自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

capricornbb 發表於 24-1-14 15:41
無幫佢兜喎!我都無撐政府,但唔想有人講錯誤訊息,誤導人「購買的膠袋不可轉贈別人」呢句
...

咁事實上佢真係每日發放訊息都唔同,全部係碎片化,訊息混亂,市民無所適從
佢都講錯好多嘢啦,依家又修正咗好多嘢啦,一日一個版本

伯爵府

畀面勳章

capricornbb 發表於 24-1-14 14:26
傳來傳去話唔俾買垃圾袋來轉贈,

「在新例下每家每戶均須自行於超市或便利店等購買指定垃圾袋」

照你鋪出嚟嘅文章入面睇就係議員梁熙喺1月12日電台節目中指出

即係所有嘢都係議員梁熙電台上面講?

峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

cheung2013 發表於 24-1-14 15:42
咁事實上佢真係每日發放訊息都唔同,全部係碎片化,訊息混亂,市民無所適從
佢都講錯好多嘢啦,依家又修正 ...

咁兒登仔加鹽加醋誤導人都唔應該囉!

https://lihkg.com/thread/3600019/page/1

yeung_ma    發表於 24-1-14 16:49

伯爵府

畀面勳章

capricornbb 發表於 24-1-14 15:39
我無聽電台的內容,係睇HK01嘅引述

唔緊要我唔係話你,不過01入面有一句咁嘅嘢:

"但原來法例規定每家每戶需使用指定膠袋丟棄垃圾,也不容許向低收入住戶派發指定垃圾袋"

我都會理解成為唔可以送膠袋畀人,或者唔可以使用人哋送嘅膠袋。

峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

珍珠宮

回覆樓主:

咁我屋苑派開白色垃圾袋的,最好照現在做法,繼續派白垃圾袋,我哋再掉落各層垃圾房,清潔用政府指定大垃圾綠袋包㡳,咪最簡單,唔洗煩邊條茂利無用綠袋,又唔洗變雙重收費。

珍珠宮

capricornbb 發表於 24-1-14 15:35
你無錯呀!

我quoted返果個新聞,係澄清「購買膠袋不可轉贈的傳聞」

轉唔轉贈,現實上根本零影響,所以聽完就算,唔會去考究,而家澄清咗就更加好。

其實市民最冇影響力,物管都算係財團下面嘅,咁人地傾唔掂,就可以擱置

水晶宮

kelkmk 發表於 24-1-14 15:48
唔緊要我唔係話你,不過01入面有一句咁嘅嘢:

"但原來法例規定每家每戶需使用指定膠袋丟棄垃圾,也不容許 ...

呢句大家都理解係唔可派發

現在由政府澄清「沒有限制人仕或團體以非牟利工作或活動派發」

因為我都要幫家人購買,所以比較執著呢點去搵資料

但兒登會員,就大大隻字令人誤會

https://lihkg.com/thread/3600019/page/1

子爵府

capricornbb 發表於 24-1-14 15:45
咁兒登仔加鹽加醋誤導人都唔應該囉!

依家係政府帶頭誤導人,規矩多多,執行唔到,離地萬丈,連登仔冇理解錯誤呀

水晶宮

cheung2013 發表於 24-1-14 15:56
依家係政府帶頭誤導人,規矩多多,執行唔到,離地萬丈,連登仔冇理解錯誤呀
...

正常人都諗到,用者自付,購買俾朋友家人無問題,但兒登就亂加「法例」

子爵府

rubycourt 發表於 24-1-14 13:47
唔明點解包底?即比d唔用指定垃圾袋的用戶,咁大袋我又要比去津貼佢哋?
...

即係有d人唔用指定膠袋,管理處都可以用指定掉入去…包底

即係門面上法例話一定要用指定膠袋,在如果唔用,除非執法人員每幢大廈都派人守住….否則管理處都可以用大膠袋包底乜都掉曬入去

伯爵府

白毛毛 發表於 24-1-14 15:52
咁我屋苑派開白色垃圾袋的,最好照現在做法,繼續派白垃圾袋,我哋再掉落各層垃圾房,清潔用政府指定大垃圾 ...

清潔工同食環垃圾工要將你袋垃圾打開逐個逐個check有無綠色袋,
check完又要本身一大袋上車,變成一細袋一細袋執返上車,
諗下都知浪費人力物力啦, 人力物力就係成本, 成本就係環保, 你以為清潔營運無碳排放? 你令到成本增加就係唔環保
只係滿足果d覺得搞一輪睇落好環保既環保人士, 結果只係破壞地球

子爵府

capricornbb 發表於 24-1-14 15:58
正常人都諗到,用者自付,購買俾朋友家人無問題,但兒登就亂加「法例」
...

你都明知廢政府定咁多規矩,根本上執唔到法啦,政府僭建咁多條例你唔追究?但就執着於政府今日嘅我打倒昨天嘅我嘅條例,連登仔嘅一句說話?
係個廢政府先有執法權,影響你至極

珍珠宮

kwokdicken 發表於 24-1-14 15:59
清潔工同食環垃圾工要將你袋垃圾打開逐個逐個check有無綠色袋,
check完又要本身一大袋上車,變成一細袋一 ...

咁澄清又話物管可用大袋包底?

水晶宮

cheung2013 發表於 24-1-14 16:01
你都明知廢政府定咁多規矩,根本上執唔到法啦,政府僭建咁多條例你唔追究?但就執着於政府今日嘅我打倒昨 ...

你睇唔到討論區啲會員,現在就被佢哋誤導咗咩?

伯爵府

畀面勳章

capricornbb 發表於 24-1-14 15:58
...

我點睇都係有個人喺電台上面講嗰個嘢在先,其他人轉述呢一件事。

子爵府

白毛毛 發表於 24-1-14 16:01

行唔通,俾人鬧,咪又今日我打倒昨天嘅我囉

子爵府

capricornbb 發表於 24-1-14 16:02
你睇唔到討論區啲會員,現在就被佢哋誤導咗咩?

可唔可以轉贈呢點都唔影響到垃圾徵費的弱智

珍珠宮

kwokdicken 發表於 24-1-14 15:59
check完又要本身一大袋上車,變成一細袋一 ...

現在的環保根本唔係真環保。
我成日話最基本最實在的環保係源頭減廢,即係生產商同商家,唔係消費者。
我都好討厭每次買用開的洗頭水護髮素沖涼液洗衣液要成樽新買,我都覺無需要每次用新樽,然後我又要掉個舊樽,或用水洗(水都係資源),搵地方放,再抬去回收。但生產商無出補充裝,我可以點?政府再罰我錢,都幫唔環保㗎。

子爵府

白毛毛 發表於 24-1-14 16:01

包底係指可以用大袋一併包裝無用指定袋既垃圾

子爵府

cheung2013 發表於 24-1-14 16:03
行唔通,俾人鬧,咪又今日我打倒昨天嘅我囉

「但相關做法不能免除住戶在棄置垃圾時,需要用指定袋的法律責任」

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊