自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

yauchuchu 發表於 23-1-29 07:00
外國老師對SEN 比例 1:1 / 1:2
excursion/ outing 甚至放學等家長黎接都係幾個老師手拖手mark實每一個學生 ...

其實外國對SEN都係要家長主動配合,亦有去到1:8嘅情況(對比普通班1:24-35),見識唔少父母唔肯承認自己仔女有問題,錯過晒所有可以幫仔女嘅機會,甚至有D自欺欺人到話仔女太聰明,冇人明白佢地。OK,咁以後大個唔駛返工面對同事?唔駛生活?唔駛同人相處?細個時都可以俾諸多籍口去開脫,小朋友細個唔識,小朋友細個未明白,但大大吓就唔會再有人肯包容佢地小朋友"細個"呢個籍口,5歲時唔面對,到15歲已經好難改變,然後25歲冇法生活自理,父母唔通保護佢地到65歲75歲?

不過的確外國某D地方對SEN支援較多,亦唔需要等一年兩年至見到醫生做評估,學校亦有特殊學校/班俾嚴重嘅SEN,問題較輕嘅可以讀普通學校/班,校區安排支援,不過唔係種種問題都有支援嘅資源,例如社交能力訓練等就要睇下特教老師是否用心同是否有時間,感統普遍冇資源,父母當然可以搵私人訓練,只係費用唔少,同埋都要睇下夾唔夾到人,近三年對SEN非常困難,網上學習完全係死路,但都無辦法。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

回覆樓主:

聽聞ASD患者,有七成係有智力障礙。

男爵府

Del thanks

男爵府

yauchuchu 發表於 23-1-29 23:00
外國老師對SEN 比例 1:1 / 1:2
excursion/ outing 甚至放學等家長黎接都係幾個老師手拖手mark實每一個學生 ...

香港比錢都可以做到 (影子老師是例子),也有家長義工陪著小朋友外出。香港也有IEP。但,去到1對1, 不是普通學校比到的支援吧?應該是特殊學校了。

男爵府

Del thanks

男爵府

j87cheung 發表於 23-1-30 07:30
已經高中

我唔覺得小朋友係表達能力有太大問題

d例子似智力有問題

侯爵府

牛年勳章

如果已知係A仔加Adhd,點會無做過IQ test呀,朋友私隱佢唔講太多姐,兩姐都有可能有唔同智力程度

侯爵府

2024年龍年勳章

lastpass 發表於 23-1-30 07:24
香港比錢都可以做到 (影子老師是例子),也有家長義工陪著小朋友外出。香港也有IEP。但,去到1對1, 不是普 ...

普通學校

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

j87cheung 發表於 23-1-29 15:30
已經高中

原來已經高中,咁小朋友係幾時發現係SEN?佢問嘅問題可能同智商有關,但又唔一定係,不過就一定係欠缺常識,平時父母多唔多同佢傾計?可能要花多D時間同心機去訓練/教,SEN就算智力正常都要花比普通小朋多好多倍時間去教,佢地同普遍人專注嘅事唔同,對好多嘢集中力唔夠,我地認為重要嘅事唔代表佢地都覺得重要,有時只能不厭其煩不斷提醒,不斷重覆到佢地上心,父母教SEN小朋友係非常費心力。

個人經驗係要變花招,呢招唔得就轉另一招,講5次唔夠就講50次,有時都覺得自己煩,但要小朋友記得/理解係冇捷徑,而且每個人(唔只SEN)都受唔同教法,有多個一個小朋友嘅父母應該清楚,對住一個SEN小朋友,只好當自己有好多個仔女,找尋不同教法。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

rose-mag 發表於 23-1-30 08:13
原來已經高中,咁小朋友係幾時發現係SEN?佢問嘅問題可能同智商有關,但又唔一定係,不過就一定係欠缺常識 ...

十分同意
我仔ASD 智力超級正常
係自理差啲 但讀書都好好
細時真係每樣野講10次都會重覆錯 唔覺有問題
我唯有不厭其煩講完又講 明明我自己都唔係一個長氣嘅人都變咗係 有時都講到自己想放棄
但後來發現原來我呢個方法對我仔係有效的,雖然佢係會重複錯,但我留意到其實佢都一直有記住我講嘅嘢,只係呢類小朋友有陣時犯錯係佢自己都控制唔到

因為我曾經睇過一本書係一個自閉症男仔講出佢嘅心路歷程
同埋點解佢會有一啲奇怪行為既原因 所以我而家都接受哂

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

珍珠宮

pauline_c 發表於 23-1-30 06:21
謹慎嘅兒童精神科醫生會睇,當年睇私家有做。

所以我話「唔一定」。
特別係去到P4或以上,醫生睇一堆不同類型嘅學校功課+在場觀察,都大概睇到ADHD,高小年齡有/冇ADHD言行都頗大分別。加上ADHD唔一定有讀寫障礙(或只係輕微)俾錢做完個智力評估,都用唔著學校安排嗰d調適安排。有d ADHD甚至成績中上,如果高小至開始著手去處理,就真係直接搵精神科好過。

珍珠宮

opclk99 發表於 23-1-30 07:04
所以排政府最好,
政府ASD+ADHD必然做全面評估的,
全面評估一定有IQ Test,

而家排政府真係要一年半時間。所以好多都先睇私家。邊睇私家、邊排政府。
始終有真正需要嘅小朋友,用一年半時間喺足夠嘅專業協助下(可能食藥、可能做訓練、工作坊⋯),一年半真係可以改善到好多野,絕對唔止學業問題。

珍珠宮

j87cheung 發表於 23-1-30 07:30
已經高中

高中⋯
其實好多SEN協助喺唔瞭解下,被誤以為係為左成績、為左返學坐定定⋯
好多時去到小學就係靠專業協助去幫SEN「學做人」,佢哋未必有足夠能力去學習與人溝通相處、未必識正確地表達,但協助下都係靠過程中俾佢哋累積「學做人嘅經驗」,你朋友嘅仔女未必智力低,甚至可能係智力、記憶力比一般人強。
但既然佢家長覺得冇問題,亦已高中,就算你係佢親朋都冇得插手㗎喇

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

fupigpig 發表於 23-1-30 09:12
所以我話「唔一定」。
特別係去到P4或以上,醫生睇一堆不同類型嘅學校功課+在場觀察,都大概睇到ADHD,高 ...

阿仔高小先睇醫生,謹慎嘅醫生係會睇埋智力評估,的確唔係每一位醫生都細心謹慎,有醫德。
阿仔學術表現唔差,一直老師都唔太相信佢有 ADD,我地付出幾多努力,其他人未必睇到,學校從來無支援,我地亦無要求。做智力評估唔係尋求支援,係了解清楚問題,對症下藥。

男爵府

Del thanks

男爵府

Del thanks

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

yauchuchu 發表於 23-1-29 22:41
做朋友唔需要太熱心
你有提出過就算
阿媽如果係有能力就搵咗專人做訓練

我覺得樓主想證實朋友個小朋友系低智,唔信朋友講系正常,人地個仔其實可以想點?想同朋友講佢個仔系低智兒,接受現實。

子爵府

回覆 j87cheung 的帖子

你呢兩個例子唔反影到小朋友智力有問題狗零食: ASD 小朋友諗野好直線, 你同佢講係狗零食, 佢只理解到係狗零食, 佢未必會諗其他野. 如果佢重未接觸過狗零食佢唔會諗 狗零食=人唔會食. 因為你無同佢講只能比狗食, 人唔食得.
又或者佢ADHD, 一時無專注聽你講, 所以可能跟本無接收到你同佢講狗零食呢個資料. 所以呢個例子ASD/ ADHD 也會發生.

漂白水: ASD 人未必有個LOGIC 洗潔精隔離唔會有果汁. 佢只係知呢支係洗潔精, 但係唔係=隔離唔會有果汁。 只須要教佢, 清潔用品會放埋一起, 所以洗潔精隔離只會有其他清潔用品, 唔會有果汁。

其實個小朋友已高中, 如果智力有問題父母, 學校一定知道, 唔會要你去提佢. 正正係ADHD, ASD呢D障礙令佢就算智力無問題也很影響到佢學習。 如果你想幫佢, 只須要接納個小朋友就夠了, 就算個小朋友評到IQ 80, 100, 120 咁又點, 最終都係佢唔識什麼就教佢什麼。

大宅

KitAuYeung 發表於 23-1-29 22:30
因爲韋氏IQ test好靠語言去理解同表達。ASD普遍語言方面弱,所以會影響左IQ TEST既結果(拉低左)。係一個好 ...

確實,我仔asd+adhd,韋氏中間水平,圖形同邏輯方面分數偏高,但語言方面分數偏低,綜合分數剛好是中間水平。不過語言同理解能力隨年齡逐漸提高,所以成績都有好大進步。

首頁

尾頁

跳至