自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

嘩,完全唔洗和用家確認就可以直接刪apps, 果然真夠民主自由。

珍珠宮

timandy 發表於 23-3-27 09:05
嘩,完全唔洗和用家確認就可以直接刪apps, 果然真夠民主自由。

樓主沒看清楚,有人已說了並沒有剷了apps, 只是冇左 icon, 你去 Play仍可找回再冒險去用的

琥珀宮

BKFinder 發表於 23-3-27 09:04
你好似沒看清楚,有人已說了並沒有剷了apps, 只是冇左 icon, 你去 Play仍可找回再冒險去用的

佢冇問過人剷左個icon仲要人自己去搵返佢出黎,再要set返個play protect 都已經好大問題啦
假如有人入左你屋企將你箱銀紙又床下底放去衣櫃入面,原因係床下底唔安全,所以自行幫你收埋係衣櫃入面,冇攞過你一蚊,事前冇通知過你,咁你覺得有冇問題呢?
佢最大問題係未經我同意係我部機做佢覺得好安全為我好嘅野,剷個app同剷個icon,分別根本唔大,就係非常粗暴咁侵犯左我嘅私隱,基本上所有app都係唔安全,要安全就用返2g電話

珍珠宮

mandy952 發表於 23-3-27 09:15
佢冇問過人剷左個icon仲要人自己去搵返佢出黎,再要set返個play protect 都已經好大問題啦
假如有人入左你 ...
如果個 apps連內地人也投訴有問題也不處理才是大問題吧

侯爵府

BKFinder 發表於 23-3-26 23:01
Android一向有移除問題apps, 不只拼多多

近期的例如 PIP Camera, 並非中國apps

我想下載美團,係play store都揾唔到呀!

琥珀宮

BKFinder 發表於 23-3-27 09:18
如果個 apps連內地人也投訴有問題也不處理才是大問題吧

但垃圾Google 處理問題嘅手法非常有問題呢

男爵府

mandy952 發表於 23-3-26 20:31
有咩理由食飯前仲好好地睇緊拼多多直播,食完飯之後就自己del左
痴線架,而家覺得用Google 係非常非常不安 ...

未經同意del左? 權力又幾大喎.

公爵府

2024年龍年勳章

Yeelim 發表於 23-3-27 01:05
睇來都要轉用国行机了
要啦!根本一係貴啲買IPHONE,一係直頭國行
款式又多,功能又齊過港(國際)版
連容量都有得揀大啲

啱啱查咗下小米13官網價
港行, 只有12+256,$5999,三隻色
國行,最高12+512,¥4999,四隻色

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

好多大陸app, 每次 update都會警告話個 app唔安全, google真係幾煩, 又霸道

子爵府

mandy952 發表於 23-3-26 20:31
有咩理由食飯前仲好好地睇緊拼多多直播,食完飯之後就自己del左
痴線架,而家覺得用Google 係非常非常不安 ...
我唔會用Google搜尋。我懷疑佢有偷聽,在家同屋企人講起電器或某品牌,冇幾耐就會喺我電腦上彈出廣告。

翡翠宮

kwhkwh 發表於 23-3-26 23:26
我等我部小米港行收皮後轉用國行。

其實國行大部份牌子都係內置google服務框架

整部國行華為啦!無內置google,又玩下鴻蒙系統。google嘢及需要google的apps就用gspace安裝,係喺另一虛擬空間,同主空間各不相干
attach0/tmp/phpgNah9p
attach1/tmp/phpDtoNQ4

珍珠宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

lyh80115 發表於 23-3-26 23:13
我上一部手機喺N年前已經關咗play store protect功能,因為我習慣用大陸應用市場裝大陸apps,play store時 ...
唔係好識, 不過bookmark 咗先! 謝了!

伯爵府

Google 又煩又霸道,應該立即停用!

侯爵府

july4 發表於 23-3-26 22:52
由播國歌事件,google 已經開始有問題,而家仲開始針對好多大陸軟件,但可惜香港太多電話電腦都要經google ...

我做唔到,唔想用百度
好多人返大陸都買漫遊卡啦,只用國產野滿足唔到

珍珠宮

露比EE 發表於 23-3-27 09:27
我想下載美團,係play store都揾唔到呀!

其實好多外國 apps都冇上架的,不止內地 apps。

例如香港的馬會 apps在 play 是找不到的

而且美團是大陸區用,你身在香港當然冇啊。

等於不會見到同韓國區d人見到的一樣啊!有區域分別嘛!!!

他日美團進軍香港,佢地要整個香港版,你見不到內地美團不是 Google問題

侯爵府

若曦 發表於 23-3-27 09:50
我唔會用Google搜尋。我懷疑佢有偷聽,在家同屋企人講起電器或某品牌,冇幾耐就會喺我電腦上彈出廣告。
...

好多app都有偷聽,要你開mic開相簿權限先俾用。iphone就可以唔使開咁多權限俾app

若曦    發表於 23-3-27 11:37

侯爵府

安格 發表於 23-3-26 22:22
Google無上架,係應用寶唔比裝,真恐怖
你搞消楚先, 我之前係用GOOGLE 裝架. (我iphone冇應用寶)

侯爵府

若曦 發表於 23-3-27 09:50
...

唔使懷疑, 絕對有偷聽

而且我係老早關晒GOOGLE任何會攞我資料的選項同權限, 一樣照同我彈啱啱講完的廣告出嚟, 咩安唔安全, 嘥氣。

子爵府

naicha 發表於 23-3-27 11:36
唔使懷疑, 絕對有偷聽

而且我係老早關晒GOOGLE任何會攞我資料的選項同權限, 一樣照同我彈啱啱講完的廣告 ...
用iPhone可以避。 好似喺這個論壇,你click咗一啲圖或連結之後就會有人追蹤你。但係用蘋果電腦或蘋果手機就可以避免

水晶宮

2024勳章

BKFinder 發表於 23-3-27 11:29
其實好多外國 apps都冇上架的,不止內地 apps。

美團點會係大陸專用?iphone個app store有美團,香港

首頁

尾頁

跳至