自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

我反而有興趣嗰50個留言,D人會講咩?會唔會真係有人肯同佢share?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

咁縮骨, 個工人唔去告佢都傻。實告得入。

珍珠宮

咁盡,跌到撞到一定比佢插

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

咁都諗到

琥珀宮

Ol0314 發表於 24-1-4 22:06
我想講 我見過有人咁做
識人請左姐姐
姐姐每日湊埋個仔放係長老度

其實工人去長老到已經犯法

公爵府

mandy952 發表於 24-1-5 00:01
其實工人去長老到已經犯法

應該就未算既
只係去照顧小朋友
唔做家務都還可以
反而且另一縮骨家人
叫長老湊自己嗰個上去
咪仲肉酸

別墅

Cecilia媽媽 發表於 24-1-4 23:20
我反而有興趣嗰50個留言,D人會講咩?會唔會真係有人肯同佢share?
...

個個都鄙視佢!叫佢冇錢唔好生仔!

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

三贏?
亞Joyce Chow贏最多囉,最蝕係工人姐姐,完全被搵笨

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

loveistrue 發表於 24-1-5 00:18
個個都鄙視佢!叫佢冇錢唔好生仔!

有冇link

別墅

Anpanmama 發表於 24-1-5 00:25
有冇link

https://www.facebook.com/groups/5695292508/permalink/10161533931237509/?mibextid=Nif5oz

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

工人好怕湊newborn,又困身又責任大
遇著個cheap老闆,咩都唔理,一日做足24個鐘都有份
所以請本地一聽到nb走都走唔切

要人哋個工人湊自己個nb,佢真係痴得緊要!先唔講犯唔犯法,陣間人哋個工人唔撈,要請replacement 萬萬聲,係咪佢俾?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Ol0314 發表於 24-1-4 22:06
我想講 我見過有人咁做
識人請左姐姐
姐姐每日湊埋個仔放係長老度

我同6299住,有工人
姑仔就生,唔想請工人(怕虐兒wor),我99問我工人可唔可以湊埋
我堅決say no
因為我99本身已經超麻煩,如果湊埋佢個寶貝外孫,實成日同工人嘈
到時工人唔撈邊個賠返個工人俾我?

結果姑仔都係擺過嚟叫99湊,我工人只幫手洗衫清潔嗰d, 其他免談

翡翠宮

loveistrue 發表於 24-1-5 00:28
https://www.facebook.com/groups/5695292508/permalink/10161533931237509/?mibextid=Nif5oz

睇咗,我鍾意嗰個comment話三贏方案,就係呢位Joyce小姐贏三次,呢句真係笑死我

大宅

回覆樓主:

佢天真啫,真係以為多個人多雙筷咁。
佢有佢出post,無人同佢夾之嘛。

情況就似啲媽媽出post想請個識琴棋書畫既補習老師兼保姆一樣。

翡翠宮

回覆樓主:

咁都諗到
呢啲人算死草
唔應該生仔
唔好累人累物

珍珠宮

回覆樓主:

想知啲人點覆佢

水晶宮

ctsang 發表於 24-1-4 20:33
佢儍的嗎,諗住出2/3千就有工人幫佢湊仔,夜晚就歸另一個顧主,工人日頭就幫佢做野,夜晚要住要瞓要沖涼要 ...

我件大毒姑,當年有咁提議過,佢個算盤仲計得盡過呢個,佢本身一家大小賣左自住樓(有賺錢七位數加二公婆有上班,當時)搬去佢媽度,佢話想同我夾份請工人,工人就住佢媽度(本身佢都住緊佢娘家),然後,我個仔就放學後就直接去奶奶家(佢媽度),我收工六時多,食埋飯就帶仔回家。

我一句話咁做犯法,杜絕佢後路。我話如果咁,我哋直接減你媽家用,我直接請工人,自己不用撲來撲去。(當日第一個仔,因為很聽奶奶話,佢話請工人會對小孩子不好,於時加家用比佢湊;佢當日收家用同湊仔費,差唔多我哋每月供樓條數!)

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 24-1-5 00:48
我同6299住,有工人
姑仔就生,唔想請工人(怕虐兒wor),我99問我工人可唔可以湊埋
我堅決say no

請看我#57回覆。

你當日用6299住,你沒得say no,除非你自己另立門戶。我就當日不是與二老同住。同住仲會影響到小朋友讀書(佢哋係不讀書的人)。

大宅

係咪膠post 做新聞

水晶宮

bonbonlush 發表於 24-1-4 23:02
回覆 mozhai 的帖子

佢係0800 to.1900, 可能分分鐘日托都cover 唔到咁長比二千幾,好識計數

抵過政府全日託兒!政府都收成4-5000元!條數同工人差唔多,而且難排!

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊