自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

crt1234 發表於 23-3-9 11:17
好多父母都唔接受子女達唔到佢地既“標準”
係,仲要放唔低 B1 學校
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

wendyaupooh 發表於 23-3-9 11:32
回覆 crt1234 的帖子

根本就係...好多POST都有講小一小二得XX分﹐之後D REPLY就會講無90分就應該好差等等. ...

我女小一考第尾,小二都中下,到小三去返中間。十幾年後 DSE Best 6 31分(5=5分,5*=6分)入科大商學院。
屋邨幼稚園入名津,無課外活動才能,老師話佢 sen 想迫佢走帶頭排斥佢,搞到同學唔敢鍾意佢。
你問點解唔走:成績未夠嗰陣冇學校收(佢爸不接受寶校),到成績過得去佢自己唔想走。
想講嘅係除咗自己處事問題,成績差,俾老師不喜都會令同學唔同小朋友玩嘅。

Seki1983    發表於 23-3-9 11:56

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

講真,我覺得要小學生6點幾起身準備返學,係好痴線嘅事
返晏一個鐘唔得嗎?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

KUDOS 發表於 23-3-9 11:19
睇校裙就知,銅鑼灣某名女校,幼稚園爭崩頭入,就係想攞小學入場券,但依家中學部又招生嗰間。
...

唔係,你認錯了

男爵府

回覆樓主:

睇校服(藍褲紅邊白鞋),好似係將軍澳一間二線小學

男爵府

回覆 lypoon 的帖子

其實我覺得小孩學左其他大人講野方法,例如小孩爸爸,所以媽媽先咁冷靜。
小朋友當然也有壓力,但小二講到咁吾似純粹學習壓力。

大宅

2024年龍年勳章

都係教育制度問題啦,咩都追分數

水晶宮

da-rosette 發表於 23-3-9 11:40
所以生黎做乜呢,唉!

唔係個個小朋友係咁。問題亦未必係外人睇咁簡單。

瑪瑙宮

大廚勳章

lypoon 發表於 23-3-9 10:43
回覆 蛋花湯 的帖子

小二講野咁老積

係囉,點會係小學二年班講呢啲嘢?中學都未必講得咁細緻囉。。。

係咪個學生本身喺大陸住。。壓力冇咁大。。嚟到香港突然間咁樣就唔適應呀?
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

回覆樓主:

d 高官永遠唔明

所以d 人咪移民囉

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

又唔好咩都賴晒呀媽,一家唔知一家事。有d小朋友,特別係SEN真係可以好難搞。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

唔好只話教育有問題,好多野家庭都佔好大部份…

而且亦唔知小朋友本身有無問題,好難單靠幾分鐘去評論

珍珠宮

就咁睇文字,係父母管教問題多於香港教育制度。冇手機玩、冇朋友、幫屋企好多又冇人在乎、病咗都冇得請假⋯這些同制度完全冇關

公爵府

回覆樓主:

我會俾手機小朋友玩一陣!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 YolandaTam 的帖子

我小朋友無呢D問題...由小一開始好多朋友...到而家都係就算唔同班小息都去搵佢玩 (考第1個位男同學都唔例外)...唔覺得因為成績差老師有針對﹐同學亦無疏遠﹐同學既疏遠純粹係家長叫佢唔好同D成績唔好既同學玩﹐咁細個邊識呢D呀..呢D係家教問題黎。老師見佢成績一般又會落多D力去教佢 (呢D又係每間學校老師唔同﹐我好感恩佢每年都遇上好老師) 我唔知我個小朋友將來係點﹐起碼而家佢健康成長﹐社交無問題﹐操行有A.....成績對我黎講唔太重要 (讀書唔代表一切﹐成績差唔=搵唔到錢﹐但人品差 / 態度差就一世架啦)

珍珠宮

畀面勳章

就咁睇,小朋友的情緒出現問題,家長需要正視,為小朋友減壓。

大宅

Charlotte_mom 發表於 23-3-9 11:51
講真,我覺得要小學生6點幾起身準備返學,係好痴線嘅事
返晏一個鐘唔得嗎?
...

非常同意,又唔係半日制,返咁早仲辛苦過大人,為乜?

侯爵府

wendyaupooh 發表於 23-3-9 12:03
回覆 YolandaTam 的帖子

我小朋友無呢D問題...由小一開始好多朋友...到而家都係就算唔同班小息都去 ...

你小朋友學校好有愛
我女間小學當年係多事之秋,小一讀唔夠一星期見阿女未適應就日日打電話俾我叫揾補習。
佢小三嗰年中學部轉直資,講明唔想收咁多小學部啲人,因此校方會用各種方法試圖令成績差又無特異功能嘅人走。
不過到最後只有兩個去咗國際學校。

子爵府

回覆 Charlotte_mom 的帖子

唔係熊貓鞋,同D格仔冇銅鑼灣咁靚

男爵府

佢e條格仔裙應該係東華三院中學嘅格仔裙喎。

首頁
12345...12

尾頁

跳至