時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

moto1357 發表於 23-10-14 12:30
我一直都以陰謀論來睇世界,每個地區有戰爭前,一定有媒體來助攻,不停報道挑起事端

泰國前段時間有示威 ...

補充資料 :泰國今次無政變係因為他信突然回國,原本流放美國的次皇子就暗然回美,他信未回泰前我還以為會像委納瑞拉空降二太子,又再想攪一次政變

緬甸政變2021年(三指禮幅圖)
https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%9C%8B%E9%9A%9B/601507/%E7%B7%AC%E7%94%B8%E6%94%BF%E8%AE%8A-%E7%A4%BA%E5%A8%81%E7%AC%AC46%E5%A4%A9-%E8%BB%8D%E9%9A%8A%E8%A2%AB%E6%8C%87%E5%90%91%E5%B9%B3%E6%B0%91%E9%96%8B%E6%A7%8D-%E5%A9%A6%E5%A5%B3%E5%8F%8A%E5%85%92%E7%AB%A5%E6%88%90%E7%82%BA%E7%9B%AE%E6%A8%99

泰國王室風波再起?被罷黜王子突然現身曼谷機場、流亡海外27年

https://www.nownews.com/news/6222226

https://youtu.be/S7ezZ8vVTOo?si=QcdGHxP89uQF46Iy

泰國今次無政變,今次只係藥引,下次可能嚟真的

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Onlok 發表於 23-10-14 11:52
just refer to your theory pls

條友攞明就係低能,無謂同佢㗰氣,另一版友話齋,以色列殺巴勒斯坦小童,佢咪係縮返入個龜殼度

https://news.un.org/zh/story/2020/12/1073982
天朗氣清

珍珠宮

newinewi 發表於 23-10-14 09:03
我知另一邊發起先. 但之後以色列好瘋狂.

佢哋D仇恨唔多識. 但真係好可怕.

有人打開,打到狂,打到瘋,打到不能停手。。。最近睇了一套叫驅魔麵館,劇中魔鬼每害一個人就越强越癫越狂越残忍。想不到現實中有些领導正正如劇中的一樣。。。。好的宗教叫你愛人,愛任何人,不是滥S無辜! 以選民做幌子,真令人心寒。

珍珠宮

KenChung_FB 發表於 23-10-14 09:23
哈馬斯連BB斬首殘殺,呢類人不能活在世上,要滅絕佢哋。

又一次証明,你只看單邊新聞,証據呢?怪不得全網內JM也看低你。。。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

tinlong22 發表於 23-10-14 14:03
條友攞明就係低能,無謂同佢㗰氣,另一版友話齋,以色列殺巴勒斯坦小童,佢咪係縮返入個龜殼度

https://n ...

想佢知自己有幾低能

男爵府

KenChung_FB 發表於 23-10-14 11:30
你可以恨佢,支持你唔用日本產品

人地問你日本人要唔要滅絕啊?當年佢地殺死咁多人, 用槍刀將一個個嬰兒好似西瓜咁捅起, 用唔用日本座品幾咁閒!

珍珠宮

Beautypeople 發表於 23-10-14 09:30
因為聖經說:
以傷還傷,以眼還眼,以牙還牙。他怎樣叫人的身體有殘疾,也要照樣向他行。
...
其實這段經文所說的並非字面上的含義,正確的理解應該是,解決傷害的方式不是奪去另一個人的生命、眼睛、或肢體,而是傷害者對於失去了生活能力的受害者的補償,用傷害者的健康眼睛、或者健全四肢等來幫助受傷者。這裡經文的原則是:我應當使用我健全的眼睛來幫助他們去看見,因為他們失去了他們的眼睛。如果我讓某人失去了一個手臂或一隻腳,我就要用我的健全的手臂或腳來幫助他,以此彌補他們的損失和因著功能失效而導致的行動不便等等。

馬太福音5章38-39節:「你們聽見有話說,‘以眼還眼,以牙還牙’。只是我告訴你們,不要與惡人作對。」耶穌說這話確認了這個原則——不要以惡報惡。在38節中祂說:「你們聽見他們說,‘以眼還眼,以牙還牙’。」卻在39節中闡述了這個誡命的相反的一面,也就是讓受害者如何處理及解決衝突。祂告訴這個因著他人的行為而失去了一個家庭成員的家庭不要去復仇!因著另一個人的行為,不管是被傷害導致了一隻眼失明或一個肢體殘疾,還是其他的傷害,都不要尋求報復或者以惡報惡。這些誡命的兩個方面的重點在於不僅能使雙方保持和平,而且能讓傷害者為受害者提供補償,這使生活可以按照最佳的方式繼續前進。所以,耶穌並沒有改變這個誡命,祂只是闡明該誡命的真正含義。

如果每一次意外的死亡,或某人失去一隻眼睛或一個肢體,都要通過剝奪另一個人的生命、拿走另一個人的眼睛、或剁掉另一個人的肢體來增加悲劇發生的話,這又有什麼益處呢?這樣會導致持續不斷的損失和苦難甚至戰爭!神的律法和誡命的目的,是給生活在神的律法下的人民帶來和平、饒恕和豐盛的生活。

原文出處: https://www.krt.com.hk/post/4835 ... %E3%80%90%E8%AB%8B/

侯爵府

Protea 發表於 23-10-14 09:40
呢單野係真嘅?唔係話炮制呢單新聞個女記者承認佢只係聽番黎咩?仲有所謂相呢?你又覺得一定係真?

...

有美國世界不和平,有時代垃圾香港不安寧。
kckammy

侯爵府

KenChung_FB 發表於 23-10-14 09:23
哈馬斯連BB斬首殘殺,呢類人不能活在世上,要滅絕佢哋。

你尋日有無喺澳洲做全民公投還澳洲原居民一個公道呀,你哋都有份滅絕澳洲原居民㗎平洲ken

公爵府

hashtag影視迷勳章

cattz288 發表於 23-10-14 09:24
有美國撐腰,世界唔會有和平

同意!唯恐天下不亂!

無綫新聞

【以巴衝突】中東問題特使本周訪中東 據報美方外交官不被鼓勵發表降溫言論

子爵府

2024年龍年勳章

cattz288 發表於 23-10-14 09:24
有美國撐腰,世界唔會有和平

講得對

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

1773 發表於 23-10-15 17:10
同意!唯恐天下不亂!

無綫新聞

正一搞屎棍
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Lilyforest 發表於 23-10-15 15:16
你尋日有無喺澳洲做全民公投還澳洲原居民一個公道呀,你哋都有份滅絕澳洲原居民㗎平洲ken
...

都離譜既,用公投去比返利益極少眾,咩道理?
放下自在

複式洋房

回覆樓主:

猶太人曾經被德國納粹黨想滅佢種族 ,但係佢而家 又企圖去大屠殺巴勒斯坦人,擺明就好似想滅人族,用d咁兇殘嘅方法, 連嬰兒都唔放過,一d都無同理心,人性去到咁樣,呢啲真正系魔鬼嚟!

複式洋房

回覆樓主:

今日自己都忍唔住為弱國留了淚,太慘無人道, 兩個國家強弱懸殊得太誇張, 巴勒斯坦長期被以色列欺負得太慘, 毫無國家尊嚴可言!

子爵府

回覆樓主:

冤冤相報,沒完沒了!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

kckammy 發表於 23-10-15 13:54
有美國世界不和平,有時代垃圾香港不安寧。

俄烏戰,係美國促成,今日,美國支持以色列去屠城,個個國家都呼籲停戰和談,獨美國已派咗2艘航空母艦往中東,美國根本係全世界敵人。

男爵府

DoReMi媽媽 發表於 23-10-16 14:55
俄烏戰,係美國促成,今日,美國支持以色列去屠城,個個國家都呼籲停戰和談,獨美國已派咗2艘航空母艦往中 ...

唔只派航母,美政府要求高級官員避免談及緩和局勢言論
擺明就想加柴撥火,加劇局勢
美國真係惡魔

珍珠宮

newinewi 發表於 23-10-14 09:03
我知另一邊發起先. 但之後以色列好瘋狂.

佢哋D仇恨唔多識. 但真係好可怕.

以色列都不是好東西,猶太人對自己人好好,對外人好pk, 否則歐洲人吾好甘憎佢地,佢地幾十年來不停侵佔巴土地,又當巴人系狗甘,發動尼d大衝突系遲早既事

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

geminialing 發表於 23-10-16 16:20
唔只派航母,美政府要求高級官員避免談及緩和局勢言論
擺明就想加柴撥火,加劇局勢
美國真係惡魔

美國根本就係想挑起戰爭,聯合國今日先否決俄呼籲以巴雙方停火協議,大家覺唔覺得諷刺,西方國家一直講嘅和平,自由,尊重生命尊重人權,卻帶頭反對停火協議,到底哩個係咩世界。西方國家嘅偽善,真係令人大開眼眾。

由8:51開始睇

首頁

尾頁

跳至