自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

其實自住無論樓市點,供得起就買,因為你點都要住。

水晶宮

mimi199188 發表於 23-7-17 21:35
其實自住無論樓市點,供得起就買,因為你點都要住。

都係架,冇人有水晶球,永遠唔會知幾時係底......所以買左就唔好諗咁多

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

PINK2007 發表於 23-7-17 17:17
21年最多人買, 實280尺8xx萬,校網區新樓,真系接受不到!

邊個校網區咁勁?

280呎都唔夠一家三口住個話?

伯爵府

其實唔駛跌, 就算唔升每年通脹利息都蝕緊了

如果下跌, 加埋通脹利息係跌double的

如果幾年內樓價再下跌兩成, 計埋建築成本通脹, 地價下跌8成都似

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

lingw. 發表於 23-7-17 16:22
2003年沙士把樓市推跌到最低位
covid到2021年時樓市升到最高點

我覺得而家先開始跌 但香港好多人有錢唔急賣 所以唔會跌太多

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

乜最高點唔係2018咩?

大宅

baby668 發表於 23-7-17 20:07
touchwood我識好多人都係最低位買樓,我身邊識嘅人,都冇一個喺呢兩年買樓,只係沽貨

其實你對比返十年前,香 ...

冇錯其實我成日都說就算香港跌返一倍樓價仍然超級貴, 根本上香港的搵錢能力及條件容不下這麼高級的樓市,之前的樓市其實是很多國內人走資來香港推高樓市,,不是因為香港有什麼好條件去令香港有這高樓價。

珍珠宮

followgod 發表於 23-7-18 01:40
我覺得而家先開始跌 但香港好多人有錢唔急賣 所以唔會跌太多

係,而家只是開始

睇樓盤網d樓仍然開價企硬,要蝕寧願唔賣(暫時)

禁止訪問

子爵府

travelman 發表於 23-7-18 02:23
冇錯其實我成日都說就算香港跌返一倍樓價仍然超級貴, 根本上香港的搵錢能力及條件容不下這麼高級的樓市,之 ...

咁你又錯曬,其實我都有深度分析,點解會狂升,大陸人冇可能將香港樓市推高咁誇張,真正原因係因為低息嘅環境,有錢人手上資金冇出路,於是就會將資金流向股市同樓市,所以令到全球樓市,係呢十年都不停上升

子爵府

lingw. 發表於 23-7-17 20:26
同意!係低息造成呢個樓市泡沫

不過適婚年齡要結婚生仔的,又真係唔應該等跌,唔知等到幾時

我又唔完全同意,因為根據經濟週期,10年係一個循環,就算最長亦都不會超過20年,所以啱啱結婚,如果冇能力買樓,寧願住喺外家儲錢,我有個朋友住咗冊五年,就係為咗抽居屋,抽到居屋之後即刻擺酒

大宅

baby668 發表於 23-7-18 19:38
咁你又錯曬,其實我都有深度分析,點解會狂升,大陸人冇可能將香港樓市推高咁誇張,真正原因係因為低息嘅環境, ...

但你呢點我就不同意,很多人也說因為低息導致流入樓市,但其實你想清楚,之前樓價高峰期減除所有成本包括管理費,收入稅、維修保養、真空期,其實回報率兩個percent不夠,大把穩定的金融產品遠高於此回報,因之前低息投入樓市不能成立,反而國內走資,因為樓宇買賣今額大,一次過可以搬很多錢,這個才吸引

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Lilyforest 發表於 23-7-17 18:48
唔會啦,2個業主都係老人家第一手買落。

如果一手買入太古城,廿幾萬買入,收租都回本有突,根本唔志在。

子爵府

travelman 發表於 23-7-18 19:44
但你呢點我就不同意,很多人也說因為低息導致流入樓市,但其實你想清楚,之前樓價高峰期減除所有成本包括 ...

https://youtu.be/Yi9v9sD-a_c

經濟係一環扣一環,你睇呢條片,可以或多或少了解下點解全球水浸

男爵府

影響香港樓價其中一個重要因素:是利息,永遠與利息背行。
美國下年大選,為了保住靚亮經濟,美息估計停住加,來爭取選票,以免降得通賬來卻要經濟硬着陸。現在,在美國金融體糸已經受到打擊,銀行破產接二連三,公司破產%上半年已高過前幾年同期,公司兼職職位減少,CPI增長減慢,這已反映美國經濟因加息而慢下來了

男爵府

如美國為保降通賬而不斷加息,代價是小型、什至具規模的銀行會繼續爆煲,要其他金融機構硬救亡,更多公司涯不住借貸貴息而破產,這應該不是美國大選時希望被對手拿來攻擊的籍口。

子爵府

2024年龍年勳章

travelman 發表於 23-7-18 02:23
冇錯其實我成日都說就算香港跌返一倍樓價仍然超級貴, 根本上香港的搵錢能力及條件容不下這麼高級的樓市,之 ...

我聽唔少,大陸人走落嚟買樓補值
大陸樓唔會好似香港升到民不聊生,中央一定會界入
依家點解唔同sars一樣,樓價跌落谷低,因為依家好多人已經供甩層樓,唔急賣,同埋大陸人持有,佢地唔急賣

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

BK嘅大部分人話美國不停放水累全世界。照計因為疫情美國2020年FED資產負債表增加咗1倍幾,點解港股港樓仲喺跌唔停?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

irisf 發表於 23-7-18 20:20
影響香港樓價其中一個重要因素:是利息,永遠與利息背行。
美國下年大選,為了保住靚亮經濟,美息估計停住 ...
你講笑咩,美國經濟硬著陸?今年要繼續加息,明年都大機會唔減息,大部分公司盈利好過預期。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊