家庭理財

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

KATHY3706 發表於 23-9-16 14:13
如果你2022 green bond 無買 你會覺得好吸引
因為我係2.5% 2022 green bond
1萬 放一年先得250 蚊

係啦,上次仲蝕差價,伏左,今次都未必買,仲要鎖三年

別墅

朱寶媽媽 發表於 23-9-19 05:48
我都想買美國國債,問過SCB要有美元100萬才能夠買

用IB戶口就小額都可以

男爵府

vivian0919 發表於 23-9-19 09:49
係啦,上次仲蝕差價,伏左,今次都未必買,仲要鎖三年

今次4.75% 高好多

子爵府

hellokit1209 發表於 23-9-13 10:41
Guarantee 4.75% , 好似幾好喎

我是香港特區政府發行債券的長期捧場者,皆因我篤信投資大師彼得林治的名句:「Whatever the queen is selling, buy it.

為甚麼要有這想法呢?皆因這牽涉到政府的信用,而信用的重要性,不在於這一次,而是下一次當政府要銷售任何產品時,市場究竟會有甚麼反應。而彼得林治說出這句話,正是回應後悔八十年代初期,英國政府實行「公司化」(privatization),把大量國企上市,他實在買得太少相關股票,令自己少賺了。

孔子說的:「自古皆有死,民無信不立。」語裡所說的,就是政府的信用,而李嘉誠常說的:「 Leaving money on the table」,也是這原理。

事實上,香港政府向來有這傳統,例如說,當年「領匯」(823,現稱領展)、「地鐵」(066,現稱港鐵)、「盈富基金」(2800)等上市,也是掛牌後即升,不令散戶輸錢。

再遠溯一點,我不敢肯定,但應該沒有記錯,就是當年好些發展商分別買下了一些地皮,卻遇上了 20 年一遇的房地產大熊市,於是政府讓發展商提高地積比率,又或是提高了高度限制,以免對方虧本,影響了商界對政府的信心。

所以,在上一次我申請了綠色債券,上市後居然馬上「破發」,雖然只是輸了微不足道的小錢,可是令我產生的震撼,卻是難以言喻:「乜政府可以咁樣㗎咩?」

要知道,股票跌破上市價,是常有發生的事情,皆因沒有人可以保證,漫慢未來的市況。可是,在上市的第一日,只要是稍為有點良心、有點知識的莊家,只要可能做到,都會頂住股價,令到申請者至少有一點點的利潤,至於第二日或以後,可管不到這麼多了:喂,第一日已經給足了機會你沽貨,你不沽,那就各安天命了。

這些「保住下家」的基本規矩,現屆政府好像完全不明白,因此才會出現啟德的單軌列車忽然擱置,又忽然宣布建造簡約公屋,安達臣道的豪宅區忽然多出了 7 座資助房屋……今日地產商的不肯買地,固然是因為市況不佳,但也實在怕了政府的「無口齒」!

https://www.am730.com.hk/column/%E8%B2%A1%E7%B6%93/%E6%94%BF%E5%BA%9C%E7%84%A1%E5%8F%A3%E9%BD%92-%E5%95%86%E4%BA%BA%E4%B8%8D%E6%95%A2%E5%8B%95/400056

大宅

請問綠債係唔係保本的?買一萬三年後到期係咪可以攞返一萬再加每半年派息?

別墅

choyki 發表於 23-9-19 13:08
我是香港特區政府發行債券的長期捧場者,皆因我篤信投資大師彼得林治的名句:「Whatever the queen is sel ...

篇文章嘅重點你反而無highlight紅色咁奇怪?

子爵府

回覆 choyki 的帖子

你執人口水尾無咩用喎, 不如講下你自己真正既想法同埋會吾會真金白銀去買金期既 Green Bond ?

男爵府

hfl2000 發表於 23-9-18 16:45
咁快手?咁咪蝕咗10日息?我次次都係最尾嗰朝先至申請認購(我用中銀,佢會即時扣戶口錢)
...

最尾果朝係幾時呀?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

nachoboy 發表於 23-9-19 16:20
最尾果朝係幾時呀?

中銀係28/9 下午2點截止認購,要留意其他銀行/証券行可能唔係呢個日期時間

男爵府

hfl2000 發表於 23-9-19 16:30
中銀係28/9 下午2點截止認購,要留意其他銀行/証券行可能唔係呢個日期時間
...

唔該哂!

公爵府

2023年兔年勳章

當每位申請人派5手,$50,000一年4.75%,半年派息,平均每月有$200
金額不大,三年期靈活性比較低!
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

子爵府

2024年龍年勳章

hfl2000 發表於 23-9-19 16:30
...

因為銀行同證券商只不過係中介人,政府先係發行人,所以係政府認購截止先啱,所以統一都係28號下午2:00
attach1/tmp/phpEfIlwz

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

yan12345678 發表於 23-9-19 17:46
因為銀行同證券商只不過係中介人,政府先係發行人,所以係政府認購截止先啱,所以統一都係28號下午2:00

...

唔係統一㗎,有啲會提早截止,以我所知例如「致富証券」係27/9 下午3點截止,建行係26/9 23:59截

attach1_sign/tmp/phpQRZhYn
attach2/tmp/php6Sjezj

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我都剛剛睇咗牛牛原本係28號10:30截止,個個話唔抽,但係身體最誠實
睇咗牛牛討論區,今次反應比上一批熱烈,可能會超過50萬人申請,最終抽倒都唔知有冇三至四手

大宅

個個都話上年伏左,但今期咪又係會抽

我都會抽,次次都有抽

子爵府

好有問題 發表於 23-9-20 14:35
個個都話上年伏左,但今期咪又係會抽

我都會抽,次次都有抽
上年出咗之後利率升咗唔少,
今年可能加息期已完,即使未完都就快完,
所以唔同。

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

今次抽人數一定要少過40萬人先會搵中五手,如果唔係我估四首以下

大宅

回覆 hellokit1209 的帖子

準時喺sofi抽左,feel到今次好多人抽下,中3至4手都好

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

KATHY3706 發表於 23-9-16 14:13
如果你2022 green bond 無買 你會覺得好吸引
因為我係2.5% 2022 green bond
1萬 放一年先得250 蚊

我去年都有買, 仲蝕緊價, 閒錢就算了,
今次4.75%係吸引, 3年4.75%, 如下年年中減息定存利率跟住調低未必有4.75%
所以分散閒錢都是一個選擇, 反正抽中都唔會多。
◕順其自然啦~♥ ◕

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊