自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

個個人都唔同,有人係逐級咁考添。我自己鋼琴係258,小提琴係358,vocal係58咁,所以冇特定既。小朋友想既就考,吾想既就學多幾年再直接去八級

珊瑚宮

我諗你換個老師(emoji)D

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

pandc 發表於 23-7-23 10:51
小朋友而家學緊6級,老師好堅持要佢考7級,但係我見好多人都係考完5級就直接考8級,其實真係唔明白點解要考 ...

因為7级同8级差好遠架,8级d嘢難好多。
我女以前都是考完7级再考8级。

伯爵府

回覆樓主:

人人唔同,有人咩級都唔考,一嚟就考ATCL
你唔鍾意老師咁做就轉老師

珍珠宮

野原美冴 發表於 23-7-23 11:20
考唔考都照學緊的級數交學費。你以為一直可以交5級學費直至考到8級才加?
...

老師仲好,一想考8級,即收8級錢 ,話之你。

大宅

我會選擇信老師,6去8 係比較難
我小朋友5去7 一年,7去8 一年,時間又唔覺得耐咗,又可以打好個底,7同8 比較接近

子爵府

ICbaby 發表於 23-7-23 22:46
因為7级同8级差好遠架,8级d嘢難好多。
我女以前都是考完7级再考8级。

大宅

先唔好存在係咪呃錢,老師教嘅級數,同你考嘅級數成正比就唔存在呃錢

調返轉諗,夾硬唔理3721跳級,係咪慳錢?

如果將三年嘅課程,要兩年完成,上返應有嘅堂數先合理,否則辛苦孩子,唔好講別人彈多啲,你只係彈首考試歌,因為只係考試為本

清楚話俾老師聽,想慳錢,唔想等咁耐,老師會幫你做

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我女2-4-6-7-8級甘考,都系聽老師安排

水晶宮

Froggy_joe 發表於 23-7-23 11:16
交得個仔俾老師,我會選擇信老師的判斷
上嚟問人人都唔同,亦跟令郎情況不一樣

same here.

我仔由6歲跟個琴老師,老師睇住我仔大,我信老師。老師安排2468級咁考

我仔考完6級之後,唔想再考,老師都就住我仔來教,最後老師叫阿仔考8級,阿仔肯,我就負責報名

複式洋房

回覆樓主:

建議問清楚老師,大家不清楚小朋友進度及學習情況,咁樣話老師係呃錢對老師嚟講好唔公平

我細個學琴,全程交比老師決定,我係考 2-4-6-7-8,我無質疑呢個做法。依加好多人覺得可以5級後直接跳8級,咁的確可以節省咗唔少考試費,不過事實上 1至7級 每級差距都不大,7級去8級的差距其實係大約1.5級。有啲根基technique唔太好或嘅學生,我都會建議考咗7級先。好似5級,每首歌最少演奏1分鐘 ,6級 係1分半鐘,7級係2分鐘,但到8級每首歌長度都要3分鐘起,單單喺體力上嘅應付已經好唔同。

希望樓主可以好好同老師溝通,每個家長對於小朋友在音樂上嘅發展都有不同想法,所以不能一概而論。

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我兩個仔女都係3/5/8咁考。

如果唔想考7級直接同老師講,無得迫你

考級係好悶,成日練住幾首曲+scale。寧願彈多d唔同曲enjoy 下仲好。除非你趕住考級攞張證書……

男爵府

回覆樓主:

考完8級,就會想考演奏級,你唔會想用8級學費,學返6、7、8級既基礎野

唔好自欺欺人,會考完8級,學返轉頭。
香港地,學琴都係為張cert,真係為學野彈得好、彈得多歌咩。

伯爵府

pandc 發表於 23-7-23 10:51
小朋友而家學緊6級,老師好堅持要佢考7級,但係我見好多人都係考完5級就直接考8級,其實真係唔明白點解要考 ...

是否之前考得麻麻地?有冇distinction?
冇話唔得,睇你想8級distinction定剛剛合格

男爵府

回覆樓主:

想問大家既仔女,考完8級後有冇繼續上?定系以後都冇彈呢?我女現在6級,死都唔肯再彈,我想佢起碼都考埋8級先啦,唔係之前學左就付之流水

侯爵府

kikiboy 發表於 23-7-23 11:12
考級可以加學費

我都覺得係,你堅持唔考,佢都唔會唔做。

伯爵府

elderberry 發表於 23-7-28 14:40
想問大家既仔女,考完8級後有冇繼續上?定系以後都冇彈呢?我女現在6級,死都唔肯再彈,我想佢起碼都考埋8 ...

其實佢考唔考8級都冇分別,如果佢學琴學到「考完死都唔肯再彈」,就算考了8級都一樣係付諸流水

男爵府

annie133 發表於 23-7-28 15:01
其實佢考唔考8級都冇分別,如果佢學琴學到「考完死都唔肯再彈」,就算考了8級都一樣係付諸流水
...

咁又係,浪費我好多金錢呀!
諗住考左8級有張cert, 以後教琴都得嘛

大宅

我出嚟工作先開始學,講明不考級,已彈了1x年,共3x本琴書,每一頁都彈過,老師仲繼續當5級收錢,有時老師告訴我這首歌是8級考試歌,我叫做彈到,但速度和考試要求差一大段距離,老師知道我唔考試,佢不會花幾個月教同一首歌,所以學識sight reading ,基本上唔識背歌,唔會轉硏一首歌,只係睇乜彈乜

男爵府

elderberry 發表於 23-7-28 22:09
咁又係,浪費我好多金錢呀!
諗住考左8級有張cert, 以後教琴都得嘛

其實依家只得8級,琴行未必請。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊