自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

somesome2020 發表於 23-12-15 21:53
正正係咁辛苦照顧過長者, 更覺得生仔既人好自私. 要下一代睇住自己老化.

我唔係冇諗過送爸爸去老人院, 但 ...

其實問題徵結唔係老去,係有冇儲夠錢老去
稔下請個夠兩個工人幫手照顧,自己不會太辛苦
就算去老人院,去間高級啲,請埋私家看護
另外,到老咗自己預設定幾時「收手」也好重要
最好有埋安樂死

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

誰曾應許

真正豐盛的生命充滿了豐富的愛、歡樂、和平…

dougiewoodie    發表於 23-12-16 10:56

大宅

annie133 發表於 23-12-15 23:17
其實問題徵結唔係老去,係有冇儲夠錢老去
稔下請個夠兩個工人幫手照顧,自己不會太辛苦
就算去老人院,去 ...

都啱既. 有錢到有咩事就去私家醫院, 唔駛排公立. 請個香港護士24小時輪更, 而唔係請外傭, 咁會舒服好多. 外傭淨係處理到啲粗重工夫, 真係要決策, 醫護, 例如用針注射胰島素 餵藥, 一係靠仔女, 一係就要請謢士級既看護.

如果父母自己有錢afford 到咁, 養埋小朋友都自己afford 到咁既養老金. 先好生. 唔好旨意仔女出錢又出力照顧.

而且仲要自己keep 住有決策力, 因為安樂死要自己決定, 仔女幫唔到的.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

somesome2020 發表於 23-12-15 20:59
可能你啱, 唔同年代年青人都冇大分別. 講真我都證實唔到.

只不過係, 而家有網絡, 有forum, 後生諗乜都可 ...

咁講嘅年青人面對緊困境,唔係咁諗嘅無喺網上呻,正如 bk 好多負面 messages,唔代表世界真係咁負面。
利申:無鼓勵你生仔,生唔生係每個人因應自身條件諗法,各自承擔後果。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

somesome2020 發表於 23-12-15 11:36
成日一講呢啲話題就俾人問候父母

我還好,唔出世都出世左,唯有努力生活

你同自己媽咪住,咁你老公呢?

大宅

我愛Corina 發表於 23-12-15 23:29
你同自己媽咪住,咁你老公呢?
冇老公呀. 如果有老公, 真係冇得陪住父母呀.

伯爵府

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主:

講得非常好

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

無話可說 發表於 23-12-15 22:22
弊,做左20年阿媽,我無咩感動囉!

我都算感性嘅人,呢編文又無特別感動我,好小事 ~

男爵府

sts8000 發表於 23-12-15 19:02
在三、四十歲的某一天
你會突然發現生命中最好的事
都已經發生過了

完全係我心聲, 我當年就係咁樣同我老公講我要小朋友就係我覺得要做要試嘅已經七七八, 所以宜家係時侯去養育小朋友, 因為小朋友會令我地有不一樣的人生, 宜家我嘅人生變左啦, 因為我個人生變左係個仔嘅人生, 佢嘅喜怒哀樂亦成為我嘅喜怒哀樂

dougiewoodie    發表於 23-12-16 10:57

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

somesome2020 發表於 23-12-15 13:53
正正係咁辛苦照顧過長者, 更覺得生仔既人好自私. 要下一代睇住自己老化.

我唔係冇諗過送爸爸去老人院, 但 ...

咁你想法都唔係錯,人生真係充滿挑戰,唔係人人都愛挑戰。
養小動物前都已經要諗清楚,生bb 諗得要更清楚。

瑪瑙宮

somesome2020 發表於 23-12-15 15:31

有冇其他兄弟姐妹分擔呀?

大宅

我愛Corina 發表於 23-12-15 23:51
有冇其他兄弟姐妹分擔呀?
多謝你關心. 最辛苦既時間過左喇, 爸爸過左身了.
果陣真係負能量爆燈.

子爵府

somesome2020 發表於 23-12-15 19:36
成日一講呢啲話題就俾人問候父母

我還好,唔出世都出世左,唯有努力生活

我媽當年就係想我一世陪住佢,我18歲想結婚,佢反對,之後嘅十年我都好心急想結婚,但次次都俾佢阻止,有次我都年過25歲,婆婆叫我陪多媽幾年先,唔好咁快結婚,我心諗有對象我即刻嫁喇,佢自己趕走左老公想我成世陪佢,同我同年嘅人都已經拍拖好穩定或者已經結左婚有仔女,我係急到不得了,佢唔係出於為我好,而係佢想有伴陪佢,所以唔想我結婚,佢咁嘅想法我就更加想快d嫁出去

子爵府

somesome2020 發表於 23-12-15 23:31

如果我肯係唔結婚成世陪住媽,我媽一定求之不得,佢當左我係佢嘅另一半,不過我係超想有自己嘅另一半同家庭,唔想望到同年紀嘅人已經有老公仔女,我仲同媽出街,有段時間我眼冤寧願唔出街

子爵府

sts8000 發表於 23-12-15 19:02
在三、四十歲的某一天
你會突然發現生命中最好的事
都已經發生過了

很同意呢

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

bettylovingbb 發表於 23-12-15 23:41
完全係我心聲, 我當年就係咁樣同我老公講我要小朋友就係我覺得要做要試嘅已經七七八, 所以宜家係時侯去養 ...

你諗法係正確,因為你已經過好左自己人生,想試既野已經試盡玩盡,就可以好甘心情願,徹底地將餘下人生重點放係下一代,當有矛盾時,更容易退讓,更加無私。唔會一嘈起上黎就覺得自己犧牲太多野去生左哩個激死自己既塞豆窿,然後就講一啲互相傷害既說話。正正減少機率令到前面有jm提到啲下一代會問“點解要生我出黎”。 要生真係要玩夠先生,我好後生就bit左件出黎,咁多年都撇唔走私心哩樣野 同小朋友有磨擦時,都會不禁覺得早知道再探索一下世界先....

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

da-rosette 發表於 23-12-15 21:36
我父母對我好好,不過我真係會問點解生我出嚟,當然唔係怨佢哋,反而係戥佢哋唔抵。每個父母都好樂觀覺得 ...

咁仔女帶比父母既快樂,係比用錢換返黎更開心,錢賺到咁上下,只係銀行存款既一堆數字,兩公婆有時好悶,但多個小孩子都多好多話題,仲可以訓練EQ, 將來自己父母走左,都仲有人會關心自己,我講我仔女,佢哋現在有時都同我講,返左學都掛住係屋企既我,睇下我有無自己走出去食好野,或者係咪係屋企偷懶,佢地就要返學好辛苦咁讀書

dougiewoodie    發表於 23-12-16 10:59

男爵府

有資源有耐性教,當然生
冇錢就真係無謂生

珍珠宮

2024年龍年勳章

野原美冴 發表於 23-12-15 20:13
我係父母, 睇完都唔覺有感動。

有得再揀的話, 不婚不生。

Me 2
Minniemouse:-P

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊