自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

arale1668 發表於 23-8-28 14:30
其實港鐵洛馬州及羅湖站車費已包
其實都95搭8見人多去又話要收税
啲錢呀樓主你袋架

咪係囉!陣間香港商家又可以加價 點解我哋要幫佢埋單?一家幾口返咪過多晚夜仲抵

珍珠宮

畀面勳章

czl115 發表於 23-8-28 14:43
根本港鐵落馬洲和羅湖段車費已包人頭稅
否則有咩理由一段5分鐘路程要$25?
咁今年去日本人多係咪都要加稅 ...

由一開始有羅湖站就已經係
仲有高鐵車/船票都包左稅
真係唔明原來咁多香港人唔知

仲要收100人頭稅

龍鳳媽

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

978212 發表於 23-8-28 14:35
n年前,電視新聞呢個討論過。

立法會有討論過但政府遲遲冇實行。
現在由機場乘飛機往內地須繳付$50離境費,乘船往澳門/內地要付$18上船費,唯獨經陸路離境不須收費,強烈建議政府應該盡快開徵。

珍珠宮

畀面勳章

TOMATOO 發表於 23-8-28 14:39
有啲人仇中呀嘛

佢自己仇一件事
大把人中港兩地搵食

龍鳳媽

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

真係新世代,啲人已經唔記得咗:點解由上水去羅湖或者落馬洲要收咁貴嘅車資!?

好多年前我哋大家都已經產生一個普遍想法,你咁貴嘅車資係咪當收離境稅?
雖然當時政府死話唔係!
既然搭飛機離開香港有機場稅,咁火車咪當咁貴嘅車費係離境稅囉

當時鐵路係公營,左袋入右袋,我哋叫做唔介意,後來港鐵合併上咗市,
大家似乎已經忘記咗羅湖要收咁貴車費呢件事。

如果要再收陸路離境稅,唔該上水去羅湖嘅車費同我減返價!
雖然政府係港鐵最大股東,我都寧願啲稅收喺香港政府直接入袋⋯⋯

伯爵府

唔好攪錯, 根源問題唔解決,收税都阻止唔到人哋北上,更加會由即日來回改過夜,畀一次税可以玩耐啲,而且就算唔北上唔代表會喺香港消費,因為消費唔起

侯爵府

mariefish 發表於 23-8-28 14:30
係囉真係唔明,咁香港去九龍都要收費

揸車過海係要俾隧道費㗎!
如果你搭隧道巴呢都係比普通巴士貴啲囉!
嘛當比「建設費」囉,畢竟關口要請咁多職員去處理出境人流!樣樣都係錢!

attach1_sign/tmp/php0jyPnx

大宅

czl115 發表於 23-8-28 14:43
根本港鐵落馬洲和羅湖段車費已包人頭稅
否則有咩理由一段5分鐘路程要$25?

咁今年去日本人多係咪都要加稅 ...

伯爵府

pauline_c 發表於 23-8-28 14:38
而家有包?

我之前係度問過, 有人話包

請問港鐵去羅湖落馬洲有冇交通補貼?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

幸福花海 發表於 23-8-28 14:55
唔好攪錯, 根源問題唔解決,收税都阻止唔到人哋北上,更加會由即日來回改過夜,畀一次税可以玩耐啲,而且 ...

稅係加寛稅基,唔係阻人出入

侯爵府

TMC3012 發表於 23-8-28 14:22
如果話收, 一定大把人反

用者自付。好過成日諗加稅養懶人

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

不如淘寶都要收稅啦,生活艱難唔係剩係商家,諗下點解咁多人山長水遠要北上消費好過啦。
加人頭稅,唔上去唔代表會留港消費

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

arale1668 發表於 23-8-28 14:46
由一開始有羅湖站就已經係
仲有高鐵車/船票都包左稅
真係唔明原來咁多香港人唔知

即係鐵路要比,其他口岸唔使比?

大宅

趙元嵩 發表於 23-8-28 14:36
贊成!全世界都收
去日本,至少收$10000。

理性討論:搭飛機已經收緊離境稅,仲有一系列嘅機場使用附加費

子爵府

arale1668 發表於 23-8-28 14:48
佢自己仇一件事
大把人中港兩地搵食

如果去玩要收都無乜所謂,返工就真係玩死

成日話人北上消費,以一個居港家庭,每月可以北上使幾多錢呢?

商家無生意就賴三賴四,從來唔了解消費者需要及改善下服務黎吸客。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

pauline_c 發表於 23-8-28 15:15

立法會曾經討論過,港鐵票價貴跟離境稅完全無關。

「 開徵陸路離境稅,有議員亦都反映出他們反對陸路離境稅,認為這樣做是雙重徵稅。理據是,如果乘搭九廣鐵路由上水至羅湖段的火車票價,遠高於九龍至上水段的票價,他們認為這一個票價差額,是向離境乘客徵收的一種變相稅款,所以政府不應再額外徵收離境稅。政府再次在此強調,九廣鐵路是一家完全獨立運作的公營集體運輸機構。九廣鐵路須要在市場上和其他交通營運者競爭,所以它的車票定價亦都須要從市場競爭這一原則來釐定,而最重要的就是九廣鐵路的票務收入完全是九廣鐵路用來應付開支的收入來源,它的車票收入並不屬於政府的稅收,所以不存在任何雙重徵稅的問題。我剛才亦講到我們在釐定陸路離境稅額時,是會考慮各離境交通工具的票價,包括火車票價這因素。」

珍珠宮

輸打贏要

珍珠宮

畀面勳章

pauline_c 發表於 23-8-28 15:15

關口巴士,直通巴都貴啲架啦
其實每個關口都有關員註守
政府無徵收稅
那來有錢出糧
去福田口岸巴士收13.9
元朗小巴去全程收費8.7
根本政府開通巴士路線都會徵收稅收
係咪一定要下下要係你口袋特登拎出黎先係稅收
真係攪笑

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

dennis_lkw 發表於 23-8-28 13:55
7月份有468萬人北上 每人$50 稅收有2億

一年都祗有24億~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

畀面勳章

hnh_mami 發表於 23-8-28 15:23
如果去玩要收都無乜所謂,返工就真係玩死

成日話人北上消費,以一個居港家庭,每月可以北上使幾多錢呢?

人人都只懂手指指向外
從無檢討過自己
講真
交通費由新界出九龍又係咁貴既時候
大西北住既人點解唔北上消費
點解要貼錢俾食肆既商場業主年年加租呢
龍鳳媽

首頁
12345...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊