自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

我媽咪吞嚥有困難,所以用過胃喉幾年,初時都成日甩,又係成日去急症搞,後來護士教爸爸幫媽咪整,媽咪都講好易甩,到最後媽咪自己可以插入,上年開始用肚臍插喉。加油!照顧者係辛苦d

侯爵府

CONANMUI 發表於 23-5-19 17:44
我媽咪吞嚥有困難,所以用過胃喉幾年,初時都成日甩,又係成日去急症搞,後來護士教爸爸幫媽咪整,媽咪都講 ...

即係做咗胃造口? 請問你媽媽幾多歲有啲乜嘢長期病患? 今日個醫生就係語帶輕佻咁樣同我講, 唔插返邊食到嘢呀? 唔通喺個肚度開個窿咩? 如果佢係評估過其他所有方法都唔可行, 我心甘命抵, 但依家就係傾都唔傾, 頭痛醫頭腳痛醫腳, 即使我話有問題佢哋都無視。

男爵府

回覆樓主:

媽咪果隻係用鼻插落胃果種,因為食唔到野,而用喉去飲奶,初時媽咪話痛同有d唔舒服,後來適應左,就無咩事。

男爵府

imlcc 發表於 23-5-19 16:45
以前就係言語治療師評估過話要插喉, 因為我爸爸食少少嘢飲少少好嘢都會咳到七彩, 根本食唔到嘢。
...

可唔可以評估多次,問下言語治療師有無咩見議

男爵府

imlcc 發表於 23-5-19 16:56
有血壓高同認知障礙,其實得唔得唔知架,D醫護根本無聆聽病人/同照顧者嘅需要,連傾都廢事同你傾,評估就 ...
你最好自已想辦法. 醫院staff有甘多病人根本睇你好唔好彩遇到個有經驗的知道點解決. 宜家網絡資訊發達, 自已search下有咩辦法然后同醫生姑娘講. 我覺得醫護係無時間仔細甘睇每個case有咩問題.

侯爵府

licpd 發表於 23-5-19 18:11
你最好自已想辦法. 醫院staff有甘多病人根本睇你好唔好彩遇到個有經驗的知道點解決. 宜家網絡資訊發達, 自 ...

係呀,我依家就係上緊網問下有無人知點做,但可惜到依家都未揾到。

男爵府

imlcc 發表於 23-5-19 18:13
你呀,我依家就係上緊網問下有無人知點做,但可惜到依家都未提到。
唔好靜係靠尼度問, search成個網, 自已揾方法自救.

侯爵府

licpd 發表於 23-5-19 18:15
唔好靜係靠尼度問, search成個網, 自已揾方法自救.

你又知我無

大宅

Emmawong2311 發表於 23-5-19 16:27
知道你爸爸現在很慘,但真係唔知有乜辦法?
如果安排留院,醫生會建議着約束衣,防止佢扯喉,但其實-樣慘 ...

真係一個大難題

大宅

CONANMUI 發表於 23-5-19 17:44
我媽咪吞嚥有困難,所以用過胃喉幾年,初時都成日甩,又係成日去急症搞,後來護士教爸爸幫媽咪整,媽咪都講 ...

即係要熟能生巧

男爵府

imlcc 發表於 23-5-19 18:15
你又知我無
唔好意思令你誤會, 我無指責你的意思. 只想表達真係可能要自已揾方法自救

我仔都剛剛出院, 期間都係自已醫好自已. 好多details我清楚過醫生, 醫生對住甘多病人, 如果係大路野就無問題, 有的要好細心先診斷出的真係要睇運遇唔遇到個幫到手的醫生. 尼度好多JM都好幫到手, 不過當然唔可以expect一定就揾到答案.

大宅

imlcc 發表於 23-5-19 17:13
明白呀,老人家慘,照顧者都好涔, 我有聽過人哋話整個胃造口就得, 但當然唔係人人適合, 需要醫生評估, ...

搵個腸胃科私家醫生睇下

大宅

imlcc 發表於 23-5-19 17:49
即係做咗胃造口? 請問你媽媽幾多歲有啲乜嘢長期病患? 今日個醫生就係語帶輕佻咁樣同我講, 唔插返邊食到 ...

我細佬前年舌癌,做了手術切除大部份舌頭,主診醫生預計電療會引致喉嚨不適,影響吸收(佢當時插鼻胃喉) ,建議做胃造口,所以出院前做了,到現在已1年半,體重比佢做手術時重了10幾磅。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ilovebb2019 發表於 23-5-19 16:28
回覆 imlcc 的帖子

所以我地堅持唔同意比我媽插喉,佢食到糊仔狀食物就OK.插咗喉返唔到轉頭。昨日家姐比砵 ...

講得好
佢地覺得:又唔係插我,關我乜事?總之唔好煩到我

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

imlcc 發表於 23-5-19 17:09
前日入院傾過下, 因為前日我爸爸係 急症室插都插唔到結果要留醫, 傾完之後我同醫生講咁等爸爸返咗老人院 ...

如果開個窿係方便好多,一勞永逸...咁我寧願開窿好過日插夜插,甩左可能一日插幾次

睇過報紙有個人講過插喉既經歷,每次就好有把刀界落黎,我都睇到眼濕濕 但冇辦法 肉隨鉆板上,但親人個心都痛
受苦果個唔係佢地,佢地當然唔覺咩一回事

男爵府

回覆樓主:

開唔開胃造口?

侯爵府

c9ha 發表於 23-5-19 22:39
開唔開胃造口?

今日急症室醫生嘅反應係: 梗係要幫佢插返條喉啦, 唔插點食嘢呀, 唔通喺個肚度開個窿咩? 好傷㗎嘛。

喺完全冇評估嘅情況之下佢就咁講, 都唔知再點樣同佢溝通落去。 感覺就係總之你唔好煩我。

侯爵府

selinako^^ 發表於 23-5-19 22:38
如果開個窿係方便好多,一勞永逸...咁我寧願開窿好過日插夜插,甩左可能一日插幾次

睇過報紙有個人講過插 ...

個醫生根本冇諗住幫病人諗咁多, 只係完成佢今日急症室嘅工作。 我想要求住院都唔得。

翡翠宮

無話可說 發表於 23-5-19 17:24
問下有無辦法可以聯絡睇開佢既主診醫生,又同老人院傾,呢d情況真係好麻煩!我個又係嘈插幾條喉,叫救命, ...

c6 避談呢d 野,
但touch wood 如果有呢一日,我會送佢去私家盡量唔插喉 睇下有冇其他方法 可以等佢舒服d, 我媽果喉都係自己拔走佢 ,10個有10個老人..除郁唔到果d 都會做呢個動作,可想而知其實係好痛苦同唔舒服

翡翠宮

imlcc 發表於 23-5-19 22:46
個醫生根本冇諗住幫病人諗咁多, 只係完成佢今日急症室嘅工作。 我想要求住院都唔得。
...

我聽到都心痛 ,我媽10年前已經走左 住左icu 3個月日日插喉,唔知佢原來咁難受 如果知咁辛苦,唔會想佢撐咁耐,呢件事到宜家都未放得低,好心痛 好心痛
未睇報導前..唔知插喉原來咁辛苦+痛苦
加油,有呢d醫生 除左無奈 都唔知可以做乜,為有希望出現奇蹟

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊