自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

小朋友有時有d英文字串極都唔識, 我會叫佢企起身, 每讀一個英文字時就做一個動作。

例如, apple, 叫佢讀A時舉高左手, 讀P時舉右手, 讀下一個P時踢下左腳, 讀下一個L時踢下右腳, 到E時就點點個頭。叫佢重覆咁樣幾次。

成個過程好趣怪,但小朋友做做下就會記得點串了....

大宅

2024年龍年勳章

camanbi 發表於 23-9-28 16:04
小朋友三年級第一次英文默書好差,從來未試過。。唉!以前多數自己溫,家長幫默無咩問題
請問家長同小朋友 ...

我嘅方法係叫佢自己溫一次,然後一定要成篇同佢默一次,唔可以只默生字,有d字你以為佢識咩?佢真係可以唔識

默第一次時,我任佢錯,錯幾多唔緊要,我唔會鬧,我目的係圈晒佢唔識嘅字出嚟重點溫。 我會同佢一齊拆字,逐個音教佢拼出嚟。每晚同佢默呢d錯字,直到正式默書嘅前一晚,會再全篇默一次。咁就十拿九穩。 我仔一年級第一次默書唔級格架,佢由第二次默書到宜家5年級,默書都好多時可以滿分,唔滿分都係因為唔小心,錯大細階,標點嗰d.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

溫中英默書會溫啲生字先,之後就句子,成段既要俾個故事佢,英文冇故事佢都唔知自己默啲咩
中文如果唔識就教佢地拆字或聯想關聯字,加深印象
英文就係生字入面睇下有冇啲常用字,好似aut我會話有隻螞蟻反轉左,咁就入左腦

男爵府

2024年龍年勳章

camanbi 發表於 23-9-28 16:04
小朋友三年級第一次英文默書好差,從來未試過。。唉!以前多數自己溫,家長幫默無咩問題
請問家長同小朋友 ...

用d趣味方式同佢溫
例如叫佢幫手寫要默既字
再剪開,叫佢拼埋個字
呢類方式溫習可能容易給收
不過要用你時間陪佢

珍珠宮

好媽媽勳章

幼稚園學識phonics, 小學根本不需要串字,識讀巳可寫出來,我仔從來吾駛溫"串字",只要記憶大細草,hyphenation.

大宅

月巴寶 發表於 23-9-28 21:05
我以前幫我女溫會將默嘅內容分開幾part(睇吓有幾多日數溫嚟決定分幾多part),例如分咗五part,a,b,c,d,e
...

我都係咁,仲會用拼音/拆字,抄寫,諗起都頭暈

子爵府

spikenard 發表於 23-9-29 08:11
我用形象和故事,難的字夾硬切個故事比佢,特別你用顏色區分,細路容易記d.

...

我教我仔寫聽字
記住耳王十四一心
佢就好快記得了
Welcome to my son's website. Hope I can listen all baby parent's useful question and answer,thanks!

男爵府

spikenard 發表於 23-9-29 08:11
我用形象和故事,難的字夾硬切個故事比佢,特別你用顏色區分,細路容易記d.

...

好,我再試吓,thanks

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊