自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

回覆 Layla_LL 的帖子

麻醉過程好快嗎?
因為爸爸覺得剪幾下要麻醉就唔太想
覺得有風險咁

你小朋友剪完講野有好左好多嗎?

大宅

Layla_LL 發表於 23-6-9 22:38
我女剪過,係公立醫院全身麻醉剪。依家八歲,唔覺全身麻醉有乜後遺症⋯當時好快剪完,小朋友都好快醒返,都 ...

係咪睇私家轉介去公立?

大宅

Jolaa 發表於 23-6-9 23:00
回覆 Layla_LL 的帖子

麻醉過程好快嗎?

見你一直問小朋友剪咗脷筋之後講嘢係唔係好咗好多……
其實你有冇留意癡脷筋對你小朋友影響有幾大?

大宅

Jolaa 發表於 23-6-9 21:01
回覆 lhbaby 的帖子

我都打算去葉醫生度睇下但我仔成3歲半,唔知可唔可以診所做

我囝出世無耐,已經發現佢條利根超短,短到貼住利尖,去健康院轉介咗去外科跟進,2歲時睇佢話暫時無影響食嘢同發音唔健議攪;咁我另外有問過兒科醫生就都話大大下條利會伸出啲,可以再睇定啲先

我囝而家3歲兩個月,條利叫可以伸出嘴唇少少,佢都係有言語遲緩但可以發到t,d...果啲音,咁我就唔打算同佢攪

但如果你覺得係影響到佢發音咁係應該要做

大宅

回覆 0ooxoo0 的帖子

因為一直睇言語治療師,佢地建議剪,因為小朋友脷唔太郁到,話都有d音發唔到,同埋言語遲緩唔肯定關唔關事
所以想了解下係咪剪左真係會講得好左,評估下值唔值得做,因為爸爸好擔心全身麻醉風險問題,覺得講野講唔正唔影響健康,但為左咁要全身麻醉感覺會影響佢健康咁

大宅

回覆 afterall 的帖子

我小朋友情況有d類似你咁佢申到咀邊少少,T D L音有d發到有d唔得
所以唔知應唔應該剪,定等大少少再決定
但大d決定又驚好遲咀,同埋佢言語遲緩唔知關唔關呢樣事,因為有人話佢可以講野條脷唔舒服唔想講都唔出奇

佢而家3歲半先開始講到少少簡單句子,但係表達,對答都偏差同慢,講野就得我地先聽得明咁

大宅

Jolaa 發表於 23-6-9 23:18

因為一直睇言語治療師,佢地建議剪,因為小朋友脷唔太郁到,話都有d音發唔到,同埋言 ...

咁佢幾時開始睇言語治療師?
睇咗幾耐佢哋先建議你剪?

大宅

上年開始,未夠一年黎緊密集式再訓練
但治療師覺得唔剪會花好多時間

佢大約2歲8個月到開始做訓練,但中間都停過一排咁

另外我前後轉左4個治療師都有提議過我剪既

大宅

Jolaa 發表於 23-6-9 23:22

我小朋友情況有d類似你咁佢申到咀邊少少,T D L音有d發到有d唔得

但你囝係多唔多聲?定係少出聲?

我囝係asd所以有言語遲緩,佢多發聲,基本表達到要乜,但未識問問題同未能傾偈對話,同埋有時9唔答8,咁呢啲我就唔覺得關條脷事

男爵府

Jolaa 發表於 23-6-9 21:03

咁佢剪完講野有冇進步得好快?

剪完都過2、3個月先肯叫媽咪,其它話都係邊言語治療慢慢講多佐,但我又唔覺係因為剪完先講得多,只能話發音輕鬆佐同標準,因我仔係少少痴不算嚴重,可能兩樣都有幫助

大宅

之前唔太出聲,以為佢自閉,評估完又話唔係,但又話有少少特徵,最近返左學同上多左言語治療多左發聲,會表達下自己,但都係唔識問問題,同唔識答人野,只講到自己要咩,呢方面同你小朋友有d似,同埋佢情緒有時唔太好

因為治療師見我上左咁耐堂,覺得剪左佢會進步得快d,不過而家未剪其實都見佢有進步到既,所以爸爸話如果要全麻就不如再訓練下先,因為之前排到E位,黎緊都會密集咁敏下訓練

男爵府

Jolaa 發表於 23-6-9 21:01

我都打算去葉醫生度睇下但我仔成3歲半,唔知可唔可以診所做

如醫生話要剪都無辦法啦,已經三歲半若要全身麻醉一定係入院剪有保險就好啲,冇保險銀包都好傷

大宅

因為我就咁睇就覺得佢好似唔算嚴重,但就一定有少少影響佢發音架喇就係擔心將來講野發展唔好,全麻又驚對小朋友唔好

唉做父母真係左右為難呀

大宅

有保險,但先天唔係冇得claim咩?錢其實都事小,係最擔心全麻問題,我地自己真係好唔想
所以見左醫生再決定,或者問問醫生可唔可以5步可以坐定定就診所做就ok,如果係就一係大少少先做

大宅

建議睇多個醫生問意見是否都需要全麻,當年屋企人見到幾個月大的bb有輕微心型利,我地去睇方展雲醫生,醫生都話有小小,好詳細解釋比我地聽,由於唔太嚴重,可剪可唔剪,我地即時決定剪,過程非常快。問他其他方面意見,方醫生給人感覺也非常專業及有醫德。果次對他印象非常深刻。

大宅

Jolaa 發表於 23-6-9 23:33

上年開始,未夠一年黎緊密集式再訓練

因為當年,我因為要幫我仔剪而問過好多醫生同了解相關資料,如你唔介意,我都可以講少少我個人見解……
咁你自己有冇留意你小朋友係普遍發音唔準定係某啲字眼講唔清?
前者多數因為發展遲緩……
因為之前都有醫生同我講話講咩語言都有不同程度影響……

大宅

Jolaa 發表於 23-6-9 23:44

之前唔太出聲,以為佢自閉,評估完又話唔係,但又話有少少特徵,最近返左學同上多左 ...

咁係一個好難嘅決定,或者可以再比多幾個月時間睇睇再決定,之前醫生有叫我多啲比佢食甜筒,又或者紫菜痴嘴邊比佢lam等等要佢伸脷先做到嘅活動,佢話會改善到啲

Btw 介唔介意可以問下你睇緊邊位言語治療師?謝謝

男爵府

Jolaa 發表於 23-6-9 23:49

有保險,但先天唔係冇得claim咩?錢其實都事小,係最擔心全麻問題,我地自己真係好唔 ...

咁我又唔知包唔包了,不過割包皮都算係先天吧?呢個保險我知係包,不過都睇佐醫生先決定

大宅

回覆 fyc0205 的帖子

方醫生係咪改左電話,我網上搵個電話話停止服務所以問唔到佢,而家只問到葉錦輝醫生

大宅

好呀,我都想聽多d意見
佢好多音都唔準,佢本身有發展遲緩,但好遲先開口講野,所以唔知條脷有冇影響,而治療師建議剪左再訓練會進步快d,所以好掙扎,因為爸爸都係痴脷根但佢發音唱歌完全冇問題,就好堅持覺得佢大d冇野,唔想因為咁做全麻

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊