自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

侯爵府

jyjy1684825 發表於 23-8-1 13:44
我希望舖價,舖租大跌價,如不, 更加是民不聊生. 當財富集中在富人手上, 社會只會係空轉.
超市可以不幫襯就 ...

根本3大快餐店揾笨:太貴,賺好多!

水晶宮

sogreen 發表於 23-8-1 12:42
在尼度講都嘥鬼氣,個個都錢返大陸洗,對香港嘅各行各業就一毛不拔兼且往死(emoji)踩踩踩,而家用呢個結果 ...

agree, 開關仲大鑊過疫情, 個個返晒大6洗以為好過引. 除非唔係香港住/ 發展, 否則都係呢代/下一代受返晒.

PS: 我一日都冇返過大6, 都係留港消費.

侯爵府

mickeyeva 發表於 23-8-1 10:45
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20230801/bkn-20230801033042804-0801_00822_001.html

記得97年金融風暴時, 我反而過得很滋潤. 物價平穩偏低, 亦願意行街買野, 食野... 每個人對消費都有自己的一個價.
但2023年就...香港在國際上還重要嗎?連我自己都淘宝去了.

水晶宮

Dylanli2017 發表於 23-8-1 13:46
利得稅薪俸稅少左,加上賣地收入少左,政府庫房好快干塘。唔知會唔會好影響公務員收入呢?仲有果班享受政府 ...

仲諗住起大量公屋, 填海, 痴媽根......

侯爵府

回覆樓主:

香港部分食肆都係走性格路線 ,明白你舖租人工材料來貨有壓力,唔期望有貴賓級服務,但都唔好當啲客嚟乞食咁囉。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

sogreen 發表於 23-8-1 13:25
依家星期五六日已經好明顯。

anyway,嗰啲住在香港、在香港賺錢、但錢都唔喺香港洗衝返去大陸洗嘅人,經 ...

有d人可以日日返深圳買送,甚至住深圳過關在港搵錢
咁香港攪成點,對佢哋嚟講真係關人蛋治

我港女一件,對住香港個大市其實都有點無言。零售咁高人工,餐飲無人做,商戶無生意越收越早,攪咩呀….(利申最近有上過深圳幾次咁大把,我住港島,來回車錢時間都金)

象牙宮

sman 發表於 23-8-1 12:17
而家好多舖頭話,捱得過疫情,捱唔過通關,而家五,六,日條街靜晒,D人走晒,以前D人落黎購物,而家落黎打 ...
做零售朋友都話,而家比疫情時更差,
大商場業主通關即加租,
加管理費,好多都鋪都頂唔順執。

象牙宮

Kittymummy 發表於 23-8-1 14:11
仲諗住起大量公屋, 填海, 痴媽根......

日日都話起公屋,
呢排去長者親戚度,
全部都話大維修,
有d屋好似危樓咁周維爛晒裂晒,
維修費唔平,政府係公屋支出唔小。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Kittymummy 發表於 23-8-1 14:06
agree, 開關仲大鑊過疫情, 個個返晒大6洗以為好過引. 除非唔係香港住/ 發展, 否則都係呢代/下一代受返晒.
...

又唔使指責返大陸消費嘅人,又唔係日日返,唔係喺香港零消費。
話晒呢個暑假係開關後第一個暑假,個個沖晒出去玩無可厚非,玩嘅玩,探親嘅探親。連平日低調嘅朋友,都不停喺 fb 放相放片,完全感受到佢地幾興奮。所以近日香港真係好似少人咗。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

mercurycc 發表於 23-8-1 14:54
日日都話起公屋,
呢排去長者親戚度,
全部都話大維,

公屋租金收入唔足以支持支出,所以無居屋賣嗰時,要政府撥款比房署。

水晶宮

pauline_c 發表於 23-8-1 15:16
又唔使指責返大陸消費嘅人,又唔係日日返,唔係喺香港零消費。
話晒呢個暑假係開關後第一個暑假,個個沖晒 ...

冇指責,只係想講疫情後都唔易起返個經濟。可以既儘量留港消費。

子爵府

回覆樓主:

服務業做得好自然有遊客嚟。你要對人西面歧視食肆整得難食搵鬼幫襯。政府多多宣傳都冇用。香港根本不是好客之都。自己唔反省下仲怪人返內地消費。澳門咪一樣大把遊客。內地城市大把人跨省消費。香港做得好一樣有人會嚟。但香港幾時歡迎過內地人?媒體又不斷唱衰放大內地旅客個別事件,服務業面口又差,搵鬼來?仲好意思怪責本地人?啲嘢差到本地人都唔吼。難食/限時/西面/催埋單/地方邋遢/貴/唔睬人。自己造成嘅唔好賴人。

restahaus    發表於 23-8-2 01:13

男爵府

waic 發表於 23-8-1 10:51
真係,我都發覺愈來愈多吉舖,重要係市區旺區
吉舖業主都未驚, 佢驚自然會減租租比人..

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Vengerov 發表於 23-8-1 15:34
服務業做得好自然有遊客嚟。你要對人西面歧視食肆整得難食搵鬼幫襯。政府多多宣傳都冇用。香港根本不是好客 ...

仲有坐得逼,我朝早79已經到公司附近,打算去茶餐廳食早餐,入面大把位,但系個阿姐要我同另外一個客坐卡位,雖然一人一邊,但附近D枱全部無人,我無出聲就轉身行返出去,從此就去第二度買外賣返公司食,再無起茶記食早餐。

子爵府

yuyueng 發表於 23-8-1 15:47
仲有坐得逼,我朝早7點9已經到公司附近,打算去茶餐廳食早餐,入面大把位,但系個阿姐要我同另外一個客坐 ...

呢啲case都好common
無禮貌,無人都逼人搭枱
咪唔好幫襯,唔須要益佢哋
咁態度仲叫人幫襯,同佢有親咩
叫外賣已經益咗佢
如果難食,外賣都慳番

restahaus    發表於 23-8-2 01:14

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Vengerov 發表於 23-8-1 15:53
呢啲case都好common
無禮貌,無人都逼人搭枱
咪唔好幫襯,唔須要益佢哋

當然唔會起返呢間買外賣,好明顯唔想做我生意或者覺得我女人好蝦。

子爵府

XYZABC 發表於 23-8-1 10:47
樓市繼續跌,越嚟越多負資產,不過財爺睇唔到。

嗰陣85000好多人燒炭

子爵府

回覆樓主:

通常至諸死地而後生

水晶宮

sman 發表於 23-8-1 12:17
而家好多舖頭話,捱得過疫情,捱唔過通關,而家五,六,日條街靜晒,D人走晒,以前D人落黎購物,而家落黎打 ...

深圳啲餐廳都話靠香港人頂住生意

水晶宮

Anpanmama 發表於 23-8-1 13:16
一睇條標題,就知道係東方
東方專揀啲香港衰政府衰、香港冇運行嘅標題,佢有本事 ...

tvb新聞都有報,可能字眼冇禁負面啫,亦唔好只睇結果,唔搵個原因,個原因至係重要,唔係求其講咩經濟周期有起有跌就算,更加唔係講咩唱衰就當冇件事。
你一日唔肯面對個原因,你只會係後知後覺,甚至唔知唔覺,到最後係度呻咩高價買左樓,股票輸到仆之類,又甚至呻政府加稅,個仔搵唔到工……

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊