自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

似乎大家都鐘意見戀殖精英打高球,讓舊樓劏房小朋友倚窗向街大叫或在成年唔洗嘅樓梯玩耍!

珍珠宮

2024年龍年勳章

mandy952 發表於 23-7-25 20:14
有冇起樓必要都唔係最大問題,最大問題係唔可以繼續一元租地比高球會賺取暴利,如果唔起樓都唔係問題,總 ...

公爵府

回覆樓主:

支持收返 可以有好多用途

男爵府

場內有墳,讓某d人可帶人入內打球,有好多利益人士!

男爵府

有冇起樓必要都唔係最大問題,最大問題係唔可以繼續一元租地比高球會賺取暴利,如果唔起樓都唔係問題,總 ...

認同!!!同埋點解一個哥球會可以咁惡?

珍珠宮

熱血金章

唔收地都得,要收番租。
好似領匯做法,租戶攞盤數出嚟,按百分比收番租金
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

子爵府

冇必要用嚟起樓。

大宅

虎到金來勳章

回覆樓主:

支持起屋或公園,話我功利主義都係咁話,效益最大化,唔應該只服務某小部份人。

侯爵府

開心吸收勳章

樓可以唔起,地一定要收。

男爵府

大家有無為bbq霸爐?去幫襯非法烤場?貧民式燒烤?人地特權人士唔洗逼架,大把政府地開party,我都試過比人帶去深灣遊艇會bbq,不知幾正!

侯爵府

回覆樓主:

唔明點解唔可以起公屋,有地可收又唔駛搞多收地補地價問題,玻球場又仲係度,只為一特權人士,唔想覺得傍邊是基層住屋令地方環境低級咗,就反對起公屋,如果是起別墅就無問題?

珍珠宮

起私樓我冇所謂

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Pa123 發表於 23-7-25 20:14
已成定局,支持起樓,咪比打手機會!

× 1000

支持整個高爾夫球埸、收回全部起樓~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

yeunghung 發表於 23-7-25 22:46
唔明點解唔可以起公屋,有地可收又唔駛搞多收地補地價問題,玻球場又仲係度,只為一特權人士,唔想覺得傍邊 ...

會值1000萬一個、但政府收這家高爾夫球會、每年衹是一元租金~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

ensureyip 發表於 23-7-25 22:07
假結婚香港好難查,要靠大陸果邊審批部門去家訪,睇唔係真離婚。
勞工埋宜家大範圍都請勞工,剪頭髮都可以 ...

以我所知,有堆香港男人為咁賺錢。
有個舊同事話佢細佬收幾十萬。不過唔知佢係咪吹水。

之前講過,我同事個啊哥娶完一個落嚟幾,又娶一個……兩個大6女人都有幫佢生。

伯爵府

2024年龍年勳章

14089zax 發表於 23-7-25 20:06
我認為絕對冇,你哋又點睇?

冇必要⋯

個哥爾夫球場可以舉辦公開賽⋯ 真係無乜必要攞嚟起樓

香港其實仲有其他地方

侯爵府

起比各類運動員訓練基地

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

講得難聽啲
明搞佢啦!
香港真係無地?
就算懶得行出門口
撘下船去離島
近近地香港仔同上環之間
算啦!知啲理論派唔出門
睇睇仼何香港地圖
有幾多地?
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

rabbit75 發表於 23-7-25 23:16
講得難聽啲
明搞佢啦!
香港真係無地?

唔記得脷伸:本兔和白兔家人並不打高爾夫球,窮鬼一家。
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

伯爵府

huiwo太太 發表於 23-7-25 20:27
球會自1999年獲批21年租約至2020年,只需付1000元,2020-2023更以1元承租。合理嗎?

...

咁哥爾夫球會已經謀取暴利咗好多年喎, 收地好啱 起唔起樓係另一件事

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊