自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

李露眉 發表於 23-7-4 12:52

你使唔使咁嘅反應?除咗讀書仲有好多出路!

男爵府

fanny2014 發表於 23-7-4 11:53
學校話學校制度係咁樣堅持要留班,我而家都唔知點做.

有錢咪讀私校, 快快手考完dse出來做野囉.
另外, 18歲又真係可以唔駛讀書, 無強迫性

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

如果你成績差都升到班, 學校又唔知點同其他成績差嘅交待.
中六畢業無用架, 要有中六程度.
中六畢業如果你無五科二, 包括中英文合格, 即係中三程度咁咋.

水晶宮

畀面勳章

PW530 發表於 23-7-4 12:08
你學校咁好畀佢留班,有啲學校成績差都叫你直升快啲讀完!

通常如果學校本身banding高,唔會想你去考dse拉低成績水平
我女學校有師兄留了三年

侯爵府

lovelybaby2015 發表於 23-7-4 14:26
通常如果學校本身banding高,唔會想你去考dse拉低成績水平
我女學校有師兄留了三年
...

你哋又要諗下呢類學校出個成績差既代價。
人人只顧自己既話,學校一樣都要保住自己同同學。
高中唔係強迫教育,搵條合適既路,米害人害己啦。

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

fanny2014 發表於 23-7-4 11:20
阿仔,18歲,今年中五,中四已留班一年,班主任通知我, 今年 成績 都差,要留班,我同班主任講我唔想佢再 ...

DSE幾分等如廢紙,考DSE每科幾佰,仲有每次去試場來回車錢,飯錢。花咁多時間金錢心機去換張廢紙為乜?
既然唔係讀書材料,一心打算夠年齡就去做嘢,點解唔去VTC學門手藝或專長,出去搵工都易啲。

侯爵府

lovelybaby2015 發表於 23-7-4 14:26
我女學校有師兄留了三年
...

我知有個俾校長留咗四年,一直大仁大義話俾機會佢。到個校長退休前,即刻將佢升班。

水晶宮

畀面勳章

yantung2010 發表於 23-7-4 14:43
我知有個俾校長留咗四年,一直大仁大義話俾機會佢。到個校長退休前,即刻將佢升班。
...

其實三、四年我真係接受唔到
唔太明白家長諗乜

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

阿仔,18歲,今年中五,中四已留班一年,班主任通知我, 今年 成績 都差,要留班,我同班主任講我唔想佢再 ...

呢個諗法幾好。有無同仔仔商量過?佢想點??

侯爵府

Charlotte_mom 發表於 23-7-4 11:38
其實都合理,dse真係好折磨,唔係人人都對果d科目有興趣
反而之後自己選科,有機會學得好

兩個完全唔同既世界,一個中學一個大學,一個四處尋夢,一個痴住係度發夢!

侯爵府

lovelybaby2015 發表於 23-7-4 14:45
其實三、四年我真係接受唔到
唔太明白家長諗乜

個細路好似智力稍差嘅,佢讀得開心,家長米當學校托兒所咯,開支又唔大。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有時並唔係個個人行嘅路都會一樣,樓主唔好太執著一定要傳統學校坐到中六,如果個學生根本無心向學,勉強比佢上都係嘥大家時間,不如考慮比佢轉VTC,揀門手藝學好過浪費青春,將來如果孩子想讀,亦都有其他路可以行,無謂太執著浪費佢時間。

大宅

如果佢真係無心機讀,留多10年都咁。

侯爵府

11B 發表於 23-7-4 14:37
DSE幾分等如廢紙,考DSE每科幾佰,仲有每次去試場來回車錢,飯錢。花咁多時間金錢心機去換張廢紙為乜?
既然唔 ...

好多學生,家長都以為揸住廢紙,話俾人知中學畢業都好啲。
政府亦都好想大家咁做,等所有學生經過相同既生産程序,最後就話俾人知每個學生過唔過QC,咁佢就當完成任務,將不同産品交出去俾社會。

公爵府

其實佢個成績真係咁差不如同佢轉去讀職業訓練局重有用

大宅

問用家,你個仔自己意願

水晶宮

2024年龍年勳章

最重要你同阿仔保持良好溝通,我都曾經經歷類似,加油
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

伯爵府

回覆樓主:

轉去IVE讀都可以

珍珠宮

如果仔仔唔抗拒返學嘅話,我會認為完成中六係較佳選擇,讀IVE 又好,學門手藝又好,完成中六再考慮也不遲,重點係向學校爭取升班,再留班嘅話,唔同人心理承受程度有唔同,最重要父母同子女有商有量,唔好打沉佢意志,唔好講中學文憑係廢紙之類嘅說話。

POD    發表於 23-7-4 15:49
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

男爵府

回覆樓主:

中午同阿仔去咗學校同老師傾偈, 有個輔導組老師,有兩個分科老師,一齊喺度傾計, 阿仔話佢唔介意其他人目光,佢話佢都想試多一年, 同埋會去搵補習( 之前勸過一路都唔肯補), 我同佢講可以轉校或者去vtc, 佢話想繼續喺呢間學校讀, 我同佢講畀多一年時間自己,如果都一樣係升唔到班,就唔再讀書出嚟做嘢,佢話好。 老師話去三科選修科其實唔太差,比較差係數學同埋英文, 數學我知可以操卷多,可以高分少少,英文真係唔知點樣補好?

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊