自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

CiCiTang 發表於 23-12-15 09:31
同個女掛號
口快快講咗自己身份證
因為有啲診所係用家長身份證可以查到小朋友資料

我覺得應該話依家個個做前線嘅都好似食咗火藥咁,係咁幫香港倒米!
我之前去某商場用分換禮物,一行埋去已經西口西面,我都忍咗,後尾唔識用商場個app轉分,問多兩句就嫌你煩!
最好笑講講下突然由太后變慈母,又叮囑我要收好啲現金券,仲笑晒口同我講多謝,我以為佢終於覺悟,點知我一轉身就見到原來佢上司企咗喺我後面

vyvy    發表於 23-12-16 14:23
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

有好多人的情緒都長企臨界點
無論茶記大叔、賣菜大嬸、清潔阿姐....
只要冇位投訴, 他們都會放肆發脾四去平衝人生的種種缺憾。 到他們見到老細,貴客,甚至佢家裡食住佢的屋企人 eg 攤大手板問佢攞錢嘅仔/老公,教極都唔聽話嘅孩子.. 他們又變回一條死狗

遇到這些人當唔好彩囉
但唔使唔開心他們每天都已受緊報應

好人好姐又點會一嘢就被辣著呢
應該話 冇嘢都搵嘢嚟辣著自己

子爵府

2024年龍年勳章

sharon_pig 發表於 23-12-15 09:54
我樓下那個都係 仲要醫生同姑娘一樣咁串

咁我唔會揀睇佢,寧願睇其他醫生

大宅

同個女掛號
口快快講咗自己身份證

從來診所護士都串咀,我遇十個,我諗得一兩個係好面口

男爵府

Kuri 發表於 23-12-15 17:01
我覺得應該話依家個個做前線嘅都好似食咗火藥咁,係咁幫香港倒米!
我之前去某商場用分換禮物,一行埋去已 ...

呢個好笑

大宅

同個女掛號
口快快講咗自己身份證

我覺得呢啲姑娘係醫生默許佢哋咁做……
係好多姑娘好似欠佢錢咁黑口黑面……睇在間診所啲藥同小朋友夾,所以明知“受氣”都要去……

男爵府

好媽媽勳章

係~~佢地大哂咁,好巴閉

子爵府

回覆 Kuri 的帖子

複式洋房

粉嶺聯和墟盧國章有個肥婆登記員都好q串,不過幾年冇去,唔知俾人炒左未。放佢係度堅係趕客!樣衰格仲衰

伯爵府

回覆 CiCiTang 的帖子

屋企附近間診所d 女,都係咁衰勁寸+冇礼貌,喝d 阿公阿姿婆,咁攞药要講一次点食係咪,叫d姑娘講多以,鬧人,返去叫你d仔女教你啦
有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

伯爵府

牛年勳章

kerotan 發表於 23-12-15 17:08
有好多人的情緒都長企臨界點
無論茶記大叔、賣菜大嬸、清潔阿姐....
只要冇位投訴, 他們都會放肆發脾四去 ...

JM 睇得通透

男爵府

我睇個醫生超好
但姑娘真係好惡

侯爵府

sharon_pig 發表於 23-12-15 09:54
我樓下那個都係 仲要醫生同姑娘一樣咁串

咁串嘅醫生我唔會再睇

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

真係有d姑娘係好惡好趕客,不過好彩大部分遇到都係友善嘅!

珍珠宮

我遇到的全部好 nice

大宅

michellechiu02 發表於 23-12-15 10:06
呢行人工低,工時長(0800-2000,中間休息2,3個鐘),所以我覺得就算向醫生投訴都無用,因為難請人.... ...

其實,某程度上可以理解為醫生都默許姑娘咁做……
啲診所通常都只係豆膶咁細,醫生又點會唔知!
睇醫生都要「人夾人緣」,作為病人,去邊間診所搵邊個醫生睇嘅選擇權絕對100%在病人手上!
而最重要嘅係「病人夾藥緣」……只要同其他診所相對比下A診所啲藥對自己係最有效嘅,咁就算個醫生幾串,個姑娘幾惡都好,就算俾人鬧都要去A診所睇!冇辦法,冇人會唔想自己個病快啲好……唯有忍受!將啲「不快事」同啲藥一齊「咕」一聲咁吞落肚!

大宅

ksviola 發表於 23-12-15 14:31
試過年廿八要睇醫生,穩陣起見打去問吓收爐咪先出去,五點幾打去,個護士好開心同輕挑咁講:「我地收爐la,8 ...

但診所嘅登記姑娘根本毫無專業可言!

大宅

Nbs 發表於 23-12-15 15:31
大把 而家識睇,好多醫生都係亞氏

請問jm可否分享一下,點樣可以睇得出個醫生係亞氏?
多謝指教!

男爵府

yan12345678 發表於 23-12-15 10:29
系,登記護士同註冊護士人工差好遠
登記護士起薪點得萬零蚊,但註冊護士起薪點已經有35000
...

最弊普通私家診所姑娘,連政府登記護士資格都冇呢 ! 佢地個位係一般人都做得,政府認可登記護士,如果喺公立醫院病房做,其實都好忙㗎 ! 同埋依家制服都係著藍色,唔睇證件你都未必識分 !

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

同個女掛號
口快快講咗自己身份證

爆返佢
有次個登記嘅我問佢而家登記要等幾個
佢叫我排隊喎
但又唔見條隊
排乜?有個男仔企遠遠地側邊
我又唔知佢係無位坐所以企定點

跟住咪鬧返個八P
我已經用「唔該,請問…你係咪唔識咩叫禮貌? 」叫佢注意返佢d用詞!

佢就同我講返唔好意思,跟住我走左唔睇

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊