自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

係就好啦

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

October. 發表於 23-10-12 09:20
港大都有“毅行醫路”, 收讀第二個學位或工作緊,但想讀第二個學位既人入讀MBBS。我認為幾好,個學生成熟 ...

Oh really? 最近我先知有個朋友女,明明讀緊law定ac, 轉左去讀醫
放下自在

侯爵府

2024年龍年勳章

yiqiyihui 發表於 23-10-12 06:54
多咗咁多位
變咗唔駛好叻都入到
呢方面就唔係好事喇

yes
其實差1-2分入唔到既都係尖子
絕對相信佢地有能力讀醫

水晶宮

cattz288 發表於 23-10-12 09:22
多d人手,多d醫院,病人醫生都可以減下壓,等得耐,大家都煩躁

In a very ideal world 就得
點解d 醫生要留喺公家?一番心機資源train 完,拍拍籮柚就走,帶走埋佢嘅expertise,公家繼續青黃不接,有幾多junior 醫生幾多人手都無用

水晶宮

cattz288 發表於 23-10-12 09:22
多d人手,多d醫院,病人醫生都可以減下壓,等得耐,大家都煩躁

不過,起得掂嘅都係好嘅,每年200個畢業生最終留少少喺公家都幫到d d 嘅
不過唔好expect hk 嘅醫療問題會解決晒喇

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Nbs 發表於 23-10-12 09:30
In a very ideal world 就得
點解d 醫生要留喺公家?一番心機資源train 完,拍拍籮柚就走,帶走埋佢嘅expe ...

咁總有一班有心人既,如果環境太惡劣,連有心人都灰晒,咁就真係大鑊喇
放下自在

象牙宮

Nbs 發表於 23-10-12 09:36
不過,起得掂嘅都係好嘅,每年200個畢業生最終留少少喺公家都幫到d d 嘅
不過唔好expect hk 嘅醫療問題會 ...

世界點會完美呢!就算係名醫都排長龍喇,朋友就去過公家醫院通波仔,成件事就好似抽血咁流水作業咁輕鬆 佢激讚政府架
放下自在

水晶宮

cattz288 發表於 23-10-12 09:44
咁總有一班有心人既,如果環境太惡劣,連有心人都灰晒,咁就真係大鑊喇
...

而家就係咁喇

大宅

贊成

水晶宮

cattz288 發表於 23-10-12 09:47
世界點會完美呢!就算係名醫都排長龍喇,朋友就去過公家醫院通波仔,成件事就好似抽血咁流水作業咁輕鬆 :h ...

好似抽血咁流水作業咁輕鬆 因為已經做到滑晒啞
對病人係大事,對醫生已經做到變咗係小事
通波仔都好d, 叫醫好
其他例子例如小產,胎死腹中,一樣可以流水作業咁輕鬆 ...

珍珠宮

回覆樓主:

邊間醫院做實習

子爵府

cattz288 發表於 23-10-12 09:23
Oh really? 最近我先知有個朋友女,明明讀緊law定ac, 轉左去讀醫
...

朋友女就加拿大大學畢業,再入KONG U 讀醫。

象牙宮

Nbs 發表於 23-10-12 09:52
好似抽血咁流水作業咁輕鬆 因為已經做到滑晒啞
對病人係大事,對醫生已經做到變咗係小事
通波仔都好d, 叫 ...

用滑晒啞,又唔好咁負面!用功多藝熟咪好得多
正如抽血,政府抽比私家抽都無咁痛喇
放下自在

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

yauchuchu 發表於 23-10-12 09:24
yes
絕對相信佢地有能力讀醫
同意,高分亦都唔代表讀醫叻
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

好喎
最好有埋中醫
混合研究

子爵府

Lovelybbs 發表於 23-10-12 07:27
科大計劃容許學生以第二學位的形式入學,即入讀者可持有非醫學系本科學位的條件報讀,為大學時沒有讀醫

即 ...
未必,可能有些尖子可能揀左商科,後來先發現對醫科有興趣。

珍珠宮

虎到金來勳章

yauchuchu 發表於 23-10-12 09:24
yes
絕對相信佢地有能力讀醫

我都覺得唔一定要最最最最最高分,差少少其實都已經係好叻,狀員都唔代表個個適合做醫生,識人成績唔算好top但有興趣,唯有去外國讀醫

水晶宮

cattz288 發表於 23-10-12 10:09
用滑晒啞,又唔好咁負面!用功多藝熟咪好得多
正如抽血,政府抽比私家抽都無咁痛喇
...

Haha 好欣賞你咁positive 都係,公家可以train 到功多藝熟,見大場面多

男爵府

回覆樓主:

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

開咁多醫學位真係有用?大把讀完都係去私家。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊