自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

CorrineNg 發表於 23-6-16 18:37
係噒想議疼,唔係痛?樓主好勤力出帖,咩都問,記者?

我都覺得多餘(認真)

乜鬼都開舖問

已刪除用户

男爵府

bulubulu 發表於 23-6-16 18:40
我都覺得多餘(認真)

乜鬼都開舖問

係囉,問題天天都多

伯爵府

crazypaper 發表於 23-6-16 18:18
有咁可能既,家家有本難唸的經,
有啲就係唔放心俾工人,
咁都見過係外婆湊,好錫個孫,湊得個孫好好,

咁如果個外婆有學識, 有資源, 有錢有能力, 有啲仲好後生, 湊孫當然會湊得好, 亦會教得好, 但有些老人家好似以上jm咁講, 年紀好大, 自己都行唔穩, 因為湊細路仔一定好勞氣的, 在街大聲講粗口鬧孫嘅都有!
正如有啲媽媽湊得好好, 有啲掛住打麻雀, 走水貨, 唔理仔女嘅都有,
所以好難一概而論, 家家有本難念的經!
不過都係嗰句, 啲後生想你幫手, 自己有時間有能力咪幫下囉, 如果啲後生冇出聲, 就唔好主動去騷擾佢哋, 我成日都話自己都做過後生, 當年我老公寧願請工人都唔畀我奶奶湊, 我奶奶好嬲我哋㗎!
後來我叔仔結婚同埋佢一齊住佢迫住要湊孫就知道湊孫嘅辛苦
就明白點解當年我哋唔比佢湊了!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

朱古力包包 發表於 23-6-16 16:43
各位生咗bb/小孩嘅BK媽媽, 其實所有做咗嫲/爺/婆/公,係咪一定痛/好鍾意自己嘅孫(內/外)bb/小孩㗎?

出 ...

我媽湊我囡湊到差唔多三歲,兩個真係好close,我囡都好錫婆婆

黎緊既韓國之旅都係我囡促成,佢問我幾時再同婆婆去旅行,聽到時我好開心,我囡個心入面真係有婆婆存在
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

男爵府

各位生咗bb/小孩嘅BK媽媽, 其實所有做咗嫲/爺/婆/公,係咪一定痛/好鍾意自己嘅孫(內/外)bb/小孩㗎?

出 ...

幾錫都好,最愛都是自己。

侯爵府

CorrineNg 發表於 23-6-16 18:37
係咪想講疼,唔係痛?樓主好勤力出帖,咩都問,記者?

不是記者。

珍珠宮

歌莉亞 發表於 23-6-16 18:56
咁如果個外婆有學識, 有資源, 有錢有能力, 有啲仲好後生, 湊孫當然會湊得好, 亦會教得好, 但有些老人家 ...
係呀,每個家庭唔同
我同你想法差不多,後生將來想我幫手,我會幫手,唔想我就自己揾節目,大家輕鬆啲,唔好咁執著
我有見過老人自己都要撐拐杖,仲要湊孫,粒孫又細,真係睇到都辛苦

子爵府

朱古力包包 發表於 23-6-16 17:21
……好驚

如果你父母同未來老爺奶奶都唔講粗口,有乜好驚呢

珍珠宮

朱古力包包 發表於 23-6-16 18:58
不是記者。

你自己連仔女都未有,諗乜嘢湊孫呀,唔好成日為開post 而開post 啦,你喺呢度已經夠晒騎呢係人都識你㗎喇,你唔使咁落力刷存在感㗎

公爵府

回覆樓主:

其實諗都諗到
得閒玩下BB
同要全天候湊BB
梗係唔同啦
唔明D咩呢?

伯爵府

crazypaper 發表於 23-6-16 19:00
係呀,每個家庭唔同
我同你想法差不多,後生將來想我幫手,我會幫手,唔想我就自己揾節目,大家輕鬆啲,唔 ...

距離產生美
太多接觸太多意見就會有衝突
年紀大咗保持心境平和最重要, 如果湊到咁忟, 要出埋粗口, 做乜要咁辛苦呢?
做人唔需要太執著, 兒孫自有兒孫福, 想身體好就要心情好, 輕鬆自在, 而家先係收成期, 需要到我隨時可以幫手, 唔需要我, 我哋兩公婆就去過二人世界, so nice!

crazypaper    發表於 23-6-16 19:19

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

whyyou 發表於 23-6-16 19:03
你自己連仔女都未有,諗乜嘢湊孫呀,唔好成日為開post 而開post 啦,你喺呢度已經夠晒騎呢係人都識你㗎喇 ...

原來未有仔女,問得咁得意

男爵府

樓主冇小朋友,你擔憂咁多做乜?
冇小朋友就享受自由自在生活好過啦。

男爵府

meko~ 發表於 23-6-16 17:10
同意之極,唔好同個孫講孝順老人家

細個從未接過放學,未試過帶去公園遊樂場,未買過玩具,未同佢去過m記甚至落街食下午茶都冇……
到升中學忽然叫個孫陪去街,唔肯我都唔覺得小朋友有錯

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

出 ...

得閒拎黎玩就開心
成日湊住就咪攪
除非係第一粒孫

侯爵府

pauline_c 發表於 23-6-16 19:21
原來未有仔女,問得咁得意

未有。但喺街見到老人家好似好
d 孫,帶佢地吃好嘢。見到某d老人眼甘甘望住小孩,佢地話好like小孩。

侯爵府

fayefa 發表於 23-6-16 19:01
如果你父母同未來老爺奶奶都唔講粗口,有乜好驚呢

無理由講粗口鬧小孩。對付小孩……惡d嚇佢就可以了

子爵府

ccctiy 發表於 23-6-16 16:46
錫孫同湊孫係兩件事喎

冇錯,肯湊唔代表會好錫, 可能因為責任而湊
唔肯湊又唔代表唔錫喎,可能老人家身體應付唔到, 好多老人家周身病痛兼常失眠, 湊個小朋友好傷神。

瑪瑙宮

大廚勳章

出 ...

要睇各人家庭

我見幾個近親。。。佢哋好似返工咁。。同襯家輪流去仔女屋企。。類似135246咁分配。。

幾個屋企都有1-2個工人。。。長輩去只係陪玩。。。或者有時係自己個區買些餸過去。。

我見佢哋返呢份工好開心。。好樂意。係有時旅行。。要同襯家夾吓囉

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊