自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

2023年兔年勳章

mother904 發表於 23-2-1 23:04
要睇個人心態,我姑9似乎享受單身,咁多年完全不覺得佢緊張。另一個朋友就黎登六,仍然話覺得自己會有姻緣 ...

我欣賞你姑9個心態

子爵府

好媽媽勳章

單身有單身嘅好,做乜都自由自在,不用向人交待。緣份幾多歲都可能會出現,不用為自己定下界線。

珍珠宮

2023年兔年勳章

馬明嫂 發表於 23-2-2 00:02
仲記得36歲個時同前男友嘈交
佢講左一句「你唔好以為你仲有Market」
個一刻 我先知道呢個男人原來係咁看我

大宅

回覆樓主:

加油!依家好多都係咁

大宅

ctsang 發表於 23-2-2 00:12
其實呢個年代,單身仲好,可以自由自在,結婚生仔唔代表一定好!

思想都唔同

男爵府

Barbarbarrr 發表於 23-2-1 23:01
今年33歲了,單身咗一年,玩埋交友app都識唔到人
朋友要結都結晒或準備結,屋企人日日問。
不停說服自己單 ...

建議你去睇下夫妻版先, 結婚都唔知幾多問題, 唔係話結婚唔好, 唔係單純好同唔好, 每一邊都有好同唔好, 睇你點諗

另外, 膠友app 應該好易識人,係無人approach 你, 定你太picky, 如前者就執下自己, 後者就再諗諗

大宅

回覆樓主:

真係好老實,如果命運能選擇,我寧願單身,不是因為現況不好,而是有太多責任和負擔。
單身做任何事都是向自己交待,結婚有家庭就是另一回事,任何決定(包括轉不轉工,進修如否等)都影響家庭成員。配偶體貼、孩子乖巧就好一些,否則那種「困獸鬥」的情況,很容易出現情緒問題。
不過當然,凡事沒有絕對,每一種處境都有行弊,關鍵是用甚麼心態去面對。

子爵府

micsin 發表於 23-2-2 08:05
對 嫁錯 足以一生 不要委屈自己

如果覺得嫁錯咗,咪離婚囉,點會一世呀?最好當然無細路啦

伯爵府

廿幾歲拍拖時,ex又係話:「5年後,睇下你有market定我有market?」結果宜家我仲單身左幾年(次次都係我鐘意人,但人地唔鐘意我;人地鐘意我,我唔鐘意人),佢已經有穩定女友

stagea    發表於 23-2-2 11:03

子爵府

不停說服自己單 ...

另一半個家姐1985年,單身咗十幾年,因為自己係單身貴族,高收入兼高學歷,所以雖然個樣細,望落去最少比真實年齡年輕六至七歲,但係佢就接受唔到年齡比佢細嘅男仔,所以圍住佢啲狗公佢冇一個啱,結果千揀萬揀揀著個爛燈盞,比個同年齡嘅渣男搞大個肚,生完bb之後先至補擺結婚酒,一年之後就話要離婚

最後雖然冇離到婚,但個女仔嘅收入係個男人嘅兩倍,個男人每日返屋企淨係掛住食飯打機,乜嘢都唔理,家用又唔比

所以結論就係唔好為嫁而嫁,做單身貴族反而活得更加精彩

littlefunpig    發表於 23-2-2 10:31

珍珠宮

回覆樓主:

我朋友女,36了,拍過幾次拖,要求高,到個個以為佢唔會嫁時,連佢自己都諗獨身,緣份到,買樓結婚一年搞掂,個男仔係由普通朋友轉為男朋友
所以唔使諗甘多,睇緣份

stagea    發表於 23-2-2 11:04

珍珠宮

pinky-peach 發表於 23-2-2 08:26
廿幾歲拍拖時,ex又係話:「5年後,睇下你有market定我有market?」結果宜家我仲單身左幾年(次次都係我鐘 ...
呢句說話佢都會咁話佢下任女友 - 睇你仲有冇market

呢種男人早走早著,你慶幸離開佢啦

伯爵府

牛年勳章

你前男友拍左幾多年呀?真係心都涼晒

別墅

2023年兔年勳章

回覆 BBJOJO 的帖子

認同呀 錫多啲自己就會有人錫

水晶宮

做咩咁介意?單身可以過得好好,自由自在
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

alicego62 發表於 23-2-2 07:36
剩女呢個形容詞在2000年尾被中國官方機構廣泛使用,評擊大齡未婚女子。剩女-詞亦被納入詞典。當然其他國 ...
內地報紙評論過, 官方故意用呢類"單身狗/剩女/敗犬"等等貶意詞形容單身女
背後無非想推動呢D高知高收入女性, 上嫁不成就下嫁, 然後生兒育女
呢類高收入高學識既女性, 收入高, 會花更多錢花養育子女
將來下一代, 都會較高質素 可以增加優質勞動人口,
養既過程亦都幫助推動經濟, 將來亦有多D 年輕勞動人照顧老人

男爵府

不停說服自己單 ...

洗鬼理人點講咩,未結就緊係問你幾時結,結左又問你幾時生,生完又問你幾時再生。。。。呢D無聊問題就實有…。

我會大條道理話;不婚不生,等佢無野講,仲會話日日新鮮男友,鐘意玩厭就換畫呢!!
雖然我結左亦都生左,但我唔會理呢D 3姑6婆。簡直吹我唔帳

LokLok1208    發表於 23-2-2 11:01

子爵府

自己最清楚適吾適合結婚,吾適合咪唸定退休後生活;35+想結但仍未婚,我會覺得係性格問題,樣貌是其次,性格吾肯改,無人能幫。

從來都吾認同為嫁而嫁,通常都會後悔。

子爵府

牛年勳章

以為呢個帖又會被嘲諷嫁唔去一定人品性格有問題,結咗婚嗰啲就冇問題咁。

其實結婚係一個選擇唔係一個準則。唔結並不一定唔開心,人生美滿與否睇自己心態,不要因其他人眼光而被牽絆。

侯爵府

2024年龍年勳章

我識一個單身阿姨6X, 有錢既, 但有大哥大嫂, 長期支助佢阿哥阿嫂~
阿哥阿嫂都已經移民, 得佢係香港~有問題, 都係靠身邊朋友~
無兒無女無伴, 就無野煩囉~我見佢都生活自在, 係要安排好, 年老後既生活

首頁
12345...8

尾頁

跳至