自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

回覆樓主:

上次我去私家婦科,本身雙人房,想轉單人,等成日都未有,仲要最後得間細單人房。後來手術後,叫醫生幫手要間大單人房,醫生即落order比姑娘,即有。真係醫生講一句好過病人講十句。

洋房

如果有相熟醫生, 個醫生又同醫院熟, 可能會拎位易D? 我聽過人咁講, 唔知係咪真

男爵府

nobodyfool 發表於 23-10-4 16:20
有買保險就揾agent跟,而熱門既私家醫院床位大部份又預留左俾醫生

agent 搵床位?第一次聽

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

renapapa 發表於 23-10-4 16:54
咁可能都要睇 case, 我一個同事佢小朋友日間撞親頭, 夜晚開始嘔, 即刻去私院急症門診, 醫生叫佢去公院... ...

同意,有風險嘅私院唔願收架!

珍珠宮

虎到金來勳章

木土土 發表於 23-10-4 17:11
唔係一定要轉介,只係有醫生轉介,有位機會大過自己walk in

咁去私家醫院夜間門診睇再入院係叫轉介定walk in?

子爵府

autorunner 發表於 23-10-4 17:12
如果有相熟醫生, 個醫生又同醫院熟, 可能會拎位易D? 我聽過人咁講, 唔知係咪真 ...

肯定係,而且駐院醫生比掛單醫生更容易攞位。掛單有時都未必好快攞到,但駐院即刻有(個人經驗)

別墅

馬明嫂 發表於 23-10-4 16:14
話說個仔情況唔好 問左佢家庭醫生後都建議入院
但不幸地 佢掛牌個兩間醫院都無晒床位
有需要既話, 我知通常港怡都有位
最近收到佢地既信先知岩岩係黃竹坑近港鐵個頭開咗間新門診叫港怡醫療, 萬一有需要轉介入院都得

男爵府

polliebb 發表於 23-10-4 16:46
我平時聽朋友講小朋友半夜有事之類都係去私家醫院夜間院門診睇,有問題就入院,未聽過有朋友話無位留院, ...

如果係發燒之類,通常私家醫院門診都可以收入院(除非沒位),個門診醫生會follow 返吊鹽水/吊抗生素之類

如果有啲複雜啲嘅嘢,私家醫院未必有嗰科醫生立即可以負責個case就會叫你去政府

男爵府

RnBDiva 發表於 23-10-4 17:18
有需要既話, 我知通常港怡都有位
最近收到佢地既信先知岩岩係黃竹坑近港鐵個頭開咗間新門診叫港怡醫療, 萬 ...

港怡好多位啊,但係佢哋唔夠護士,好多時有位都唔收得咁多病人

最正係雙人房= 大房價錢

水晶宮

autorunner 發表於 23-10-4 17:12
如果有相熟醫生, 個醫生又同醫院熟, 可能會拎位易D? 我聽過人咁講, 唔知係咪真 ...

呢個就當然啦
唔止床位,仲有book 手術時間都係咁

珍珠宮

虎到金來勳章

nicelady2828 發表於 23-10-4 17:19
如果係發燒之類,通常私家醫院門診都可以收入院(除非沒位),個門診醫生會follow 返吊鹽水/吊抗生素之類
...

我之前都係咁理解,不過見上面話要醫生轉介先會有位,所以我先唔係好明,咁私家醫院門診醫生算唔算係轉介?

子爵府

Nbs 發表於 23-10-4 17:23
呢個就當然啦
唔止床位,仲有book 手術時間都係咁

上次我問我駐院醫生手術室有冇位,佢話無就叫醫院取消其他人既位先,我心諗你咁都得-0- (不過我情況係緊急啲嘅)

水晶宮

Vengerov 發表於 23-10-4 17:27
上次我問我駐院醫生手術室有冇位,佢話無就叫醫院取消其他人既位先,我心諗你咁都得-0- (不過我情況係緊 ...

一來你緊急啦
二來佢係駐院
三來仲有其他junior d, 少 d 喺嗰間醫院出現嘅醫生,嗰d 咪被迫要"讓位"囉

琥珀宮

Vengerov 發表於 23-10-4 17:15
肯定係,而且駐院醫生比掛單醫生更容易攞位。掛單有時都未必好快攞到,但駐院即刻有(個人經驗)
...

駐院專科醫生轉介就易,唔係醫院急病夜診果d普通科醫生

別墅

monster_tm 發表於 23-10-4 16:58
之前4月咪勁爆流感,咁啱我小朋友JJ發炎,好多個鐘都冇小便,
之後去左港X睇, 登記既時間都講明冇病房,不過好 ...
可能個更既醫護人手唔夠? 聽過有醫護朋友提過好似會有一定比例既人手要求, 不過近年請人係難左, 特別係有經驗/做到野既人

子爵府

Nbs 發表於 23-10-4 17:31
一來你緊急啦
二來佢係駐院
三來仲有其他junior d, 少 d 喺嗰間醫院出現嘅醫生,嗰d 咪被迫要"讓位"囉

題外話,開頭我以為有d醫生係junior先駐院,因為又唔見佢哋係出面開診所,淨係係醫院診所做。但留過院,發現佢地都好忙下,醫院客都由朝做到晚,可能係咁先無出去開檔.....

子爵府

木土土 發表於 23-10-4 17:31
駐院專科醫生轉介就易,唔係醫院急病夜診果d普通科醫生

係,駐院專科醫生

男爵府

polliebb 發表於 23-10-4 17:25
我之前都係咁理解,不過見上面話要醫生轉介先會有位,所以我先唔係好明,咁私家醫院門診醫生算唔算係轉介 ...

私家門診嗰啲唔係叫做轉介,係收你入院,佢負責呢個case日日來巡訪

基本上入私家醫院係一定要有一個主診醫生負責

水晶宮

Vengerov 發表於 23-10-4 17:34
題外話,開頭我以為有d醫生係junior先駐院,因為又唔見佢哋係出面開診所,淨係係醫院診所做。但留過院,發 ...

醫院resident 唔一定係junior 的
佢地都係interview 搵工咁,睇下醫院請唔請
做resident 有好有唔好,個人喜好
好就當然係有一定嘅客源同可觀嘅收入,又唔使理診所嘅運作,而且有d 仲有宿舍住

子爵府

回覆樓主:

回樓主,我小朋友留過私院幾次,次次都係經同一掛單醫生轉介(非駐院),但佢同間醫院都熟,以前係果度駐院

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊