自由講場

跳至

首頁
12345...20

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

banbanmm 發表於 23-4-22 03:10
但32年前買落,即1991年。當年的息中位數只有五千,250已經佔5%了。

是預估17年回本,不是1991年買的。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

大力大力 發表於 23-4-22 06:07
即供樓人地供30年、妳供5年、所以好快便供完~

請問儲蓄保險值唔值得做 http://www.baby-kingdom.com/fo ...

而且保費同年齡有好大關係。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

PIGPIG朱 發表於 23-4-21 23:13
想知邊間保險公司?

唔洗問邊間、天下烏鴉一様黑~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

大力大力 發表於 23-4-22 05:51
保險 AGENT 最鐘意用:供了多少年就唔洗供、佢會自已RUN .......客人以為執到~

但大家完全忘 ...

你一個有錢人,梗唔會買保險,基本上買得 Life 係呢十年內或短期內,需要一份保障,如果被保人不在,受益人都可維持基本生活,而不是著眼四十年後收番幾多錢。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

伯爵府

KOKOMAN 發表於 23-4-21 23:51
應該係3千4百元/年,但已供32年喎

保額大嗎?買旅遊保,保額咁細都幾佰蚊得幾日。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

andyman 發表於 23-4-22 06:19
你一個有錢人,梗唔會買保險,基本上買得 Life 係呢十年內或短期內,需要一份保障,如果被保人不在,受益 ...

妳聽得多agent sell保險、佢地上課有教、怎麼樣才能找到客人弱點?

我不是有錢人、年輕時結婚、買樓、創業、無問過父母取過1元、婚後兩夫婦努力工作、省吃儉用、沒有投資錯誤、沒有買保險、才有今日~

成日跑步鄰居、大家傾開、他一家一月保險支出要1.5萬、他老婆祗知供款、完全不知道買了什麽、我同他一計、他供了幾百萬、如果二十多年前、把供款買樓買車位、除了二十年租金收入、價值可近千萬.........因為我識埋財計數、所以才比人早十多年、財務自由~

hungng    發表於 23-6-23 19:47
AA2003    發表於 23-4-22 13:16
Crystalheart    發表於 23-4-22 10:16

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

如果係靠分紅果隻,係回唔到,夠期收手離場算吧!其實依家好多都係保證儲蓄保,你供得曬,就可以拎回所有本金,好d既會保證你賺幾多。所以買前睇清楚,分紅果d就唔好買。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

你一個有錢人,梗唔會買保險,基本上買得 Life 係呢十年內或短期內,需要一份保障,如果被保人不在,受益 ...

意外當然會有、但都要計返機會率、香港男女、係全世界最長壽、男平均82 、女平均88歳、如買醫保要買到幾多歳?

買基金真係好傷

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

儲蓄同保險從來都要分開

hungng    發表於 23-6-23 19:48

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

jwy2 發表於 23-4-21 23:37
我諗要睇邊間保險公司買,我同個女幫同一間公司,老公另一公司,我同女的儲蓄危疾買了超過10年有排都未平 ...
我 N 年前買咗一份又係供到死為止,真係搵笨到黐線,我心諗到時我退咗休冇嘢做仲要供咁多錢都唔知點算 真係好想 cut 咗佢,但又有人壽成份
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

複式洋房

KOKOMAN 發表於 23-4-21 22:31
我家長者32年前買左份儲蓄保險,一年供3千港元,最近比我睇,原來現在退保都未平手,要蝕萬幾港元,再睇吓 ...

A唉A? 供到100歲都未能打和?

翡翠宮

大力大力 發表於 23-4-22 06:48
意外當然會有、但都要計返機會率、香港男女、係全世界最長壽、男平均82 、女平均88歳、如買醫保要買到幾多 ...

生命無常,一次意外足以摧毀整個家。因為我見過,所以我知道。

子爵府

大力大力 發表於 23-4-22 05:42
X 2

我一生祗買上面三様、因為每次出新車、而車就是全保~ ...
早10年有睇大力哥文章就好啦,因為10年前同老公也買左呀,是危疾儲蓄

子爵府

esmehouse 發表於 23-4-22 07:11
我 N 年前買咗一份又係供到死為止,真係搵笨到黐線,我心諗到時我退咗休冇嘢做仲要供咁多錢都唔知點算 :igi ...
我有一份也是咁,一年约9千元,已返本有賺,人壽10萬美金,諗住到70歲後如冇錢供就拎返出來,因為仔女出身已冇担子。
大力哥,是否這樣做較好呢?

伯爵府

我家長者32年前買左份儲蓄保險,一年供3千港元,最近比我睇,原來現在退保都未平手,要蝕萬幾港元,再睇吓 ...

應該係a字頭嘅保

有啲保單係保-保險公司的收入

珊瑚宮

同意! 呀保險其實係買一個保障.

珊瑚宮

有需要嘅時候就好有用。

大宅

2023年兔年勳章

太搵笨啦

珍珠宮

虎到金來勳章

LedTV 發表於 23-4-22 00:34
我覺得醫保 意外保都用得著
個d 有儲蓄成份嘅我就無買

我都唔買儲蓄成份嘅保險

珍珠宮

虎到金來勳章

認同,講全港平均壽命無意思,點知自己會唔會係長命嗰個

首頁
12345...20

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊