自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

回覆樓主:

又係,住夠五年租金調整/自己比正價差餉,都受左5年政府支助租金,都比其他人受支助下,以前D人有錢就攞番鄉下,老左又無人理

侯爵府

回覆樓主:

其實以前要住滿七年,成為永久居民才可以申請公屋,是為民請命的議員,幫新移民爭取的。

男爵府

chindy-chu 發表於 23-10-7 09:02
每個家庭可入一飛,可抽大單位
個人名義可抽細單位

又殘又舊既公屋租俾有需要既人居住,新公屋好似居屋甘賣出去俾合資格家庭,尤其20幾30歲既年輕家庭,甘你就有動力去自置物業。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

mercurycc 發表於 23-10-7 10:38
大陸應該要審查,
好多攞錢返大陸存款,
大陸有物業。

係囉!
B K都有人話,去深圳仲快過去旺角,點解唔可以將大陸資產計算在內。

男爵府

維仔媽媽 發表於 23-10-7 09:16
其實我一路覺得公屋供應缺口沒新聞說的大,只要嚴格執行入息同資產審查,打擊濫用公屋,同埋停止售賣公屋就 ...

非常認同

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

Bobo1210 發表於 23-10-7 21:41
又殘又舊既公屋租俾有需要既人居住,新公屋好似居屋甘賣出去俾合資格家庭,尤其20幾30歲既年輕家庭,甘你 ...

公屋唔應該賣出去,
因為佢哋嘅目標對象係窮人,窮人就係低收入無錢人士,

既然供得起樓,去買居屋 或者 綠置居。

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

華妹妹 發表於 23-10-7 09:25
新移民冇資格排已經大大改善啦

認同

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

caryfox 發表於 23-10-8 08:10
係囉!
B K都有人話,去深圳仲快過去旺角,點解唔可以將大陸資產計算在內。
...

啱,其實無論邊度有資產都要計

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

CYWS 發表於 23-10-7 10:18
房署唔做野,講乜都無用,最懶就係這個政府部門
同意 依個部門廢到一個點
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊