自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

有A及C有得揀已經很好
我只有B
A及C係0

大宅

未來五年內人工二人上到7-8萬的話,我會考慮,否則真係唔敢生。

水晶宮

回覆樓主:

不難也不易。。。。先通知4大長老,有錢出錢有力出力。。。如4大長老出手就D供樓利息一定冇甘多,少咗壓力,人都健康D,想生bb也容易D,有鬆動還回本金俾4大長老

公爵府

幸運是對手 發表於 23-6-18 19:56
條件唔夠真係唔好生,生左到時無後悔藥食架,諗清楚啊。

其實也是現實的,因為到時做父母的身心也疲累,唔夠資源養細路,自己壓力也大,又怕身體會差,湊大一個BB真係唔少心血同資源,我唔覺得呢個年代仲可以有什麼所謂天生天養。
總之資源唔夠,條路一定會行得比較辛苦!何必要選擇三個人也要一齊捱呢?

男爵府

可否轉工?而家公務員、紀律部隊多位

男爵府

生仔千祈唔好靠長老 能幫忙湊也不能幫你教 已不是上一代能夠理解 佢哋只管飽暖 觀念唔夾盞自己受氣

水晶宮

回覆樓主:

女性唔生育的藉口
真想講粗口

自己也是兩公婆年過三十
時才買到樓
家庭月入3萬5千
也要供樓、管理費、水電煤、差餉、稅
不過是X3倍因4大長老冇收入,靠3萬5
還要請工人照顧,加上第一個孩子出世
返工本回要3個小時及工時長

一直計唔掂數但堅持着
也問銀行借錢來生活
平時每星期约假日有同4大長老飲茶
橋到船頭自然直,公司有工人加
請工人共超過十個以上,什麼情況也見過,最耐個果用十年去加拿大做

也一樣擇近三十先識到另一半
也火速結婚(拍拖到結婚不用二十個月內完成)
樓是自住上落冇所謂
根本吾想生就是藉口

伯爵府

回覆樓主:

我地同你差唔多年紀差唔多收入,不過唔洗供樓唔洗養長老,我係家庭主婦,我唔想生最主要唔想負責任,一諗起要照顧細路起居飲食返學興趣班覺得極之煩,啲人話老公老左會揾人生既舊思想不合時宜,遲啲唔生既人輕多,大把單身或雙老老人,少數兒孫满堂有人礦用,你想過你自己享受既人生或生仔都要有錢準備,你地條件唔夠,生出來為有窮養,衫都唔敢買件,但見朋友不停旅行吃喝玩樂名牌,你接受到捱世界就生,吃得苦中苦方為人上人,雖然我唔會吃苦,但我祝你兒孩滿堂

男爵府

Gmama 發表於 23-6-18 22:24
其實也是現實的,因為到時做父母的身心也疲累,唔夠資源養細路,自己壓力也大,又怕身體會差,湊大一個BB ...

調返轉諗,要資源夠,其實都係要捱,所以一樣會辛苦。

子爵府

如果想生就生左先,第二日有錢都未必生得出

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實生育都要講缘份 唔係話生就有,建議樓主真係想生不如積極儲錢,邊储邊做好準備,建定期限等待小b 降臨 揾姐姐湊最好! 日子係唔係都會過,唔作準備幾年時間過左都仲係諗或者後悔無試過?女人生育時期有限

伯爵府

Xmas吸收勳章

MGM_DRAGON 發表於 23-6-18 19:24
睇到另一個post話高學歷高收入女性唔生育
下面好多回應說話難聽過粗口

其實好睇你哋想唔想要小朋友,當年我哋生小朋友嘅時候同你哋收入差唔多,不過供樓就冇你哋咁貴。我當時係俾長輩湊,除咗俾錢佢外,所有bb用品我都會買定,唔使佢哋買。返工前放低bb俾佢哋,放工就帶bb返屋企。令我意外地發現,我未生前係儲唔到錢,反而生咗小朋友先識開始儲錢(我人工並冇大幅增加)開唔到源咪節流,冇嘢冇可能嘅,唔好俾嗰d十萬月薪都話唔敢生b嘅人嚇親。

男爵府

HAPPYBOBB 發表於 23-6-18 23:20
其實好睇你哋想唔想要小朋友,當年我哋生小朋友嘅時候同你哋收入差唔多,不過供樓就冇你哋咁貴。我當時係 ...

月薪十萬的話,唔係敢唔敢,係睇吓肯唔肯放棄享樂同埋me time嘅時間。

男爵府

回覆樓主:

唔知你係30幾,如果只係 30 頭,我建議過多幾年再諗。零願呢幾年搏殺啲,賺多啲錢。有經濟能力先有條件繼續諗。

大宅

回覆樓主:

真係有心生既就盡快,否則將來後悔就太遲

伯爵府

回覆樓主:

呢個問題由30開始諗,不經不覺到40,決定唔生

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Plan D ,唔生,養貓養狗提早退休享受人生

Farfetchhyt    發表於 23-6-19 17:50

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

brother4 發表於 23-6-18 22:51
女性唔生育的藉口
真想講粗口

你要女人同細路屈就同你一齊捱
唔覺得自己好自私?
無能力唔生 有咩問題?
個人選擇
好過生完又要全家同你齊齊捱面包食公仔面

翡翠宮

登陸火星 發表於 23-6-18 20:57
老實講,兩夫婦加埋五萬元是中產,不算高收入,因為生育有年齡限制,為免日後後悔,可以生一個先,叫長老幫 ...

5萬只係入唔到公屋既草根中慘
樓主個case係典型例子果種
大比重收入去左供樓
如果樓主仲想玩埋個生仔遊戲
扣除住屋、工人開支
生活質素/剩餘可用現金
比大部分公屋家庭還要低

子爵府

MGM_DRAGON 發表於 23-6-18 19:24
睇到另一個post話高學歷高收入女性唔生育
下面好多回應說話難聽過粗口

唔想生仔無人迫,洗咩講咁多原因,你可以話氣候變化天氣極端唔生都得,我有朋友真係呢個原因唔生,我地無你地咁高收入都生左3個

首頁
12345...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊