37度幾。第三日看了醫生 食消炎藥 因喉嚨劇痛。燒到滾時物理降溫 發冷時就焗汗 著襪 浸腳 或貼熱貼 但頭要貼退熱貼 這是中醫教我的

伯爵府

ChanChan521 發表於 23-1-4 23:02
我女早排中左燒左兩日40度,都係飲水和食必理痛。第一日食退燒藥四個鐘又燒到40度,全日都無點退到燒,第 ...

係飲普通溫度嘅水定凍水?剛剛同姐姐敷冰,貼退熱貼,飲凍水,個燒終於低返去38.x度,敷冰對散熱都幾有效。

伯爵府

ChanChan521 發表於 23-1-4 23:02
我女早排中左燒左兩日40度,都係飲水和食必理痛。第一日食退燒藥四個鐘又燒到40度,全日都無點退到燒,第 ...

係飲普通溫度嘅水定凍水?剛剛同姐姐敷冰,貼退熱貼,飲凍水,個燒終於低返去38.x度,敷冰對散熱都幾有效。

子爵府

heily123 發表於 23-1-4 23:14
係飲普通溫度嘅水定凍水?剛剛同姐姐敷冰,貼退熱貼,飲凍水,個燒終於低返去38.x度,敷冰對散熱都幾有效 ...

千萬唔好飲凍水

無發冷就飲室溫水
有發冷就飲暖水

男爵府

heily123 發表於 23-1-4 22:37
我諗而家分分鐘等8-10鐘,政府係開咩藥?撲熱息痛一次可唔可以食夠兩粒?我自己都燒到第四日了,淨係食布 ...

500mg 1 粒的退燒藥可以一次食兩粒,我自己中招發燒發冷40度都係每次食兩粒,藥力到會退返落38.x,之後藥力散左再升返上39.x,玩左兩日高燒39度以上,之後兩日低燒38度左右,朋友教 頭幾日未退晒燒要每次食兩粒(一日不能多過8粒),我都係咁樣捱過左!

伯爵府

bubu2910 發表於 23-1-5 00:36
500mg 1 粒的退燒藥可以一次食兩粒,我自己中招發燒發冷40度都係每次食兩粒,藥力到會退返落38.x,之後藥力散 ...

明白,唔該晒你

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

heily123 發表於 23-1-4 23:14
係飲普通溫度嘅水定凍水?剛剛同姐姐敷冰,貼退熱貼,飲凍水,個燒終於低返去38.x度,敷冰對散熱都幾有效 ...

暖水

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

heily123 發表於 23-1-4 21:48
姐姐中招第二日,本來一直中燒,突然高燒,燒到塊面興洽洽,除咗食撲熱息痛仲有冇咩可以降溫?佢同時發冷, ...

要痴退熱貼

男爵府

hfkdfkz 發表於 23-1-4 22:15
工人好似要畀錢,淨係特效藥都6000元

工人唔使

水晶宮

heily123 發表於 23-1-4 21:52
我怕入去只係呆等幾個鐘,有冇人最近入過去?

如果只燒去醫院冇用淨等,我頭5日都燒過38,39以上,仲要食退燒時完全冇退的現像,到第6日燒退好了。飲水,只要不是上到40幾39以下仲可以觀察,快40時去沖涼降溫去急症室

子爵府

heily123 發表於 23-1-4 22:37
我諗而家分分鐘等8-10鐘,政府係開咩藥?撲熱息痛一次可唔可以食夠兩粒?我自己都燒到第四日了,淨係食布 ...

我個時食左4-5 粒必理痛都退唔到
燒到39.7 胃口都冇晒, 好辛食完一點都無退

去到醫院等到2-3 鐘先比我食特效藥, 先退左小小落到38. 幾

有開幾排退燒比我, 第二日訓醒就退左了

首頁

尾頁

跳至