自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

其實睇個勢都有排捱或唔會有上升空間,感覺係個市已經係用完即棄.

大宅

RoseRosa 發表於 23-12-14 08:42
Exactly 香港股市咁殘唔關美國加息,一句講晒,我唔過嚟你呢度玩啦!
去其他同聲同氣嘅市場唔好咩,又唔係 ...

港股得一千幾百億成交,先等於美國幾隻big cap成交額,外資買港股就算升都係賺得少少,仲要咁多政治地緣問題,阿爺唔掂等等

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Bigtaoc123 發表於 23-12-14 04:53
轉美股mpf ,唔好買港股啦

原來我有一半係環球 主要都係歐美
另一半港股先無咁傷
而家無買啦 只係賣

大宅

回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

大家頂住個雞頭, 冇MPF個個月頭入貨, 恆指一早跌穿萬點
恆指公司無寶不落, 隻隻中概都升到爆廠先入指數
政治立場決定投資方向, 唔使驚, 睇好中國睇衰美國, 手同口要一致
遲早升返, 愈平愈買

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

awless 發表於 23-12-14 09:24
大家頂住個雞頭, 冇MPF個個月頭入貨, 恆指一早跌穿萬點
恆指公司無寶不落, 隻隻中概都升到爆廠先入指數
政 ...

當圍返有150萬打工仔俾緊1500,
顧主又供1500 , 合共3千
每月幾十億就係走買堆垃圾股
辛辛苦苦既血汗錢任班銀行佬基金佬揮霍買垃圾

大宅

littlefunpig 發表於 23-12-14 09:48

都唔可以全怪基金佬, 其實佢地都係受害者, 邊個唔想個市升有bonus 賺

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Ssddff 發表於 23-12-14 09:19
幾耐前 我話唔睇好中國 對中國冇信心
一堆五毛岀黎咬我 又Cap我之前去大陸飲飲食食嘅回復
我唔睇 ...

講真, 你唔支持大陸係你既事, 人地支持大陸係人地既事, 但你又話人地五毛, 自己又走去大陸玩, 又真係好難唔比人圍, 你自己努力爭取喎

Tobbyy    發表於 23-12-14 10:50

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

opclk99 發表於 23-12-14 00:14
好奇流主手持咩貨,
間中就loooop依d貼。
似足在下老友,

樓主可能揸住啲科網股,仲要係喺高位入貨

opclk99    發表於 23-12-14 11:31

侯爵府

2024年龍年勳章

如今,大家對股市失去了信心,如果所有愛國愛港的人都買港股,恆生指數有望會再次上升。

子爵府

-新加坡係金融方面積極搶了香港生意,最近和大陸達成30天「免簽證」吸中國高端客戶

-上海擴大自貿區開放政策,會吸引外資企業繞過香港、直接落戶上海

對手一直出招,香港要更積極去競爭

男爵府

登陸火星 發表於 23-12-14 10:24
如今,大家對股市失去了信心,如果所有愛國愛港的人都買港股,恆生指數有望會再次上升。 ...

嗰班人講就凶狠,做就算吧啦

伯爵府

littlefunpig 發表於 23-12-14 09:48

子爵府

Adiezz 發表於 23-12-14 10:27
-新加坡係金融方面積極搶了香港生意,最近和大陸達成30天「免簽證」吸中國高端客戶

-上海擴大自貿區開放政 ...

你唔係覺得超爺識呢啲丫麻, 上海/深圳巿長高佢好多班啦.比人笑金融中心遺址佢功不可抺, 部份政治因素佢改變唔到無辦法, 但內部整合能力係EGG..
佢最叻係搬磚, 要乜比乜, 搬空香港.

男爵府

sogreen 發表於 23-12-14 10:43
嗰班人講就凶狠,做就算吧啦

人地好鬼精,都是出口唔出手,講邊個唔識呢?

子爵府

問阿爺

子爵府

Jameskey 發表於 23-12-14 10:54
你唔係覺得超爺識呢啲丫麻, 上海/深圳巿長高佢好多班啦.比人笑金融中心遺址佢功不可抺, 部份政治因素佢改 ...

佢都有出招搶人才,都搶到5-6萬人
但並唔足夠,需要更多金融政策去推動經濟。和西方國家可以多番聯繫,雙方可以不談政治、只談經濟,讓更多外資來香港投資。

子爵府

華華子 發表於 23-12-14 10:01
講真, 你唔支持大陸係你既事, 人地支持大陸係人地既事, 但你又話人地五毛, 自己又走去大陸玩, 又真係好難 ...

唔係想做炸兩,純粹唔係太明白。例如:我唔鍾意習大大,唔同意佢嘅政策搞衰經濟但我冇唔鍾意大陸人,我反而戥佢哋慘,因為有個咁既大佬被迫受苦,亦都欣賞大陸人嘅服務態度,所以上去幫襯吓,其實點解唔得?有咩矛盾喺裏面?

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

da-rosette 發表於 23-12-14 11:14
唔係想做炸兩,純粹唔係太明白。例如:我唔鍾意習大大,唔同意佢嘅政策搞衰經濟但我冇唔鍾意大陸人,我反 ...

甘我都唔明白, 支持大陸同做五毛有咩關係呢? 純綷想知道佢個logic

講真, 買股票純綷係投資, 愛唔愛國無咩關係, 好多唔愛國唔愛港既人都買港股大陸股, 純粹唔明白佢叫人五毛係根據咩

珍珠宮

好媽媽勳章

Adiezz 發表於 23-12-14 11:06
佢都有出招搶人才,都搶到5-6萬人
但並唔足夠,需要更多金融政策去推動經濟。和西方國家可以多番聯繫,雙 ...

但新聞說外國投資者正在加速撤離大陸, 今年第三季投資者從大陸撤出120億美元, 是2000年有記錄以來首次資金淨流出.

https://finance.mingpao.com/fin/instantf/20231211/1702279801688/wsj-%E5%A4%96%E8%B3%87%E7%AC%AC3%E5%AD%A3%E5%BE%9E%E4%B8%AD%E5%9C%8B%E6%92%A4%E8%B3%87120%E5%84%84%E7%BE%8E%E5%85%83-%E7%82%BA2000%E5%B9%B4%E4%BB%A5%E4%BE%86%E9%A6%96%E9%8C%84%E8%B3%87%E9%87%91%E6%B7%A8%E6%B5%81%E5%87%BA

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊