自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

ivycwl 發表於 23-7-5 20:09
6歲9歲

兩個一齊玩,多數5分鐘後就聽到吵架,我多數唔理,但吵吵下一定有人喊有人大發脾氣。

同我兩位少爺年齡一樣,我鬧又鬧過打又打過,最後我叫佢地兩個唔準係房玩,係廳一人一張枱各自玩玩具/睇書/砌lego也好,唔準去對方張枱玩,會安靜一個鐘左右,跟住兩個知道唔嘈交就可以一齊玩,會靜雞雞合體玩半個鐘至一個鐘左右,之後又嘈過
但都有個幾鐘安靜下

男爵府

ivycwl 發表於 23-7-5 19:55
叫了兩個收聲唔好再吵,兩個唔好一齊玩,兩個好似唔識聽中文咁,繼續吵繼續爭,係要等到我發火,兩個唔可以 ...

點解有啲兄弟姐妹會咁樣大家不和,有啲則會相親相愛,真係天注定,同埋係緣分

伯爵府

SaraSin 發表於 23-7-5 22:25
同我兩位少爺年齡一樣,我鬧又鬧過打又打過,最後我叫佢地兩個唔準係房玩,係廳一人一張枱各自玩玩具/睇書 ...

same,分開佢地,過一陣又自己痴埋玩 ,玩玩下又再嘈。無限輪迴。

珍珠宮

6歲9歲

兩個一齊玩,多數5分鐘後就聽到吵架,我多數唔理,但吵吵下一定有人喊有人大發脾氣。

冷靜d, 明白你,呢個階段又已經唔再可愛,但就煩到死。

你要比自己離開一下現場環境,由得佢地嘈下啦!除非真係大打出手。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

ivycwl 發表於 23-7-5 19:39
好辛苦,兩個一日爭到黑。
玩玩下,冇啦啦話對方掂到佢,之後又吵。
個大既就反應慢表達差但又唔肯認輸。

以前小時候、我同妹妹嘈交、老媽子不理誰對與錯、一定兩個都罰、到最後我都係選擇唔出聲、讓我妹妹~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

自己出去冷靜下係好

大宅

所以啲人成日話生一個孤單,生兩個有伴玩 想得太美好

伯爵府

有兄弟姊妹一定係互打互搶吵完又玩理一團咁長大的,好多人家庭也是這樣,你並不孤單。
唔見血就由佢地啦,你hea下放鬆下先

伯爵府

DHA勳章

自己四兄弟姊妹,細個嘅時候,都係打嚟打去

伯爵府

DHA勳章

自己四兄弟姊妹,細個嘅時候,都係打嚟打去

子爵府

回覆樓主:

幾時都係,處理咗自己情緒先處理啲細。否則根本無辦法處理架。情緒差,唔好迫自己面對,只會越搞越差。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我哋屋企六個女,唔好以為女仔唔打交,初初鬥嘴,後來都會扯頭髮㗎
但我地到而家幾十歲都係咁好感情,呢啲係成長嘅一部份,只要家長唔好偏心,無論點樣都一齊罰,冇傷感情呢回事

芝麻街    發表於 23-7-6 15:38

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

回覆樓主:

我對仔女,隔一年,由細嘈到以家高中都嘈緊 有時覺得家姐太悶,撩起細佬搵人同佢嘈,練習下牙力!
以家兩個感情算幾好,有傾有講。

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

6歲9歲

我也同-命運,相差3年,從細妹-出世就開始討厭個妹,而家8同11 歲繼續日打夜打,家嘈屋閉,以為開電視會靜-陣。去完個廁所出嚟,又吵鬧過,因為坐過左隔離位,或掂到對方又或者邊個話睇邊台,我老公塞音樂當聽吾到,我次次都要打兩隻野收尾,平時工人也塞耳仔睇劇吾理佢地打死鬧死

大宅

你不如試下同佢哋約法三章

例如以後一嗌交佢哋就要放低晒手上所有嘢,兩個互相攬住5分鐘或者至到心平氣和為止,唔肯攬嗰個就乜都無得玩,只可以全日定定坐喺度或者睇書。如果佢哋話唔想攬對方嘅話,就同佢哋講只要唔嘈交其實根本唔駛攬住對方搞到自己無得玩。如果佢哋視攬如無物嘅話就每次加多5分鐘

佢哋都已經小學,攞張紙寫低個規矩叫佢哋簽返名作實,唔好一陣跳制起上嚟話自己無應承過咁樣做

伯爵府

tinyangel 發表於 23-7-5 22:59
我也同-命運,相差3年,從細妹-出世就開始討厭個妹,而家8同11 歲繼續日打夜打,家嘈屋閉,以為開電視會 ...

以為開電視會靜-陣。去完個廁所出嚟,又吵鬧過,因為坐過左隔離位,或掂到對方又或者邊個話睇邊台。

一模一樣

男爵府

罰佢哋兩個攬住

伯爵府

angieliukk 發表於 23-7-5 23:00
你不如試下同佢哋約法三章

例如以後一嗌交佢哋就要放低晒手上所有嘢,兩個互相攬住5分鐘或者至到心平氣和 ...

我試過好多次。
細個個會肯,大個個十次都九次都係唔肯,好硬頸,但你話佢唔攬唔比佢咩咩咩,佢又喊。

大宅

HiPP勳章(2)

ivycwl 發表於 23-7-5 19:56
比我再揀,一定淨係生一個。

我生一個,白髮多左好多,你好叻架啦

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

我咪又係一樣,以前會急住問佢地咩事,而家唔理啦,試過打交,最後咪問佢哋點呀?解唔解決到問題。比反佢哋自己諗,我又唔係法官,理少d當睇唔到。

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊