自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

MissMaMa 發表於 23-7-21 12:54
20萬,真係唔多夠

total 35萬,勝在有事可以做下檢查,小手術,而且老咗負擔都唔重。

珍珠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 23-7-21 13:10
total 35萬

都好少,唔夠

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

MissMaMa 發表於 23-7-21 13:11
都好少,唔夠

老咗如果保費太貴,兩公婆負擔就會太重,而且老咗有事多數會返政府。

珍珠宮

MissMaMa 發表於 23-7-21 13:11
都好少,唔夠

我媽N年前買落份住院保險,平平地舊式保障須然claim得唔多,前年有白內障排政府真係有排排,結果去私家做保險比曬。
之前99亦試過,兩隻眼做曬亦 claim足唔駛自己比,早幾年99突然發現有肺癌,去私家做曬檢查,拎曬報告然後去政府,好快就排到化療,如果冇保險等政府慢慢排隊驗,驗完再排治療真係有排等,唔係好嚴重的話手術都夠claim,我自己碎腎石,腎腸發炎照鏡全部都夠,所以能力負擔到的話我覺得少少都要買。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 23-7-21 13:31
我媽N年前買落份住院保險,平平地舊式保障須然claim得唔多,前年有白內障排政府真係有排排,結果去私家做 ...

白內障用醫療券睇私家都得,另外檢查費有限,發揮唔到保險作用,有無保險都唔重要。

珍珠宮

pauline_c 發表於 23-7-21 13:38
白內障用醫療券睇私家都得,另外檢查費有限,發揮唔到保險作用,有無保險都唔重要。
...

其中一個例子啫,好似我碎腎石,等政府真命折磨死你

珍珠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 23-7-21 13:31
我媽N年前買落份住院保險,平平地舊式保障須然claim得唔多,前年有白內障排政府真係有排排,結果去私家做 ...

白內障手術費平,claim 足係正常。如果危疾治療,條數都唔少,三十幾萬唔夠呀

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 23-7-21 13:40
其中一個例子啫,好似我碎腎石,等政府真命折磨死你

我明,所以我有買醫療保險,不過唔會買太細保額

水晶宮

adaho123456 發表於 23-7-20 16:56
我好多年前已經唔信保險,所以全家人都冇供保險,因為我覺得佢哋一定會用好多方法留難,除非你直接死咗,人 ...

小病去深圳三甲,快,平,准
大病香港公立

珍珠宮

MissMaMa 發表於 23-7-21 13:40
白內障手術費平,claim 足係正常。如果危疾治療,條數都唔少,三十幾萬唔夠呀
...

其實我都應該買大一級嘅,不過當年揀錯咗,因為我係有啲特別優惠,所有已知嘅病症都受保,冇辦法啦而家買唔返lu。

珍珠宮

pauline_c 發表於 23-7-21 13:43
我明,所以我有買醫療保險,不過唔會買太細保額

因為我試過,腎石 真係可以痛到令你死去活來

伯爵府

MissMaMa 發表於 23-7-21 13:40
...

以前買嗰份舊式危疾保障額唔高但claim嘅門欖高(當然唔希望用到),都考慮cut咗佢。

珍珠宮

LoveCorgi2 發表於 23-7-21 14:05
以前買嗰份舊式危疾保障額唔高但claim嘅門欖高(當然唔希望用到),都考慮cut咗佢。
...

危疾保我都有,係連埋人壽保單一齊供,已經供滿咗,而家擺喺度當儲蓄。不過,危疾保同高端醫療性質好唔同。

伯爵府

MissMaMa 發表於 23-7-21 14:35
危疾保我都有,係連埋人壽保單一齊供,已經供滿咗,而家擺喺度當儲蓄。不過,危疾保同高端醫療性質好唔同 ...

是的,性質不同。以前買危疾,可能見份傳統保險保障比較少。萬一touchwood有份危疾幫補吓。但一來,嗰陣時買嘅危疾保額唔算大;而且睇返啲條款,例如心臟塞,又要有幾多成,幾多條血管;佢又可能只賠20%左右。份保單比較不合時宜。

複式洋房

回覆 saladgab 的帖子

如果我自己輕鬆攞到十幾萬嚟醫病,都真係冇必要買保險
但我只係普通人一個,冇咁多錢,所以唯有自己問清楚啲細則,跟足啲

其實東張啲case咁慘,好多都係因為有病歷但冇報清楚,又唔好清楚自己份保險嘅細則...

男爵府

LoveCorgi2 發表於 23-7-21 14:50
是的,性質不同。以前買危疾,可能見份傳統保險保障比較少。萬一touchwood有份危疾幫補吓。但一來,嗰陣時 ...

個陣危疾d條款係咁,你可能無留意,舊既第四期仲要擴散先有得賠或唔知兩個醫生簽紙仲有幾個月定一年命先有得預先賠。

再後來就改到供款年期短D,20年或100歲(又改左D野)

前幾年望過下,新既,第三期已有錢賠,但唔知幾多成,第二次返發就不賠。

條款不斷咁變,保險精算不停同大家計數。

耐唔耐我都同媽咪講,如果我自己有絕症就唔會醫,開開心心過埋佢好過。

複式洋房

adaho123456 發表於 23-7-20 18:06
就是沒錢的,唯有去政府醫院

嚴重起上黎,連政府都唔平得去邊
之前有朋友病到要食貴藥...諗住申請政府資助,查家宅查到佢啊爸啊媽筆退休金過咗資產要求... 結果藥費都係要自己比

其他保險唔一定,但醫保真係要買,唔知幾時唔好彩入醫院,都有得傍身

伯爵府

Kacy_107 發表於 23-7-24 18:33
回覆 saladgab 的帖子

如果我自己輕鬆攞到十幾萬嚟醫病,都真係冇必要買保險

十幾萬只能做中/小手術吧。Touchwood大病閒閒地近百萬以上。

伯爵府

walkin852 發表於 23-7-24 18:50
個陣危疾d條款係咁,你可能無留意,舊既第四期仲要擴散先有得賠或唔知兩個醫生簽紙仲有幾個月定一年命先 ...

咁留意佢中間有咩更改,變動。
好似冇遇到過添。只不過保費好似冇加。

珍珠宮

病後即刻替老公同仔另外買了份大額d嘅醫療保,有事上嚟都可以用錢去買服務

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊