自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

回覆 qpalzm 的帖子

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

shobi 發表於 23-11-11 11:33
曾經有㗎,叫首次置業計劃,我朋友都借過!
不過計劃後來取消咗之嘛!

當年有d朋友都用左呢個計劃上車,但之後負資產,又失業,焗住蝕放,所以勉強上車也不是好事。

侯爵府

qpalzm 發表於 23-11-11 11:38
之前報導咪講, 香港要有1000萬人, 先可以支持明日大嶼同北部大都會發展, 唔係起埋d樓有鬼人住咩
...

好似只有政府自圓其說,市民普遍唔讚成喎!

伯爵府

mongng 發表於 23-11-11 11:41
董時代已經試過一次,開放自由行先救到,再出事就神仙難救,香港主要係樓市,蟻國想整死香港好耐,黑暴都 ...

仲有人話跌多三成無問題云云, 到時高息環境下連本地地產商都爆煲, 地價清零, 咁又真係無問題嘅, 加税至40%咪得囉

伯爵府

shobi 發表於 23-11-11 11:51
好似只有政府自圓其說,市民普遍唔讚成喎!

不認同

有廣範代表性的議會明明係支持政府政策的

總之請支持政府政策

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

無反應係好事,有反應係好事,做錯都係好事

侯爵府

Rainy 發表於 23-11-11 11:41
當年有d朋友都用左呢個計劃上車,但之後負資產,又失業,焗住蝕放,所以勉強上車也不是好事。
...

咁我朋友好彩2001買,捱過2003年跌市,後來賣係賺錢!

侯爵府

qpalzm 發表於 23-11-11 12:08
不認同

有廣範代表性的議會明明係支持政府政策的

總有人支持,使乜我呢啲平民表態!
支唔支持都go ahead㗎喇!

水晶宮

shobi 發表於 23-11-11 11:33
曾經有㗎,叫首次置業計劃,我朋友都借過!無記錯綠表60萬,白表40萬
不過計劃後來取消咗之嘛!

亞董伯伯年代,當年首置可借60萬做首期,3年後開始還,之後樓價大插,咪一樣比人小到開花。當時首置上水兩房單位150萬, 之後直插到90萬。有唔少人話政府害人借埋錢比人上車。

水晶宮

qpalzm 發表於 23-11-11 12:02
仲有人話跌多三成無問題云云, 到時高息環境下連本地地產商都爆煲, 地價清零, 咁又真係無問題嘅, 加税至40% ...

如果爆煲,死既點止地產商,要炒幾多人,一條龍建築,物料商,運輸成個supply chain 都冇生意做, 銀行OD多都大鑊。唔好以為樓價下跌唔會影響到自己。再插落去銀號都收水,正如03年係好平呀樓,銀行唔願借唔少都要FP買。加稅....?到時再有工做先講啦,仲講咩鬼買樓。

男爵府

回覆 Kittymummy 的帖子

條友真係無能力…痴線….

都唔知係度做咩

子爵府

qpalzm 發表於 23-11-11 10:14
以往政府一向希望㩒住樓價唔比佢急升, 加返大d供應, 等收入漸漸追上

但2019後, 中央認定高樓價危害國家安 ...

根本現在無論中央或香港政府都對經濟低迷及樓市束手無策,之前大鑼大鼓打壓個市,懶係大仁大義咁迎合基層,完全當中產及富人係階級鬥爭嘅妖魔,無視整體實際情況,總之全方位打壓!班官員開口埋口都係要基層有幸福感,個個攬住班施麗珊之流開心合照拍片,不停大派福利,政策傾斜,遍地公屋簡約公屋臨時房屋,個個耶穌上身,唉,漸漸就露底現形了!錢從何來?!永遠sustainable 嗎?
依家班發展商蹺埋雙手睇戲,費事落場同你癲。中產亦都完全失信心,投資都費事,肯定明天投票率非常低,無聲抗議⋯⋯唔會陪玩⋯⋯

侯爵府

Kittymummy 發表於 23-11-11 14:23
亞董伯伯年代,當年首置可借60萬做首期,3年後開始還,之後樓價大插,咪一樣比人小到開花。當時首置上水兩 ...

捱得過就無事,好似我朋友咁,捱過咗沙士,食到升浪,就賺咗一筆。
買二百幾萬,跌到百幾萬,後來500萬賣咗!
好似而家咁,一樣有人頂唔住!驚銀行call loan! 仲有加息!
買樓都要睇能力!

水晶宮

shobi 發表於 23-11-11 14:56
捱得過就無事,好似我朋友咁,捱過咗沙士,食到升浪,就賺咗一筆。
買200幾萬,500萬賣咗!
好似而家咁, ...

係架,我一向都唔反對人買黎自住,但大前題係要有4-5成樓價係手先好入手。除非份工係鐵飯碗。

子爵府

Kittymummy 發表於 23-11-11 14:32
如果爆煲,死既點止地產商,要炒幾多人,一條龍建築,物料商,運輸成個supply chain 都冇生意做, 銀行OD多 ...

所以世事好可笑,由官員到市民都個個口口聲聲講要打壓樓市,共同富裕,打倒地產覇權,佢哋根本不懂得經濟一環扣一環,樓市爆煲,香港幾多人會受影響,政府也承受不起,嗌口號人人都識,以為唔關自己事,獨善其身,但實際影響情況清楚知道嗎?無知真可怕。

水晶宮

puzzledmama 發表於 23-11-11 15:02
所以世事好可笑,由官員到市民都個個口口聲聲講要打壓樓市,共同富裕,打倒地產覇權,佢哋根本不懂得經濟 ...

清醒 現價劈左2-3成,得罪講句仲係買唔起既,排公屋/居屋算把啦。樓市再大插,其實唔係一件好事,窮人只會愈黎愈窮,就係成日講既m型社會。當主流中產,大企唔掂,massive layoff ,那有錢去補貼窮人。咪咁天真啦叫佢地。 仲講買樓?插幾多都唔敢買,學大劉話齋,(窮人)有錢都留後看門口啦。 不過佢又講左句,(實力之人計)現價股票某d股係入貨時候,只要你有錢,有膽有眼光。

伯爵府

2024年龍年勳章

Kittymummy 發表於 23-11-11 14:32
如果爆煲,死既點止地產商,要炒幾多人,一條龍建築,物料商,運輸成個supply chain 都冇生意做, 銀行OD多 ...

你唔知有冇經歷過,果陣日日有人跳樓,最多新聞係裁員,冇人消費,年青人冇經歷過乜都反,錢真係個天跌落嚟咁,搵唔到工關政府事,想住大屋又關政府事,想消費又搵政府攞消費券,比你住又話遠又話冇配套

水晶宮

mongng 發表於 23-11-11 15:18
你唔知有冇經歷過,果陣日日有人跳樓,最多新聞係裁員,冇人消費,年青人冇經歷過乜都反,錢真係個 ...

我點會冇經歷過,97年已出黎打緊工。

子爵府

mongng 發表於 23-11-11 11:41
董時代已經試過一次,開放自由行先救到,再出事就神仙難救,香港主要係樓市,蟻國想整死香港好耐,黑暴都 ...

當一個地方,政府官員、議員、團體不斷大合唱,強調要基層幸福感,強調要加強派社會福利,日日夜夜搵班基層拍片影相賣慘,政策大部分傾斜基層,同時妖魔化資產階級,仇視富人,打壓大企業,呢個地方仍有前景嗎?
整死香港,其實係邊啲人?!大家要清醒吧⋯⋯

男爵府

回覆樓主:

大多數人都係"人話、鬼話"切換,睇佢做咩,唔使理逃犯劉、劏房波、黃瓜誠、黃網友、商網友講咩

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊